tisdag 29 april 2008

Absurd upplevelse

Vi hade tänkt gå på Dangerfields, men när vi såg lineupen på nätet var det en komiker som vi såg på Comedy Cellar och som vi inte gillade alls, så i sista stund ändrade vi oss och gick på New York Comedy Club och det blev en absurd upplevelse.
När vi kom dit var det ca 15 pers i publiken.
Det var inte annonserat som Open Mike, men herrejeeeesus vad dåliga några komiker var. Fruktansvärt plumpa skämt radades upp och det blev pinsammare och pinsammare och folk började droppa av. Den ena komikern efter den andra gick upp och till slut var vi tre i publiken. Lars, jag och en kille från Kansas. Situationen var så sjukt absurd och ändå fortsatte de att presentera nya komiker. Lidandet var totalt.
Ett par komiker var duktiga, hade kanske platsat på svenska rookieklubbar, kanske tom kört som support, men de flesta var så plumpa att de inte haft en chans att få tider i Sverige.
Ja, mycket skall man vara med om. Tydligen.

New York

Är i New York med Magnusson.
Bor mitt på Manhattan med utsikt mot Empire State Building. Jag älskar den här staden. Vilket folkliv!
Igår såg vi (jetlaggade och trötta) en standupföreställning på Comedy Cellar. Imponerade inte. Ganska enkla skämt om sex och rasism. En komiker var lite mer politisk och då blev det intressant. Annars var det två timmar där det egentligen bara var ett (!) skämt som överraskade och kändes som hög kvalitet.
Hela upplägget är konstigt. Jag fattar inte varför de skall servera, ta betalt och släppa in folk hela tiden, och samtidigt vill de att folk inte skall störa. Allt blir bara rörigt och okoncentrerat.
Nä, det var inget att ta med hem. Inte ens konferenciern imponerade och det är ovanligt.

Idag lyckades vi få biljetter till Letterman och det är däremot ett imponerande företag. Här snackar vi industrialiserad humor. Allt runtomkring är planerat in i minsta detalj. Komiken är det inget större fel på heller. Letterman är hur snabb som helst. Kul.

Ikväll blir det klubben Dangerfields, men först ett glas Jack Daniel´s och en halvtimme på jättesängen.

söndag 27 april 2008

Fotboll

Hård match på Olles kalas.



Nä...

...det var inte så kul i fredags. Synd om arrangörerna som jobbat med att få en stor företagsfest till att bli ett jubileum att minnas. Men så är det för många som kommer ordentligt tankade och som inte vill vara med på att göra det festligt utan bara vill partaja med kompisarna. Lyssning var inte att drömma om...
Lars och jag försökte i alla fall, men det blev inte bra.
Nu blir det lite uppehåll en vecka för att ladda batterier och åka till New York med Lars M och se standup.

Kul var det däremot på Bakken igår när vi firade min bror Håkan, 50 år. Mysigt att gå omkring på Bakken med släkt och vänner och åka bergochdalbana och äta gott och dricka en pilsner och glo på folk. En riktig heldag. Grattis till Håkan!

Nu: packa!

fredag 25 april 2008

MACK

Utsålt på MACK. Det är fantastiskt! Helt utsålt på förköp. Vilket intresse.
Och det är också fantastikt bra inramning. Internationell atmosfär med källaren och värmen och närheten. Perfekt.
Det går alltid väldigt bra för mig på MACK. Igår gick det också bra. Publiken är extremt vänlig och skrattsugen och det är bara att gå upp och plocka in. Jag blir lite förvånad över att inte alla får ordentligt hugg. Lättare än på MACK blir det inte.
Efter pausen var jag med på en liten improövning och det gick bra. Nästan så att det kändes repeterat, men det var det absolut inte.
Fantastiskt bra jobbat av MACKarna som arrangerar och Alain, krögaren, är en skön fransman och chevretoasten igår var en höjdare.
Hade sällskap av Jon i bilen och vi hann analysera stora delar av svensk standup.

torsdag 24 april 2008

Gotebar

Det är en bra bit att köra fram och tillbaka till Göteborg. Ibland är det skönt att sitta i bilen, men igår kändes det bara långt. Vet inte varför. kanske för att det var dåliga program på radio. Förutom Tendens i P1. Vilket fantastiskt bra program och Mia Blomgren är min favorit. Så bra frågor och så skön röst!
På Gotebar (fd Harrys) var det riktigt mycket folk och mitt set var helt OK. Inget minnesvärt, men mycket publikkontakt och bra energi. Körde Bosse o Leif på ukelele och det var gott.

