måndag 30 mars 2009

Flummigt

Youtubade lite. Det här är verkligen väldigt, väldigt roligt.

Tipsa mig gärna om annat kul!

Moose on the loose

Inom ramen för projektet "Som på TV - fast på riktigt" har jag idag åkt på slingriga småländska grusvägar och filmat älgar. Jag blev bilsjuk.
Men det blir kul.
Biljetterna släpps 1 april. Ring Roséns Ur o Guld och boka: 0433-10034.

Det går bra nu.


''Komiker skapar rubriker''

söndag 29 mars 2009

Wiehes memoarer

Konserten med Mikael Wiehe på The Tivoli ikväll blev nästan som en slags memoarkonsert. Wiehe spelade till och med gamla hits som Titanic och Flickan och kråkan. Och en kul version av Pepslåten Falsk matematik. Bland annat.
Men bäst var han när han sjöng från senaste albumet Sånger från en inställd skilsmässa. Då blev han djup på ett helt annat sätt och mellanpratet blev klokt och vist. Och jag blev glad. Det är skönt med en artist som delar med sig av sin livserfarenhet och vågar vara allvarlig, djup och klok.
Wiehe är klok. Och vis. En klok visman.


Och Höör sen

Jag uppträdde vid en privat fest utanför Höör igår och noterar:
-Det gick väldigt bra.
-Jag kör mycket material som börjar bli lite väl gammalt. För mig i alla fall.
-Gammeldags vanlig igenkänningshumor med värme går hem.
-Det är mörkt ute på småvägar när det regnar.
-Min GPS gör konstiga vägval ibland.

Guldspade-grattis














Igår höll Grävande Journalister sin Guldspadegala i Örebro.
Vi gratulerar vinnarna av Guldspaden i kategorin Lokalradio, Petra Haupt och Håkan Svensson (frilans), som vann med sitt "gräv" om MVG-fabriken Procivitas som sändes i SR Radio Malmöhus.
Länk till granskningen
De fick priset med motiveringen: “För att med grundlighet ha avslöjat manipulerade betygssystem och upprörande geschäft inom en framgångsrik friskolekoncern”
Förresten:
Håkan är min bror.

torsdag 26 mars 2009

Bra dag

Så här flitigt och effektivt har vi aldrig jobbat ihop förut! Göran och jag kom riktigt långt med manuset till Talkshowen. Tack vare att vi kunde sitta ostört på mitt kontor och att Anne ringde i klockan när vi skulle fika och för att den libanesiska restaurangen gjort sån god lunch.
Talkshowen kommer att bli riktigt bra!
Och efter en lång och kreativ dag åkte vi ner till Malmö och kollade på Titta vi krogshow med Fritte, Jesper, Ankan och Magnus. Picnicteater är en hit. Hur mysigt som helst. Och pågarna är ju väldigt roliga även om de slet med teknikstrul och att de inte kunde sina texter. Därför blev showen rätt så otight. Men de har en jäkla förmåga att hitta oväntade referenser och vinklar. Jag säger bara "fanér".
För övrigt tyckte jag att det var mer en revy än en krogshow, men det är kanske bara jag.
Och på väg till bilen efteråt gick vi förbi La Couronne/MACK och där satt Tobias Persson och Dominik Henzel och en massa Malmökomiker. Så då blev det litta gott snack där.
En bra dag!


onsdag 25 mars 2009

Fack off!

Mejeriet i Lund. Bra förutsättningar med scen, ljus, bra ljud och en trevlig tekniker. Publik som sitter perfekt. Allt verkar OK när jag kommer dit. Folk från Försäkringskassan i Skåne hade fackligt årsmöte. Gott folk. Fackligt engagerade. Och de blev så engagerade i diskussionerna att tiden drog iväg, mer och mer. Och de hade transporter att passa.
Så det var lite småstressigt när det väl blev min tur. Jag kapade ner och stuvade om och körde på och det högg helt OK. Fick igång dem, bra lyssning, glada ansikten. Och tiden for iväg och jag fick runda av och vi som precis hade kommit igång!
Så lite rumphugget blev det, men klart godkänt även om jag stressade på.
Och maten var jättegod och alla var snälla!
Hade detta varit Facebook hade jag gjort en "gillar detta".

