lördag 31 januari 2009

Portar på flyget

När jag växte upp i Ljungbyhed var flyget, F 5, ett väldigt hemligt och bevakat område. Därför känns det nästan konstigt nu när staketen är nere och men bara kör rätt igenom vakten.
Numera är området bl.a. en konferensanläggning och såklart finns massor av flygnostalgi överallt. I matsalen hänger både flygplan i full storlek och modeller.
I puben hade DAAB personalfest. DAAB gör grindar och portar till industrier. Jag körde en hel 60-minutare till kaffet. Bra dialog, mycket munhuggning och finfint hugg. Extra kul när jag lyckas hitta en vinkling på företagets verksamhet som de aldrig tänkt på. En triumf. Stabil föreställning där jag hade bra kontroll hela vägen.
Kul att de hade startat en ukulele-grupp på företaget. Många som ville testa min ukke efteråt.
Förresten: Att köra igenom barndomens Ljungbyhed är en märklig känsla. Det är väldigt stilla och tyst där.


fredag 30 januari 2009

KAMBER

Katstrof, ambulans, beredskap förkortas KAMBER. Dvs det var många ambulansförare från Skåne som samlats på Räddningsverket i Revinge när det var utbildningsdag och det var andra halvan av gänget igår. Första halvan träffade jag i höstas. Då gick det väldigt bra med maxad energi i en perfekt lokal. Tight och intensivt. Jag var bra.
Nu satt de lite mer utspritt i en större lokal och det märks på energin. Fick inte samma extrema hugg men det funkade ändå bra. De känns positiva och intresserade. Körde precis efter lunch före ett föredrag om förändringsprocesser.
Fick lite lumpen-feeling. Åt nämligen lunch i en militärliknande byggnad tillsammans med folk i uniform. Vad vi fick? Ärtsoppa och pannkakor såklart!

"Bara" kvinnor

Varning alla skåningar! Det är skillnad på "bara" eller "endast". Inte för mig. Jag tror att det är dialektalt.
Jag var i Stockholm på Norra Latin Conference som vikarie för Anna lena Brundin på ett seminarium för kvinnor över 55. Kvinnohälsa, kost och inspirationstalare. Och så jag som konferencier och komiker. 300 kvinnor i den tjusiga salen. Inga män. Dvs det var "bara kvinnor i salen".
För mig har det yttrycket ingen värdering, men tydligen kan det uppfattas som negativt. Vilken tur att jag inte sa det från scenen utan blev uppmärksam på det innan jag gick på.
För övrigt var det ett bra seminarium och jag hade läget fullständigt under kontroll och kunde gasa och bromsa som jag ville. Skön känsla. Jag tycker att jag körde på i en för publiken perfekt hastighet. Fick berömmande ord efteråt. Gott.
Efteråt tog jag nattåget hem. Konstig känsla när man tränger sig in tre främmande karlar i en liten kupé. Sov ganska gott men väcktes 04.45 för tågbyte i Hässleholm. Och så var den dagen förstörd. Det är inget mysigt i Hässleholm kl 04.45. Det är inte mysigt någonstans kl 04.45.

tisdag 27 januari 2009

Pratshow

Göran Ebenhart och jag kommer att göra en pratshow live i Markaryd i vår. Arbetsnamnet är "Som på TV - fast på riktigt". Vi kommer att ha intressanta gäster som vi intervjuar och en massa andra inslag. Är du känd eller intressant och vill bli intervjuad eller visa upp dina färdigheter (du kanske kan prata baklänges?) så hör av dig till oss.
Vi satsar på tre föreställningar och just nu så bokar vi gäster. Markaryds mest kände person är redan bokad.
Jag gjorde två pratshower 2003 på The Tivoli. Det var galet roligt. Första kvällen hade jag Sven Melander, Glenn från Brandsta City Släckers och Ylva-Maria i soffan. Det var oerhört inspirerande och roligt. På Helsingborgsfestivalen 2004 gjorde jag en Talkshow som gästades av Johan Wissman, som då var på väg till OS, och den underbara Ingeborg Ingers som var den enda kvinnliga deltagaren i OS 1932. Mötet mellan Johan och den vitala Ingeborg, 92 år, blev en av de bästa saker jag gjort på en scen.