onsdag 23 april 2008

Max(i)at

Maxi Flygstaden i Halmstad har byggt om och det firades igår med personal och byggfolk. Uppdukat ute på lagret och jag körde en hel timme inkusive extranummer mot slutet av middagen. Det blev mycket publikprat och många glirningar mot cheferna Uffe och Tommy som hade delat med sig av lite elakheter om varandra. Uffe visade sig förresten vara en standup-talang som levererade klockrena skämt i sitt tal. Hade med eget ljud och de hade fixat till en liten scen så förutsättningarna var perfekta. Bara att leverera och ha kul.
Extra kul blir det också när internhögtalarna ropar ut att kassorna stängs mitt i min föreställning. Mycket här och nu. Gillar jag.

Idag åkte jag på en tidsresa när jag såg Tassos och Helena från Teater Uppåner sjunga Brel och Vysotskij på lunchen nere på biblioteket. Ljuva minnen från Röda Kvarn. Blev sugen på att sjunga själv. Vilka bra texter!

måndag 21 april 2008

Trafikolycka

Igår, söndag, fick jag rycka in som sjuksköterska. Helt ofrivilligt.
På väg hem från trevligt födelsedagsfirande i Lund, Olle 7 år, passerade vi en bilolycka utanför Rydebäck. Jag stannade, tog en filt och förbandskudde och rusade dit. Fyra unga kvinnor hade voltat rejält och det var några bilar före som hade börjat hjälpa till. SOS var redan larmade och jag fick snabbt koll på att en var rätt så oskadd, en var väldigt chockad, en hade ont i revbenen och en hade mer omfattande skador. Den svårast skadade hade fått hjälp av ett par som hade koll på situationen så jag hjäpte de andra, mest med att lugna dem. Hela situationen var under kontroll hela tiden och ingen av de jag hjälpte var livshotande skadade. Men jäklar vad det blir rörigt och uppjagat ändå. Det tog en liten stund innan ambulanserna kom, men alla som hjälpte till var lugna och sansade så det var en rätt skön känsla att det gick så bra. Tjejerna hade en sjuhelvetes tur. Bilen var ordentligt demolerad och de kan tacka bilbältena för att de lever.
En eloge till paret som tog hand om den svårast skadade flickan. De var trygga och jag kände att jag kunde låta dem ta ansvar för henne.

Bilden är från hd.se och det är precis när vi lämnar platsen och ambulanserna tar över. Min bror är tredje person från vänster och jag är fjärde person från vänster.

söndag 20 april 2008

Tack

Igår fick jag stående ovationer i Båstad. Två gånger (även efter extranumret). Sånt värmer. Tack till publiken!

lördag 19 april 2008

Fängslande?

Oj, en ordvits i rubriken!
Hursomhaver (barnen kär) så hade Kriminalvården personalfest och det visade sig vara ett gott gäng som tålde både högt och lågt och som hade en chef som bjöd på sig själv och då blir det en skön föreställning.
Jag hade flugit hem från Tjockholm på morgonen och hann hem om och svara på lite mail och skyndade sedan ner till Lagmarks och satte upp min ljudanläggning. Därefter till Knutpunkten för ett födelsedagsfirande med restaurangbesök och mitt i maten fick jag rusa till Lagmarks där festen nu var igång.
Det var varmt som i en bastu i lokalen och svetten lackade och jag hade mycket energi. En kvinna längst fram var god och glad och hade skön utstrålning och utnämdes av mig till "morsan från helvetet" då hon på mitt påstående om att jag inte visste så mycket om kriminalvården "för jag har ju inte suttit i fängelse", svarade: "inte än". Skönt gig med mycket här och nu.
Förresten: Det var himla upplyftande att träffa gamla kompisarna från Klippan: Åke, Annika och Millo och det var hejdundrande trevligt. Ett anspråkslöst firande av Annika som fyllde år. Hoppas vi kan hålla uppe kontakten lite regelbundet (mer regelbundet än vart tionde år). "Vi kan ju ses och grilla..."

