fredag 30 maj 2008

Båstad och Skol-OS

Båstad igår. Två föreställningar i rask följd.
Först var jag på Hemmeslövs Herrgård där Sony Ericsson hade konferens och jag kom in mellan förrätt och varmrätt. Hade supermycket energi i början och fick till bra dialoger och mycket här och nu. Dippade mot slutet, jag var nog helt enkelt trött för jag kände verkligen att jag var helladdad i början.
Susade till Hotell Skansen där en vårdcentral från Höganäs hade konferens och jag körde till kaffet. De var i vinterträdgården och den är lite för stor när de bara är 30 pers. Blir inte samma tighta närhet. Jag hade återigen kul, försökte prata mycket med dem och få igång en dialog, men det var lite mer försiktigt så jag körde på med material. En trevlig föreställning, men i en helt annan stil än föreställningen precis innan.

Fick gå upp tidigt idag för det var prisutdelning i Skol-OS. Jag var speaker/intervjuare/konferencier. Fjorton sporter skulle det delas ut priser i. Lag och individuellt, pojkar och flickor, åk 4, 5 och 6. Det blir MÅNGA priser det. Dessutom var det en tävling mellan idrottslärare och intervjuer med prisutdelare (bl.a. Ragnar Skanåker, sjufaldig olympier och en hjälte från min barndom då han tog OS-guld 1972. Kul att få träffa honom.)
Jag pratade konstant i tre timmar och vi höll tiden med en minuts marginal. Proffsigare än så blir det inte! Jag är extremt stolt och nöjd! Och trött i halsen och benen. Men det är gott att göra en ideell insats för ungar i stan ibland.

onsdag 28 maj 2008

Tomater




Jag lyckades slita mig från kontoret i stort sett hela eftermiddagen (fixade med HECKs sommarprogram och var på ett möte om Skol-OS på förmiddagen) och hann med att plantera ut mina tomater i växthuset, sätta lök och så ruccola, sockerärtor, morötter, squash och palsternackor.
För "Den som äter palsternackor, han går inte av för hackor..."

I morgon två jobb i Båstad (Sony Ericsson och Vårdcentralen i Höganäs), konferencier på Skol-OS på dagen på fredag (ledig kväll!) och så två jobb på lördag. Norra Brunn tisdag och onsdag (med Babben, Betnér, Batra och Schyffert - inga dåliga medspelare). Sedan tre jobb till innan semester. Och alla dessa jobb känns kul. Bara trevliga sammanhang. Inga stressande förutsättningar. Gott.

Nedräkningen har börjat. 13 juni! Sen tre veckor ledigt!

måndag 26 maj 2008

Helgen

Uppträdde på ett bröllop och på "Höganäs 24000" i helgen.
Annars har jag mest försökt vila lite och komma ifatt mentalt.
Försökte till och med se några minuter på Melodifestivalen, men mådde mest illa av all ohämmad nationalism och smygrasism. Kommentatorena upprörs över att östländerna röstar på varandra men säger ingenting om att de nordiska länderna röstar på varandra. Det var till och med lite gott att Sverige knappt fick några röster.
På tal om nationalism: längtar till fotbolls-EM. Ingen är fullkomlig.

onsdag 21 maj 2008

Oslipat

Mina åtta minuter på Oslipat igår gick väldigt fort. Jag hade tänkt prata om Kina och om de dumma porrargumenten från killdebatten dagen innan, men hann bara börja och så ringde äggklockan.
Så här blev det:
Började med att berätta om att jag hade åtta minuter och satte sedan en äggklocka på just åtta minuter. (Jättebra att Oslipat har ett ståbord på scenen förresten)
Pratade lite med publiken om saker som tagits upp innan, bl.a. att några kvinnor i publiken kallade sig tanter, men jag tycker att de var fruntimmer. Några tjejer längst fram hade satt sina ölglas på scenen och min första impuls var att "råka" sparka omkull dem, hejdade mig, och tog glasen och satte på bordet på scenen. Sen blev det en massa prat om det. Körde "förpackningsmaterialet som är 1 minut och började på Kina och då ringde klockan och jag gick av. Bara så där rakt av.
Efteråt noterar jag att:
-många kom fram efteråt och trodde att allt var planerat men det mesta var "här och nu"
-jag skulle kört porrpratet eftersom det hade suttit perfekt på Oslipats publik
-Fritte gav mig den bästa presentation jag fått
-Fritte och Marcus gör ett fantastiskt bra jobb
-Marcus och Kringlans material var vädigt, väldigt uppfriskande
-många komiker saknar energi på scen, de skulle vunnit mycket på att svettas lite
-jag gärna återkommer till Oslipat och skulle vilja avsluta nån gång och då göra en sammanfattning av vad alla andra pratat om

Växjö

Lärarna som hade samlats i Växjö var jättesnälla. Och jätteglada. Det blev en hel timme inkluderat extranummer.