Så nu är jag sugen på att ta tag i det igen!

måndag 26 januari 2009

Malmö Comedy Festival

Det blev en lång dag igår. Ett sjuttiotal personer som håller på med standup uppträdde på Slagthuset i en orgie i comedy. En del proffs, en del semiproffs och en del rookies. Fyra scener och mycket publik. Bra arrangerat.
Bra comedy blandades med mindra bra comedy. Själv var jag konferencier på ett pass (det gick väldigt bra för mig) och körde en 10-minutare på ett annat pass (det gick mindre bra). På det andra passet var publiken helt slut och det gick inte bra för någon av de sju komiker som gick upp där.
Efter det en gala där jag gladdes åt att en av mina "elever" från Svalöv i somras, Annika Lindhe-Rydh vann kategorin Årets Oneliner. En oneliner som hon skrev i Svalöv och som jag nominerat. "Folk med fördomar...ja det vet man ju hur såna är". En klassiskt perfekt oneliner.
Mat och fest efteråt. Kul att prata med kollegor.

fredag 23 januari 2009

Gott mos.

Hittade en bild i telefonen. Från i onsdags.
Kiosken på torget i Ljungbyhed ("Jarls kiosk" på min tid) har fått nya ägare. En tjock med mos serveras på porslin med riktiga bestick!
Gott jävla mos. Hemgjort.
Jag tog lingon medan Brorsan tog gurkmajonäs.


Mina smaklökar

Mina smaklökar är anpassade till rejäl mat.
Vi var för nån vecka sedan och åt finfint på gourmetrestaurang. Anka och vildsvin och kalv och sånt. Tryffelsås. Riven mörk choklad på ankan. Märkliga smaker. "Höga" smaker. Jättegott och jättedyrt.
Men vetefanken om det är för mig.
Idag firade vi min födelsedag på Taverna Santorini i Helsingborg. Det är enkelt och grillat och billigt och familjärt och gott och hujedanemej vad jag trivs. Retsina med kapsyl. Bryta bröd. Skicka flaskan. Så skall det vara. Betongväggar. Dricksglas. Inte fjantigt stora vinglas med en fjutt vin som jag skall smaka av. "Jo, det är rött. Häll upp".
Vi har ätit på Santorini vid högtidliga tillfällen, och lite då och då, sedan mitten på åttitalet när krögarparet hade Punkten. Smakar exakt likadant nu som då. Är lika prisvärt. 28 kr för en härlig dessert. 85 kr för en varmrätt.
Den 31 januari är det levande musik där. En bit av Grekland i Sverige.

23 januari 1961

För 48 år sedan.

Och ikväll blir det restaurang Santorini. Grekisk husman med retsina.

torsdag 22 januari 2009

Höganäs


Cafe Amanda på biblioteket i Höganäs. Ca 30 pers i publiken. Blandade åldrar. Bra stämning.
HECKarna Jonas och Maria gjorde bra ifrån sig. Ludde från Malmö likaså.
Själv var jag ovanligt laddad just innan showtime, men väl på scen hade jag hur roligt som helst. En kanonföreställning. Jag var lugn, pratade inte för fort, gled smidigt mellan ämnena, hade en hel del härochnu. En fullpoängare.
Tillsammans körde vi 90 minuter riktigt bra comedy.
Perfekt arrangerat (igen!) av Los Kulturkvinnorna. Jäklar vad jag trivs i deras sällskap.

tisdag 20 januari 2009

Mästarträffen

HISO och Helsingborgs stad hyllar varje år de idrottsmän och kvinnor som vunnit VM, EM, NM eller SM. Det är en enkel middag på Rådhuset och jag har de senaste fem åren varit konferencier. Jag intervjuar alla mästarna lite kort och de får en gåva och en blomma.
Det är kul att träffa elitidrottare och många av dem är sköna personligheter. Jan Brink är väldigt trevlig och roddarna är alltid sköna och roliga och det är överlag en positiv stämning. Jag har de senaste åren propsat på att det skall vara lite underhållning och någon sport som visar upp sig. Årets sportuppvisning var freestyle (trixa med trasan). Det var väldigt bra! Philip Warren Gertsson. Kolla här:

söndag 18 januari 2009

Sköna The Tivoli

Backstagebaren i torsdags. Konsert med Rixman/Post och JACON. Fantastiskt mysigt. Christina Post hade en magisk röst. JACON var befriande spännande. Lite smågalet, men begåvat och smart. Men var var publiken? Jag tror att Tove och jag var de enda som inte var släkt eller vänner till musikerna!
Sköna The Tivoli! Jag ser fram emot "Världens Bästa Platta".

Mera Schtunk!

Jag var helt tagen når jag hade sett Shakespeare - den absoluta sanningen med Lasse Beischer. Bland det allra bästa jag sett på en scen! Så mina förväntningar var höga när jag gick för att se Richard III med Beischer och Kokko när det gästspelade på Stadsteatern förra veckan.