fredag 18 april 2008

Mera Brunnen

Bodde över hos Johan och Karin i Hägersten. Alltid lika trevligt och mysigt hos dem. Tog mig en lång sovmorgon och sedan åkte Johan och jag till Naturhistoriska Museet för att se om det fanns nåt om träd. Johan följer upp sin succébok "100 sätt att rädda världen" med en bok om träd. Naturhistoriska Museet är en pampig byggnad och det var rätt så intressanta utställningar. Min brist på tidslinje (jag kan inte placera in historiska händelser i ett större sammanhang) blev väldigt påtaglig och vi förundrades bland annat över människans utveckling i förhållande till kontinentförflyttningarna. Fick inte ihop det. Hur kunde människor utvecklas på alla kontinenter efter att kontinenterna delat på sig?
På kvällen var det glest med folk på Norra Brunn och det blev en lugn och trevlig föreställning inför en lyssnande publik. Jag gjorde väl ingen minnesvärd föreställning, men det var ändå stabilt och bra. Krattade manegen igen och återigen kanske jag gjorde det onödigt mycket.

Lång och tuff onsdag

Upp tidigt för att sticka till Idrottens Hus och Jobdating 08. Min uppgift där är att vara konferencier och hälsa folk välkomna, berätta om allt praktiskt, påannonsera seminarier och liknande. Kanske mer som en speaker än konferencier. Ett inhopp i halvtimmen cirka. 3000 pers kommer och söker jobb bland 35 utställande arbetsgivare och det finns massor av mäjligheter att få hjälp med allt som rör arbete och hur man söker arbete, både i Sverige och Danmark. Ett bra arrangemang.
Sju timmar i en bullrig idrottshall sliter dock mer än man tror.
Så jag var mer än lovligt trött när jag susade till Ängelholm direkt efteråt för att flyga till Stockholm. Sov som en klubbad säl på planet.
Taxi till Piperska Muren (minst sagt anrikt ställe på Kungsholmen). Där hade bokförlaget Gleerups matematikträff med 250 lärare. Jag gjorde en 45-minutersföreställning efter maten och det var suveränt gott. Perfekt ljud, en matta på scenen i blått och guld (!), mysig miljö, nästan bara kvinnor i publiken, nyktra och lyssnande, och det blev ett riktigt bra drag. Jag kände mig lugn och säker och hade full koll hela tiden. Extranummer och massor av värmande ord efteråt.
Svävade ut på lätta ben till ännu en taxitur. Nu till Norra Brunn...
...där det gick väldigt bra. Körde 20 min i första akten och fick med mig publiken och hade bra publikprat och mycket här-och-nu. Kanske att jag till och med lägger för mycket energi på att "kratta manegen" åt mina medkomiker. Det är inte alla som hänger på de trådar jag nystar upp åt dem. Lite synd, för det kostar så lite att visa publiken att man ser dem, jämfört med den vinst man får ut i form av unik upplevelse.

Sista mjölken

I tisdags var det sista seminariet om mjölk och mat i förskolan. Börshuset i Malmö var fullsatt med intresserad förskolepersonal som ville höra allt om mat och mjölk. Återigen var min uppgift att hålla ihop programmet, skapa trevlig och lättsam atmosfär och skoja till det som en avslutning. Och det blir väldigt lyckat. Självklart hjälper det att det är välorganiserat och mitt på dagen och med mitt material om löss som avslutning så blir det en riktig höjdare.
det är väldigt skönt att uppträda helt utan motstånd, med en publik som lyssnar i en lokal där alla sitter bra och hör bra och. Det är väldigt mycket lättare då.
En extra krydda var att jag blev för första gången dövtolkad. Oerhört imponerande att se hur de får med nyanser, tonfall och till och med volym i tolkningen. Mycket skickligt.

söndag 13 april 2008

Vansinnigt bra!

Jag var och såg Teater 123 Schtunks fantastiska föreställning om Shakespeare på Stadsteatern i lördags.

Det var VANSINNIGT BRA!

Lasse Beischer gör en clown som berättar om Shakespeares liv och det blir en metaföreställning där han tar in ALLT som händer i lokalen. Det är så fantastiskt roligt och bedövande imponerande att jag dels blev väldigt inspirerad och dels kände mig som en usel artist och simpel människa.
Jag bockar och tackar och böjer mig och uppmanar alla som kan att GÅ OCH SE. Det går inte att beskriva i text.