På dagen var jag och lyssnade på en paneldebatt om "Vad är en man?". Riktade sig till gymnasieelever, men eftersom frågan intresserat mig i många år så fixade jag mig in för att lyssna. Väldigt självsäkra unga män i panelen pratade bl.a om hur osäkra de var. Lite väl mycket svart och vitt. Men det hör väl unga män till.

Livets stora sanning: med åren lär man sig att allt är både och. Det är bara i kvällspressen och bland proffstyckare av olika slag som det är antingen eller. Och de har alltid fel.

måndag 19 maj 2008

Hata en dator

Idag har jag hållit på HELA dagen med att installera en ny dator. Hata Windows.

Knislinge i lördags var jättekul. Körde i ett rasande tempo (på scenen, inte vägen) och hade hur kul som helst. Jag gillar verkligen platser som Knislinge och Tingsryd. Jordnära folk. Pang på. Inga krusiduller.

På onsdag skall jag köra en sjua på Oslipat. Skall bli...konstigt...tror jag.

I morgon: lärare i Växjö.

lördag 17 maj 2008

Mera video på bloggen

Det här var ju lätt. Så ännu ett klipp: nu från Norra Brunn när jag pratar lite med publiken.



Men nu måste jag ut och få lite frisk luft...

Videoklipp

Nu har jag lärt mig hur man lägger upp ett klipp från You Tube. Så här ett gammalt klipp från Harrys i Göteborg:

Mycket jobb

Det är galet mycket jobb. Jättekul, såklart, på alla sätt och vis.
Malmö igår (företagsfest, gick OK, Glasklart är ett coolt ställe med 37 meter i takhöjd, dvs Kärnan kunde stå inne i lokalen, bra ljud o ljus, inga konstigheter) och Knislinge ikväll. Möte med HECK i morgon. Fyra jobb nästa vecka...
Måste försöka komma ut lite idag, och planera sommarens semestrar (vi är allt för sent ute, allt är fullbokat). Eller skall jag installera nya datorn (lär ta minst en hel dag), eller rensa rabatter? Eller ringa hantverkare om badrumsrenovering eller om byte av fjärrvärmeväxlare? Eller ta tag i fuktskadan i förrådet? Eller (hahaha) skriva material? Eller lära mig hur man lägger upp videofilm på bloggen? Eller boka komiker till sommarens HECK? Eller?

torsdag 15 maj 2008

Helt rätt, men fel ändå

Timing är allt, så det var lite synd att, när jag hade gjort allt rätt, timingen missades när jag skulle gå på igår.
Smokingklädda herrar och eleganta damer i medelåldern på ett slott och trerättersmiddag. Personer med positioner i samhället. Inte lätta förutsättningar för standup, egentligen.
Men jag var väl förberedd, påläst och hade själv tagit på smokingen för att inte sticka ut för mycket. Hade valt ut ett program som skulle passa i sammanhanget och hade med både gitarren och ukulelen för att kunna köra två låtar.
Stod och väntade i köket och när det var dags för kaffet och min föreställning var det sent på kvällen. Folk började bli trötta. Men jag tänkte att det nog skulle funka ändå.
Fast då lade man in ett tal och en medaljutdelning och nu hade alla hunnit dricka upp sitt kaffe och ville resa sig efter över tre timmar vid bordet och då fick jag gå på. Dålig timing. De var helt enkelt för trötta och det gick inte att få upp nån energi eller stämning och det var svårt med lyssningen.
Körde på ändå och det gick OK, faktiskt bra emellanåt, men synd att jag inte fick ut allt som jag, och de, kunde fått ut. Gott i alla fall att veta att men har ett bra material att luta sig mot, när publikkontakten inte blir den bästa.