Som i Libanon

Mitt kontor ligger på Söder i Helsingborg. Mitt bland alla mångkulturella affärer och restauranger.
Idag åt jag lunch på Rest House, en libanesisk restaurang. Namnet lovar inte gott, men gott var det. Det var som att komma till mellanöstern. Det var bara folk med utländsk härkomst som åt där. Kvinnor med huvudduk, män med skäggstubb, danskar. Och jag. Libanesisk musik i högtalarna och en ljuvlig doft av riktigt hemlagat.
Det var galet gott. Den glade kocken hade verkligen lyckats.
Jag kände mig förflyttad till mellanöstern.
Så där över lunchen. Sen kom jag till Svedala igen.


Närradio

Wille sköter rattarna på Föreningsmedia, dvs Helsingborgs närradio. Idag var jag med i Kulturlådan med Frank Andersson. Frank är en extremt erfaren trummis, numera 70 bast, som spelat med ALLA och varit sambo med Sylvia Vrethammar!
Vi snackade gott i en timme och jag fick välja musiken. Det blev riktigt bra.
Funderar allvarligt på att ha en egen timme i etern varje vecka.
"I huvet på en gnällgubbe" eller nåt sånt.


tisdag 24 mars 2009

Podcast


Anders Nyman driver Podcast Helsingborg och det är förvillande likt radio. Men finns enbart på nätet. Om man inte laddar ner det.
Vi babblade på i över en timme och det blev mycket prat om standup och lite om pizza och dagsaktuella ämnen.
Anders har sin studio i källaren hemma i villan.
Anders har alltså en helt annan hobby är Josef.
Förresten: Programmet heter Nummer 63.

Sisyfos was here.

Igår fick jag jobbat av en rejäl pappershög hemma. Bara för att komma till kontoret och se detta berg av papper som jag skall kasta/sortera in i pärmar/åtgärda.


måndag 23 mars 2009

En gång fick jag en idé

En gång fick jag en idé.
Det kom jag att tänka på när jag nyss städade bland gamla anteckningsböcker och kollegieblock och lappar. Jag håller på att rensa kontoret hemma för att ta ner allt som har med standup och jobb att göra till Nya Kontoret. Hittade bland annat en anteckningsbok där jag skrivit:
IDÉ
SHOW
4 komiker + 1 musiker
scetcher (jajjamen, felstavat)
monologer
"tjöt"
sånger

Det måste vara 2001 och att jag sedan i februari åkte med Khalid till Markaryd för att se "Revysoppa" med bl.a. Göran och Lars. Detta mynnade ut i att vi tre så småningom bildade Tre Flugor, som först var Fyra Flugor (Nils Åkesson var med i början men det samarbetet funkade inte tillräckligt smidigt).
Så här kunde det så småningom låta:


Varför la vi ner det?

Svårt läge

Har suttit med ansökningarna till sommarens standup-kurs i Svalöv idag. Det kokar i svensk standup och det är så många som håller på och som vill hålla på och som drömmer och hoppas och satsar.
Så mitt dilemma är att det är många som sökt sommarkursen som jag tycker kan och bör gå kursen. Man alla får inte plats. Fler än 12 blir inte bra.
Så nu har jag formulerat kriterier och försöker göra en så rättvis och genomtänkt fördelning som möjligt. Förra året könskvoterade jag dessutom, men det skiter jag i i år. Nu får tjejerna och killarna slåss på lika villkor.

söndag 22 mars 2009

George Carlin


Det är verkligen oerhört intressant att höra vad en legend har att säga. Och att det gäller MIG (och alla andra som håller på med standup).
Efter detta klippet kommer andra klipp från intervjun. Det här skulle alla ståuppare se.