GÅ OCH SE!

Jag lovar att ta alla chanser att se Schtunk framöver.

Göteborg och coachning

På fredagen susade jag upp till Göteborg och var konferencier på en företagsfest på Skansen Kronan. Körde även ett pass standup som väl gick "sådär". Uffe Crix körde schlagerparty och det högg så det blixtrade. Mycket folk på stolarna och borden. Bra jobbat.

Och så har jag coachat Madaroarna i två dagar i helgen. Tre mycket ambitiösa kvinnor som gör "spex" på klingande Klippandialekt. Väldigt kul och jag var imponerad av deras ambitionsnivå (de specialskriver oerhört mycket till varje jobb), deras komiska timing och även av sången. De är riktigt bra och vi hade två riktigt kul dagar ihop. De är definitivt på rätt väg. Tufft jobb att fixa jobb i vården, familj OCH en artistkarriär samtidigt. Fråga mig!

Gunghult

Mitt ute i den Smäländska skogen ligger Gunghult och JA Ranch. En riktig ranch med komplett westernatmosfär och ett coolt hotell med unikt inredda rum, en restaurang och en grym bar.
Och där kör de standup ibland. Kan man tänka sig en coolare scen?I torsdags hade jag äran att köra en stabil timme inför 60 pers. Blandad ålder och folk från lite överallt. Ljungby, Köpenhamn, Uppsala och Strömsnäsbruk.
Jag gjorde en stabil föreställning och det var väl egentligen standup som det skall vara. Lite flams och spontaniteter och lite material. Mycket publikprat och en improviserad mikroshow till ukelele på slutet. Publiken var mycket nöjd.

Göran Ebenhart......inledde med en bra halvtimme med mycket publikprat som jag kunde hänga på.
Så det blev mycket här och nu-känsla i föreställningen. Perfekt för mig.

Tänk att det finns sköna människor som bygger upp en ranch mitt i skogen.
Mysig ......och galen miljö!Perfekt för konferenser, förresten! Jag är imponerad.

Someone has shaved the beaver in Gunghult...

Skål för det (i lättöl)!

torsdag 10 april 2008

Mera seminarie och HECK

Andra seminariedagen var i Helsingborg på Dunkers. Ca 150 pedagoger och kokerskor (och någon enstaka kock) har samlats för att lära mer om mat och mjölk i förskolor. Seminarierna är väldigt välorganiserade och det är bra föreläsare. En utmärkt blandning av fakta och inspiration. Och så jag då som är kittet mellan föreläsarna och avslutar med en kort ståuppa. Det blir en väldigt bra mix. Intressant och lagom lättsamt.
Extra kul är att det görs en utvärdering efter varje seminarie och jag brukar få en hel del positiva kommentarer från deltagarna.

På kvällen var det tredje HECK-kvällen på The Tivoli och första gången jag var med. Och det här är bara så fantastiskt roligt. Jag har länge längtat efter och försökt starta en klubb i Helsingborg och nu verkar det som att tiden är rätt. Det var fullt i Vinylbaren, ca 70 pers (fler går inte in om alla skall kunna se) och sju komiker få scen. Hela spannet från nybörjare till veteraner.

(HECKarna Sofie, Maja o Jason)
Jag var konferencier och vi fick till en bra kväll. Publiken var verkligen lyssnande och stöttande och hjälpte alla komiker till att göra ett bra framträdande. Och det var även hela spannet i publiken, några få medelålders, många i 20-30årsåldern och en del yngre 18-19åringar. Det känns verkligen som vilken standupklubb som helst i New York eller London. Helt otroligt kul.
Tre HECKare (Jason, Lars o Maja)gick upp på scenen och jag var väldigt stolt över dem. Bra klass på comedyn och framförandet. En egen HECK-DJ (Lasse) spelade musik och jinglar. Tre Malmökomiker (Ludde, Perslow o Börén) gjorde också bra ifrån sig...
(en laddad Perslow, 14 år)

...och kvällen avslutades med en lysande Tobias Persson som gav en uppvisning i intelligent comedy med mycket hjärta och många åsikter. Politiskt och upplysande. Precisa formuleringar och genomtänkta ordval ("en omskuren häst" - så oerhört bra). Exakt kroppsspråk, glad utstrålning och mycket närvaro. Bara för nybörjarna (rookiesarna) att se och lära.
Med andra ord, en perfekt kväll på The Tivoli. Stooooort tack till The Tivoli att vi får vara och leka hos er och ert trevliga och generösa mottagande och god mat.


