söndag 30 mars 2008

Farsen

Igår gjorde vi de två sista föreställningarna med farsen. Eftermiddagsföreställningen blev den bästa av alla. Vilken bra publik! Och alla lyfte sig ett litet snäpp. Riktigt, riktigt kul. Kvällsföreställningen var också bra, men bleknar i jämförelse med eftermiddagen.
Nu är det i alla fall slut och vi har packat ihop all rekvisita och kläder idag.
Ett spännande äventyr var det, intensivt och kul att jobba med kollegor.
Nu: mera standup!

I onsdags var det premiär på HECK. jag var där inte själv, men alla säger att det var lyckat. Kul!

lördag 29 mars 2008

Skön teaterkväll

En av mina bästa teaterupplevelser någonsin var under Röda Kvarn-tiden omkring 1988. Jag hade varit på Stadsteatern för att se en pjäs på Storan och det var så dåligt, tråkigt regisserat och slött spelat att jag gick i pausen. På väg hem smet jag in om Kulturhuset Röda Kvarn där en amatörtetaregrupp spelade. Kontrasten var enorm. Fantasifullhet, experimentlusta och spelglädje. Det var så gott att se.
Igår var jag på Dunkers och såg en amatörteteatergrupp som heter Teaterscenen spela pjäsen "Komisk talang". Och jag blev så glad.

Det var spelglädge och kreativa lösningar. En vilja att berätta och lust att skapa. Precis som teater skall vara. Ja, faktiskt tycker jag att alla gjorde väldigt bra insatser. Allt från ljussättning och regi till skådespelarna. Man utnyttjade rummet och tog tillvara de enskilda skådespelarnas personligheter. (bilden har jag snott från deras hemsida)
Ett par saker stack dessutom ut speciellt: Scenografin av Pernilla Gustavsson imponerade väldigt på mig. Snyggt, genomtänkt, stilfullt och effektivt. Och Eva Ragenius spel som aktroid gjorde mig jätteglad. Precist, säkert och med botten samtidigt som det var lekfullt och roligt. En riktig komisk talang.

Gå och se! De spelar 3+4 april också.

Sedan tycker jag att det är för sorgligt att inte Helsingborgs Dagblad rescenserar. När jag spelade amatörteater på 80-talet fanns det en lokal tidning som hette Helsingborgs Dagblad. Självklart rescenserade de kulturhändelser i lokalsamfundet. Nu skriver de spaltmeter om TV-program som Lets Dance och Melodifestivalen. Men det är en annan fråga.

Extra krydda fick kvällen av att jag vann lotteriet på programbladet. Jag! Jag har aldrig vunnit på lotteri och nu vann jag ett jättefint silverhalsband som jag såklart skall skicka till min dotter Frida som bor i Paris.

Efter föreställningen gick jag och tog en bir på utmärkta Telegrafen. Delar av teatergänget kom dit och vi började språkas och de var precis så där trevliga som de gjort intryck av. En kul kväll som avslutades med att jag gjorde något oväntat: jag tog en blond Leffe.

....ja, det är en belgisk öl.

torsdag 27 mars 2008

Spännande avbrott

Lärarförbundet hade kickoff för sina arbetsplatsombud i Malmö idag. Två sittningar med ett föredrag och sedan jag. Bra förutsättningar med scen, OK ljud och biosittning. Trevligt bemötande från arrangörerna och lyssnande publik.
Första setet gick bra, men i andra lyfte det ordentligt. Fick kanonhugg och det flöt extremt skönt.
10 minuter in i mit set så märker jag att det är oroligt längst bak i publiken. Det ser ut som om två män slåss och jag avbryter och ber folk hjälpa till. Det visar sig att en man som inte hörde till sällskapet bara gått med in och nu rotade i folks jackor. Han fångades in och fördes ut ur lokalen. Alla satt som förstummade och det blev väldigt nervöst i lokalen.
Jag lyckades få fokus igen, pratade först lite om situationen, frågade om de pallade att jag fortsatte, fick till ett bra härochnu-skämt och sedan kom det igång igen. Och som det kom igång! En höjdarföreställning! Jag var lekfull och go och vi fick riktig närkontakt. En skön avslutning på ett minst sagt märkligt gig.

Stjärnglans i Kristianstad

Så oerhört roligt det kan vara med standup. Igår i Kristianstad var allting rätt. Billig parkering (3 kr i timmen mitt i stan!), underbar lokal (teatern), smidig och skicklig tekniker, vänlig och lyssnade publik (fullsatt x 2) och två komiker i toppform.
Johans turne säljer något helt enormt och det bästa är publikens sammansättning: alla åldrar från 13 till 80, alla typer och sorter. Snälla människor.
Det är inte helt lätt att underhålla en så blandad publik och dessutom kommer jag in som en helt okänd och oväntad "bonus". Kan uppfattas som att jag stör den show som de vill se, nämligen Johan Glans från TV.
Men det funkar ändå väldigt bra och igår var det magiskt bra. Jag tycker att det var fullständig toppklass och publiken verkade tycka likadant.
Och, som sagt, teatern är såååå skön.
Mina båda förstaakter satt som en toppalua. Jag fick, efter sedvanlig misstänksam inledning - publiken vet inte vad de skall tro, med mig alla in i min värme och min känsla och min nya avslutning med en kärlekssång är en hit.
Men hur bra det än går för mig så toppar Johan det med råge. Han är så oerhört vältajmad och tight och klockren i sitt kroppsspråk.


söndag 23 mars 2008

Farshelg

Fyra föreställningar med farsen i helgen. Det fortsätter att funka bra och nu i påsk har vi haft revyfolk från Älmhult, Thomas P, Johan G, Zeid A och Champagne Safari i publiken. Bland andra. Och min morsa.
Och alla har haft kul och gillat det de sett. Och nu blir det extra intressant med feedbacken, när folk som vet och kan och förstår ger bra feedback och genomtänkt kritik. Då värmer det väldigt mycket.