Och det var fruktansvärt bra! Igen! Man kan bara böja sitt huvud. Det är friskt, det är smart, det är snabbt, det är sjukt roligt.
Smolket i glädjebägaren är att de lockar till sig folk som inte har någon som helst känsla för hur mycket de skall "lägga sig i" pjäsen. Ibland skäms jag för mänskligheten. En kvinna längst fram var direkt pinsam.
Med skådespelarna klarar det bra, fast jag hade nog fått psykbryt.
Gå och se! Allt de rör vid blir GULD!

tisdag 13 januari 2009

För 20 år sedan!

Den 14 januari 1989 gick (!) Tove och jag i isande regn ner till Rådhuset i Helsingborg. Helly Hansen-vantarna var på.


En liten snäll tant, vars namn jag glömt, vigde oss. Gåbort-skjortan var på. Tove hade en lila period. Det hade hon i många år. Vi ser unga ut.


Frida var precis en månad gammal. Det var en vacker ceromoni . Johan och Stina var vittnen. Jag hade skitiga gymnastikskor. Det hade jag i många år.


Efteråt gick vi hem men stannade för bröllopsmiddag vid Pölsemannens vagn intill Mariakyrkan. Jag bjöd på grillad i bröd.

Och allt är sant!

Möte och intervju

Markaryd hela dagen och träffade Ebenhart och vi kom långt i planeringen av vår idé om en talkshow. "Som på TV - fast på riktigt" är arbetsnamnet och nu skall vi leta gäster. Kul.

Och så en intervju efter det. Trevliga grabbarna Oskar och Oscar som går i trean på Campeon Frigymnasium gör projektarbete om humor. Bra frågor, goa killar. Kul att kunna hjälpa dem lite. Det skall tydligen bli en liten film om humor. Bra titel: "En liten film om humor". Den kan ni sno, grabbar.

måndag 12 januari 2009

Mitt i natten

I morgon åker jag till Göran i Markaryd och planerar inför en live talkshow som vi förhoppningsvis kommer till skott med i vår. Skall köra på morgonen.
Men varför kan jag inte sova?

Bowlingen

Årets bowling avklarades i lördags. Bastu och öl på Pålsjöbaden, god gulaschsoppa och bier på Gyllene Prag (bild), sju (!) rundor bowling och bajer på Olympiahallen, finfin mat och pilsner på Hamnkrogen och därefter lite mer drycker på Telegrafen.
Åke noterade skada, vissa skulle kalla det smärta.
Bowlingresultaten var bra, rekorden få, snittet högt.
Huvudvärk på söndagen.


Åke o Anders på Gyllene Prag

lördag 10 januari 2009

På DVD


DVDn World Tour of Skåne med Johan Glans finns att köpa i handeln. Jag är med som extramaterial. Jag har frågat producenten om jag får lägga ut min del av DVDn, och det fick jag. Här är min inledning.
Jag är stolt och nöjd med hur det ser ut.

fredag 9 januari 2009

Bahnhof

Bahnhof Bar i Ängelholm var en positiv upplevelse. Riktigt mysigt och en skön, blandad publik som kommit på After Business för att dricka en billig öl och äta gratisbuffé. Och ha trevligt.
Jag körde två pass på dryga 30 minuter. Ett femtiotal i publiken första passet och något färre andra passet. Blandad ålder. Hade publik alldeles intill mig och det blev en hel del publikprat. Jag hade kul trots att jag var lite ringrostig. Skönt ställe och goa människor som har stället.
Ja, det här kändes bra.


Och i morgon är det den årliga bowlingen. Åtta karlar som för fjortonde året spelar bowling och äter en bit mat. Och för noggrann statistik. Det är halva grejen. Räkna poäng och slå rekord. Vi upprepar förra årets succé med bastu på eftermiddagen, soppa o bier på det, sedan bowling och bier och så avslutning med middag och mer bier på lokal. En av årets höjdpunkter och jag har varit med alla 14 gångerna.
Jan, Per, Åke, Stefan.