(E Börén)

tisdag 8 april 2008

Seminarie

Seminarie om mat i förskolor i Kristianstad idag. Jag var konferencier. Det gick bra.
Salen är preparerad för att ta emot förväntansfull förskolepersonal......och föreläsarnas powerpoint (såklart) är laddad och klar.
...och jag är fortfarande förkyld...




lördag 5 april 2008

Konserthuset

Återigen: jublet som möter John Glans när han går på är så oerhört mäktigt att jag tror att ingen av oss egentligen klarar av att ta in det.
Igår var det två utsålda Konserthus i Helsingborg och slutsation för turnén. 840 personer per föreställning, och de fick verkligen mycket skratt för pengarna.
Lite extra skönt att det funkade så bra för mig på hemmaplan. Mun-till-mun skall inte underskattas och det var många i publiken som jag sett förut.
Och dessutom så gjorde jag det! Jag körde nytt material. Det kanske är sjukt korkat att testa en ny rutin inför 840 pers men mitt material om kinesiska språket funkade OK på första föreställningen och på andra så satt det som en smäck. Modigt gjort och det betalade sig.
För övrigt blev nog sista föreställningen den bästa av alla på turnén. Johan var på magiskt lekfullt spelhumör och jublet efteråt var öronbedövande. Magiskt!

Det blir extraföreställningar på tre platser i maj. Jag hade redan hunnit boka resa till New York då, men jag avbryter den resan mitt i för att kunna vara med i Helsingborg eftersom det blir DVD-inspelning då. En chans jag bara inte får missa.

Tack till Johan och Cicci (producent) för förtroendet att ta med mig och det har varit en fröjd att vara med. Tack också till Fritte för inspirerande standupsnack backstage.

fredag 4 april 2008

Palladium exploderade!

Två utsållda hus på Palladium i Malmö igår och när Johan Glans går på efter paus så är det ett helt osannolikt jubel. Det låter som vilken George Carlin eller Ellen Degeneres-föreställning som helst. Det är både mäktigt och nästan märkligt att höra. Han är en riktig stjärna som de verkligen älskar och beundrar.
Vi körde samma upplägg som i Lund. Jag var extra nöjd med att jag fick loss publiken i första föreställningen. De var lite avvaktande under Frittes set, men jag gav mig fasen på att få igång dem. Och det funkade. Supergott. Ett proffsgig.
Till andra föreställningen ökade Fritte och jag energin i vårt gemensamma snack och det betalade sig för Fritte som fick kanonhugg och gjorde det bästa set jag sett (hört, jag stod backstage) honom göra.
Svårt att matcha det, men jag la in ytterligare en växel och kunde behålla dem i vårt grepp. Efter paus gör Johan ett magiskt set (hans bästa?) och publiken exploderar i skratt. Grattis till alla som var där!

Tyvärr var min förkylning ännu värre än i Lund. De andra hånar mig för mitt kringresande apotek men jag säger tack gode gud för honung, nässpray, Panodil och Nezeril. Mina bästa vänner just nu.

torsdag 3 april 2008

Förkyld succé i Lund

Dålig timing!
Precis innan den intensivaste perioden under alla mina år med standup så blir jag knallförkyld och det sätter sig på rösten. Åkte i alla fall ner till Lund för två föreställningar på Glans turné. Och det är jag glad för att jag gjorde.
Packade ner mediciner, näsdukar och honung...

...och åkte till finfina Stadsteatern i Lund där vi fick excellent service med teknik och scenmästare och allt.
Den rolige och sympatiske Ftitte Fritzson... ...och jag delade på första akten och vi körde även en stund tillsammans på scen. Det funkade väldigt bra. Bägge föreställningarna blev hur bra som helst och jag lyckades få rösten att hålla hela vägen även om jag lät som en kråkejävel.

När Johan stod på scen... ...satt Fritte och jag i logen... ...och lyssnade i skvallerhögtalaren ......och analyserade Johans material och timing. Väldigt intressant. Johan är väldigt skicklig och publiken skrattar i stort sett hela tiden i en timme. Imponerande.

Och så fotograferade vi till bloggar såklart. Numera standard backstage.