För övrigt så tycker jag att jag får till sminkningen av Amanda (mitt kvinnliga alter ego) bättre och bättre. Måste få någon som tar en bra bild...
Här en tidig övningssminkbild...

...och en tidig repetitionsbild...


Men jag , förlåt Amanda, är mycket snyggare nu. Så det så...bom faderi och faderalla.

onsdag 19 mars 2008

Bättre ikväll

Jodå, det blev både Kulturhuset med fotoutställning med bilder från Östeuropa (jättebra) och Chaplinutställning (bra) och sedan bio. Såg No country for old men och tyckte att den var rätt så dålig. Utspekulerad och effektsökande. Alldeles för lite liv.
Och så blev det en bättre kväll på Norra Brunn. Mycket mer levande och oförutsägbart och därför mer intressant. Egentligen inte mycket bättre än igår, men klart livfullare. Kul också att Nettan och Micke från farsen kom och kollade, det ger också lite extra nerv.
Nu några timmars nattsömn och morgonflyget till Skåne.
Fyra föreställningar med farsen i påsk gör att det icke bliver någon sill och snaps i år.

Konstig kväll

Ibland gör jag jämförelsen med en idrottsman, t.ex en höjdhoppare. Han vet att han kan hoppa 2.35 och förutsättningarna är OK och ändå så hoppade han bara 2.20. Och efteråt i intervjun så kan han inte förklara varför. Det bara blev så.
Precis så var det på Norra Brunn igår. Bra förutsättningar, en lyssnande och snäll publik, jag var sugen. Och ändå så prickade jag lite, lite, lite vi sidan om hela tiden. Timing, betoningar, vem jag valde att prata med i publiken, ordval i mina kommentarer i stunden. Bollen studsade snett hela tiden och jag fick jaga. Jag var helt enkelt ur rytm.
Nu hoppade jag ändå 2.20, dvs det var ändå OK, kanske till och med bra, men inte så bra som det kan vara.
Märkligt att samma sak hände Adde i andra akten. Lite "off-beat" men ändå såklart stabilt.
Dvs det blev en bra, helt OK kväll, men aldrig något flyt och aldrig att vi var uppe på surfvågen, eller som Adde sa, " det var standupens vardag".
Revanch ikväll.
Hoppas på biobesök under dagen. Bor ståndsmässigt på hotell vid Stureplan, alldeles intill Folkets Bio., och är sugen på att gå dit. Jag var väldigt aktiv i Folkets Bio, även på riksplan, under flera år på 80-90-talet. En go kvalitesfilm skulle sitta gott.
Och så mitt obligatoriska besök på Kulturhuset måste jag såklart hinna med. Gratis fotoutställningar i världsklass. Alltid.
F.ö. såg jag för många år sedan den bästa utställning jag sett, just där: Bonk. En finsk utställning om ett fejkat bolag. Stor humor.

söndag 16 mars 2008

Vilken vår!

Ibland behöver man nypa sig själv i armen för att förstå själv vad som händer. Vi är mitt i mars och jag har redan hunnit vara publikuppvärmare på Robins...





...åka på teaterturné med Johan Glans...


...spela med i en fars i Markaryd...
...och dessutom få en massa bokningar på standup. 76 föreställningar (inkl farsen) blir det under första halvåret. Det är galet och kul. Och på tisdag och onsdag skall jag vara på Norra Brunn.
Idag har jag dock tagit det lite lugnt och sått tomater och basilika som skall fylla växthuset i vår, rensat lite rabatter och pysslat om komposten.
Kanske skall ta det lite lugnt i morgon...på riktigt...

Mycket fars


Tre föreställningar i helgen. Det hela känns väldigt stabilt och publiken är väääldigt entusiastisk. Stående ovationer och massor av berömmande ord efteråt. Folk lever sig verkligen in i handlingen och blir engagerade i LGs öde.
Lördagens föreställningar präglades av att Lars hade fått maginfluensa (ja det hette så innan nån hittade på det vidriga ordet som innehåller en årstid med snö och uppkastningar), men han genomförde det bra ändå. Alla blev väl lite hispiga och nervösa, men efter en akt hade allt lugnat ner sig och kvällsföreställningen var nog vår bästa hittills.
Min roll är ju väldigt strikt i första akten, får några små skratt men är mest ett bollplank och det hela lägger upp till min första entré efter paus. Publiken exploderar verkligen då. Kul att få utdelning när upplägget är så långt.
Det är helt utsålt förutom nu i påsk, då det finns biljetter till lördag 22 mars kl 16 och 20 samt söndag 23 mars kl 16. Biljetter på Ticnet eller via mig.
Väl värt ett besök!


lördag 15 mars 2008

Detta är nya bloggen...




...och jag hoppas att den skall fungera lite bättre än den gamla. Jag har ju skrivit något år i MIN GAMLA BLOGG och det går utmärkt att läsa de gamla inläggen där.
Välkommen hit och jag börjar med att bjuda på ett gammalt videoklipp från Harrys i Göteborg med 10 lmp (skratt per minut) dvs ett skratt var 6 sekund. Ren vetenskap.