Smygpremiär


Ikväll blir det smygpremiär på vårsäsongen.
Egentligen skulle säsongen inte börja förrän 22 januari, så att jag skulle hinna a/vila, b/fixa hemmet och c/vila. Har hunnit måla ett rum men vilandet går inte så bra, så ikväll åker jag till Ängelholm och Bahnhof Bar som har After Work. De ville testa standup där, så då gör vi väl det.
Jag tänkte vara rolig ikväll.
Annars har jag bokat in flera kul evenemang inom kort. Alltså såna där jag skall vara passiv åskådare:
14 januari: 123 Schtunk på Stadsteatern. Stooooora förväntningar
14 februari: P Floyd på Konserthuset
19 februari: Carl Johan Vallgren på Victoriateatern i Malmö
Och så skall jag gå på så många "Världens bästa platta" som jag kan på The Tivoli.

onsdag 7 januari 2009

Presskonferens

Idag var det presskonferens på The Tivoli. Hasse och Jocke visade upp sin nya scen som kommer att gå under namnet Cirkus. Det är där vi skall köra standup. Standup på Cirkus på The Tivoli.
Lars Taps och jag var med på presskonferensen.
Cirkusscenen kommer att domineras av mindre akter och standup. Bl.a. kommer man att köra på fredagskvällar med ett band som tolkar en klassisk skiva. Låtarna i samma ordning som på vinylskivan. Paus när man "vänder plattan". Skitbra idé. Först ut blir Peps "Droppen urholkar stanen" tolkad av Olja. Det ser jag fram emot.
Och så blir det STANDUP!
Det kommer att bli två typer av kvällar:
A
T.ex. "HECK med Robin Paulsson". Då är det ideella föreningen HECK som arrangerar. En MC från HECK, fem rookies/supportakter (HECKare och inbjudna) och ett "namn" som avslutar kvällen. Entre 40 eller 80 kr.
B
"Adde Malmberg och Göran Ebenhart". Då är det The Tivoli som arrangerar. Göran är konferencier och kör support. Dessutom kör en rookie (som jag bokar). Adde kör andra akten.
Entre 80 eller 130 kr.

Biljetter köper man på dörren. Vill man ha garanterad sittplats kan man boka bord och tapastallrik för 140 kr + entré. Man kan inte förköpa biljetter om man inte bokar bort med tapastallrik.

4 feb HECK med Robin Paulsson
11 feb Adde Malmberg och Göran Ebenhart
18 feb HECK med Peter Wahlbeck och Fritte Fritzson
25 feb Özz Nujen, David Druid, Aron Flam, Ola Söderholm
4 mars Alfahonor: Zinat Pirzadeh och Yvonne Skattberg
11 mars HECK med Anders Johansson
18 mars Thomas Petersson och Lars Magnusson
25 mars HECK med Susanna Eklund
1 april HECK med Birgitta Lowén
8 april HECK med Jesper Rönndahl
15 april HECK med Fredrik Andersson
22 april HECK med Khalid Geire
29 april HECK med Simon Svensson
6 maj Magnus Betnér och Martin Svensson

måndag 5 januari 2009

Bra sportårskrönika


Årets sportkrönika på SVT var väldigt bra. Genomtänkt, personligt, bra redigerat, intressant urval. Riktigt gott att se. Kanske lite för mycket tårar. "Är det tårar eller svett?". "Gråter du?" "Hur känns det nu?" Jag orkar inte se Gunde gråta.

Men annars var det väldigt bra TV.
För övrigt anser jag att det får vara slut med stående applåder i tid och otid. Stående applåder sparar vi till när det är något sensationellt bra. Inte för att nån blev tilldelad Årets Högerback eller blev Svensk vardagshjälte. OK?

Kollade revy


Jag och Göran Ebenhart åkte till Älmhult och såg deras nyårsrevy. Vännen och kollegan Lars Magnusson medverkar ju. Ja, han skriver och producerar också. Och har så gjort i många år.
Revyn var som en lokalrevy är. En blandning av riktigt bra nummer och en del svagare nummer. Några nummer var väldigt bra, bl.a. ett om Älmhults kommun som fastnat i lyxfällan.
Hursomhaver så hade turen det goda med sig att jag blev inspirerad till ett projekt tillsammans med Göran i vår (hemligt, hemligt) och ett annat stort projekt inför våren 2010 (hemligt, hemligt).

fredag 2 januari 2009

Hata reklam!

Varför visar de kvalitetsfilmer på reklamkalanerna på TV? Jag hatar avbrotten. Jag börjar se en bra film men kokar efter två reklamavbrott och ser inte färdigt filmen. Jag går och sätter mig vid datorn och skickar epost och bloggar och kollar om det är bäst för mig att köpa ny bil privat eller ha firmabil eller leasa firmabil. Inte fasen blir jag gladare av det.
Hatar reklam.
Och inte blev jag klokare när det gäller bilen heller.