LUCK

På Kulturmejeriet i Lund driver Eric A klubb. I en liten, trång lokal huserar LUCK, Lunds Comedy Klubb och igår var det sju komiker på scen. Nybörjare blandat med lite mer erfarna och så två veteraner, Khalid och jag.
Stället är perfekt, bra ljud o ljus, bra scen, litet och intimt. Ca 40-50 pers i publiken och det kändes helt ok.
Tyvärr blev det en alldeles för lång kväll. Första komiker gick inte på förrän 20.25 och han gjorde sedan över 15 min när han skulle gjort sju. Det är inte bra för sedan är det kört. Den tiden går inte att jobba in igen och kvällen blir för lång och seg. Dessutom körde en av klubbvärdarna ett för långt set i andra akten så jag gick på en bra bit efter kl 22 (insläpp 19.30, showtime 20.00). Är det showtime 20, så börja kl 20.
Jag vill gärna nämna Jörund från Oslo som 1/ höll tiden, 2/ var väldigt rolig, 3/ har bra material och bra timing och 4/ har en skön och glad utstrålning från scen. Boka honom på alla klubbar, en riktig talang!
Själv drog jag över tiden rejält! Men jag var sist och det är då mitt privilegium. Det behövdes också för att skruva upp kvällen ett extra snäpp.
Jag körde på med mycket energi, mycket publikkontakt och gick systematiskt igenom alla de andra som uppträtt innan och kommenterade deras material med mitt material på samma ämnen. Det funkade kanon.
Det tog 20 minuter och då frågade jag publiken om de orkade mer, och det gjorde de. Körde 10 minuter material och avslutade. Stämningen var så god att när jag gått av och Eric skulle runda av så fick jag ett infall och frågade om jag fick köra "Bosse o Leif" på ukulele. Det fick jag och den satt som en toppalua.
Allt som allt en riktig höjdarföreställning för mig, där jag hade hur roligt som helst.
Med lite uppstramning med tiderna så kan LUCK bli en succé. Alla i publiken som var där igår lär komma tillbaka i alla fall.

tisdag 13 maj 2008

Bilen är på service...


...och jag tar en lång promenad på Hallandsåsen medan jag väntar. Hålehall kl 09.20.

torsdag 8 maj 2008

Nu blev det bra

Andra kvällen på Norra Brunn blev bättre. Jag var bättre och alla var bättre och kvällen var bättre. Ja, det var bra.

För övrigt så hade jag en suverän paddling med Johan. Det är magiskt att mitt i Stockholm paddla förbi en häger på 10 meters avstånd.

Nu fem dagars ledigt. Skall ordna upp i hemmet och trädgården.

onsdag 7 maj 2008

7 maj 2008, 15.00


Mitt i Stockholm

Julshow och Norra Brunn

Jag skall regissera årets julshow på Sundspärlan och igår hade vi första träffen och även presskonferens. Hasse Kvinnaböske Andersson, Marika Carlsson och Caroline Jönsson är ensemblen. Plus fyra dansare.
Mycket mer än så är inte klart så nu börjar jobbet från scratch. Jo, det skall vara Skånskt Gille.
HD var på plats med webbteve.
Och pappersvariant.

Och tydligen var jag inte så lätt att intervjua vilket reportern filmbloggar om under rubriken "att intervjua en gycklare". Lite trams får man bjuda på.

Flög upp till Stockholm och körde på Norra Brunn och jag var inget vidare bra. Ingen bombning, men jag kan bättre.

Nu blir det kajakpaddling med Johan Tell!

måndag 5 maj 2008

Bilder från New York

Jag älskar verkligen den här staden... ...där man har en sån här utsikt från hotellfönstret på dagen...

...och sån här på natten.


Vi var på Letterman (imponerande och välorganiserat)

Comedy Cellar (genuint och hårt)

Gotham Comedy Club (bäst och snyggast)
New York Comedy Club (sunkigast och sämst)
Och Dangerfields (mörkast)

I New York åker man taxi...


...och tunnelbana.


Men om man vill cykla gäller det att låsa fast den (som de här ordentligt fastlåsta cyklarna)

Min favoritdiner Bus Stop vid busstationen.


Hälsosam frukost...

...och lunch med hela kostcirkeln...

...med min absoluta favoritutsikt! Sitt ner och njut!

Båstad

Oj vad kul det blev ikväll på Hotell Skansen när ett gäng taxiföretagare från hela landet var på konferens hos det dataföretag som gör deras datorsystem. Mycket "här och nu" och gratis elakheter från scenen. Något som jag plockat upp från New York: vila i publikprtatet.
Körde en knapp timme och det var gott och bra lyssning och skön publikkontakt och standup som det skall vara. Tre extranummer är ett bra betyg.
Egen ljudanläggning. Bra grejjor. Då blir det lättare.

Tillägg 080508: Holmedal Data heter mjukvaruföretaget...(smiley)

New York - the final night

Sista kvällen i New York gick vi på Gotham Comedy Club. Återigen (!) var det lite folk i publiken. Kanske 30 pers.
Men nu visade komikerna var skåpet skulle stå. Bra material, charmigt, smart, genomtänkt. Intelligent comedy, helt enkelt. Och en bra MC, Buddy Fitzpatrick, som la sig på precis rätt nivå. Bra publikprat utan att bli elakt eller rått.
Alla komiker: Mike Vecchio, Michael Kaplan och Wyleh Collins gjorde riktigt bra set och avslutaren Juston McKinney var internationell toppklass.
Riktigt gott att få avsluta med en höjdarföreställning, trots att det var få i publiken.

Summa sumarum är ändå att svensk comedy håller väl så hög klass som New Yorks. Och att publikkontakten är allt.

New York i övrigt är däremot nåt helt annat än gamla Svedala. Vilken stad! Vilket folkliv! Vilken aktivitet! Vilket utbud! Jag älskar den jävla staden. Rakt av.

Åker nog dit igen redan i höst.

Sola sig i nån annans Glans

Jag återkommer med sista dagen på New Yorkresan och lite bilder, men först lite stjärnglans:

Åkte hem tidigare än planerat från USA för jag ville absolut vara med på avslutningen av World Tour of Skåne. Två extrainsatta föreställningar på konserthuset i Helsingborg (det vill säga att Johan sålt ut fyra (4!!!) fullsatta konserthus) och dessutom DVD-inspelning. Brommamamma (Schyffert och Haag) hade kommit ner för att filma och vi var alla lite extra spända. Dessutom var jag jetlaggad och hade extrem sömnbrist.

Men föreställningarna gick helt OK. Kanske inte lika bra som förra gången men helt OK. Fritte, Marika och jag delade på första set och vi fick igång publiken ordentligt och återigen var jublet som mötte Johan överväldigande och sjukt imponerande. Och såklart så levererade Johan weltklassekomik.

Efteråt väntade en vit limousin på oss...
...och vi åkte ståndsmässigt ner till Malmö för efterfest.
Med den oerhört trevlige Fritte i sällskapet blir varje resa en fröjd...
Och lite skumpa i bilen piggade upp.
Tur att det inte var Tre Flugor som åkte...
En limochaufför, en limochaufför - det är en man med glatt humör
(på bild : Marika, Johan, chauffören och Cicci Producent)
Vem sa att standup inte kan vara rock´n roll? Att alla sen gav upp tidigt på natten är en annan historia...

torsdag 1 maj 2008

Vad händer?

På den märkliga klubben igår var det en av de märkliga komikerna som i sin akt sa att hon var dotter till Jackie Mason. Vi trodde att det var ett skämt, men kollade upp det och det visade sig att hon var det. Dotter till Jackie Mason! En legend inom standup! Nu stod hon och var dålig inför tre personer på en klubb på Manhattan!

Vi satsade i alla fall på att gå på en bra show igår, så vi stack till Dangerfield´s. Vi hade t.o.m. kollat upp komikerna och det såg lovande ut. Och det var också sex rutinerade proffs som gick upp på scenen. Men...
Ja, vilket "men" skall jag börja med?
Men det var en gammal märklig lokal med en antik kypare. Det kändes som att resa bakåt i tiden till heltäckningsmattornas och de tunga mörkröda tygernas tid.
Men vi var väl bara ett tjugotal i publiken i en lokal för 250.
Men det blev aldrig nått lyft.
Men det var alldeles på tok för lång show.
Men man satt bara och tyckte synd om komikerna. Den ene efter den andre gick upp och körde sitt material och tittade på klockan för att få avklarat sin halvtimme.
Jag skulle kunna skriva hur många "men" som helst. Ännu en helt misslyckad standupföreställning. Jag får verkligen leta och anstränga mig för att hita nåt bra. Jo, de är verkligen bra på att prata med publiken. Men utstrålningsmässigt, eller materialmässigt, skulle ingen av gardagskvällens komiker ha en chans på en svensk standupscen.

Så ikväll kanske vi skiter i standup.