lördag 21 mars 2009

Perfekta förutsättningar

Många komiker skulle tycka att det här är fruktansvärda förutsättningar, men för mig är det perfekt!
En konferenslokal med bra ljus och bra ljud. Biosittning. Tidigt på kvällen efter ett årsmöte men innan middagen. Med respektive. Blandad ålder, mest medelålders, lite uppklätt med kostym. Nyktert. Vanligt folk.
Sånt hugg jag fick!
Ett fyrtiotal grönsaksodlare med respektive, dvs ca 80 pers i konferenslokalen på Marina Plaza. Allt var genomtänkt och bra arrangerat (nu kommer jag som vanligt inte ihåg namnet på den ytterst trevlige konferensvärden, var det Tony?). De hade haft årsmöte (SydGrönt) och nu fick de en pilsner och en show innan maten.
Allt satt som en smäck, publikpratet med en gurkodlare och en purjolöksodlare (eller "pörjolög", som han sa - förresten lärde jag mig att det heter "leek" på engelska) blev jättebra. Lagom elakt med massor av nyfikenhet och mycket värme. Allt som allt blev det 45 minuter god humor. Smaskens.



torsdag 19 mars 2009

Made på Sidewalk Express, Cityterminalen

Igår på Norra Brunn var jag sådär. Helt OK, men inget märkvärdigt. Det är synd när det bli så.
Min dagsform är inte vad den borde vara. Mitt publiksnack studsade snett. Min timing satt inte.
Men det blir ändå helt OK. Konstigt.
Mr Schyffert däremot var väldigt bra och allt som allt var det en OK kväll på Norra Brunn.
Idag: resa hem, några timmar på kontoret och sedan vila.


onsdag 18 mars 2009

Norra Brunn ikväll.


Jäder. Peppe. Schyffert.

Kalla...


...åkte nyss förbi.

Norra Brunn

Åker snart till Ståkhålm och Norra Brunn. Skall sova hos Johan och Karin och hinner tyvärr bara träffa dem några timmar idag. Synd, för det är alltid så trevligt och inspirerande.
Egentligen skulle jag åkt upp igår, men tisdagens föreställning ställdes in då de hade fått för lite bokningar. Finanskrisen slår till.
Ikväll blir det Martin Lagos (aldrig sett förr), Håkan Jäder (oändligt bra och desutom en "skön snubbe") och Henrik Schyffert (skall bli spännande att se om han bryter ny humormark i dag också). Själv skall jag köra 5 + 10 minuter. Ganska kort tid, men nu fick jag i alla fall veta det i förväg.
Min plan:
Set 1: bara prata med publiken, etablera åtminstone någons namn, någons ålder och några yrken som jag kan knyta an till i andra akten. Piska upp en hejdundrande stämning. Kanske köra en "här sitter du och tänker..."
Set 2: köra SPA, katter på balkongen och finanskrisen. Kanske blåvalar. Bara material. Hålla tiden. Vara rolig.
Bra plan.

tisdag 17 mars 2009

Jo, det blir av. På riktigt.


Som på TV

...fast på riktigt...

...börjar ta form. Det kan bli riktigt sjukt roligt och proffsigt. Bra och effektivt möte med Göran idag. Vi listade en massa uppgifter och fördelade mellan oss. Affischen är klar. Pressrelease skickad. Körschemat är färdigt. Tema för kvällen är bestämt.
Vi är helt enkelt på gång.

måndag 16 mars 2009

Ukulele



En nystämd ukulele hänger nu på kontoret.
Ukulele är ett komiskt instrument. Det är raka motsatsen till en kontrabas som är ett djupt allvarligt instrument. Spelar man allvarligt på en ukulele blir det en ironi. Och tvärtom, spelar man komiskt på en kontrabas blir det en ironi.
Jag har två låtar som jag brukar avsluta fullängdsföreställningar med. Båda två är gamla Tre Flugor-nummer.
Från Basilika i Lund:

Från MACK i Malmö:

...och jo, det skall vara ukUlele och inte ukElele, om det nu skall vara så noga!

söndag 15 mars 2009

Svenska folket

Rätt så ofta så förstår jag inte delar av svenska folket. Som folk som är religiösa, eller folk som tror att "marknaden" är god och reglerar sig själv, eller som röstar på Sverigedemokraterna. Eller som igår när jag, kanske för första gången, såg melodifestivalen. Jag såg i stort sett hela programmet, inklusive röstningen. Och jag kunde inte förstå att de flesta som ringde och röstade (bara en sån sak, folk ringer och röstar), de röstade på låten som vann. Var de ironiska? Jag fattade det inte. Är det "svenska folkets" musiksmak? Uppopad opera. Jag kräks.

För övrigt är jag inte det minsta lilla förvånad över finanskrisen och bonusar och höga löner i företagstoppen. Det har pågått länge. Hela det sättet att tänka. Jag minns hur jag tänkte att "jaha, nu skall alla bli "klippare" och rika" när pensionssystemet ändrades och Teliaaktien skulle bli en "folkaktie". Såklart att det inte skulle hålla.
Jag ger inte en spänn för de ledande personer som, som ett mantra, upprepat att vi måste betala höga löner till andra ledande personer (dvs de själva) annars ...annars...ja, annars vaddå? Jo, annars skulle de lämna landet. Så utan att blinka tycker SEBs VD Annika Falkengren att hon är värd en miljon i månaden. Hon tycker att det är rimligt. "Jag har också ett härta", sa hon. Jomenvisst, av sten.
Stryk skulle hon ha. Och av mig får hon inget annat än förakt.

Nu skall jag skriva material om att hugga händerna av girigbukar. Straff a la Saudiarabien.

fredag 13 mars 2009

Surbrunnsparken

Det är så coolt med loger i folkparker. De är som tidsdokument. Tänk vilka skrönor och goa ljug som berättats här. "Brinkenstjärna on tour" möter "Ulf Johnnys". Fantastiskt.
Surbrunnsparken i Ystad igår: Lärarförbundet i Ystad hade årsmöte. Jag fick ett fantastiskt trevligt och omtänksamt mottage både av arrangörerna och ägarna till stället. Det är så gott när folk är intresserade av att det skall bli bra och har engagerat sig. Så manegen var krattad och klar.
Efter årsmötet blev det mat och till kaffet körde jag en stabil trekvart. Tyvärr höll rösten dåligt så jag fick inte fram det där sista extra. Men de var så goa och lyssnande så det blev ändå klart godkänt.
Körde hem i snöfall!


torsdag 12 mars 2009

Hos Fritte

Fritte delar kontor med ett helt gäng karlar som håller på med komik i olika former. Här ser vi Fritte i kaffekokartagen medan Kalle Lind säkert säkert skriver om nån gubbe.


HECK igår

Jag noterar:
1. Det är väldigt mysigt, gemytligt och snyggt på Cirkus på The Tivoli. Bra för publiken.
2. Anders Johansson är verkligen rolig. Genuint rolig. Rolig.
3. Rookiekvaliteten varierar kraftigt.
4. Jacob Theander gjorde en stark debut.
5. Det behövs nog en backdrop likförbaskat.

Ungefär så.

Idag bär det av till Malmö för att träffa Fritte. Snacka skit och kanske skriva ett skämt.
Sedan skall jag till Ystad och uppträda för lärare. Det skall bli väldigt, väldigt kul. Lärare är nog min favoritpublik.

Det blir alltså en lång dag på jobbet. Working ten to ten. Tolv timmar. Men med struktur (nu sitter jag t.ex. på kontoret).

onsdag 11 mars 2009

Kontorsdag

Vilken kontorsdag!
Jag har varit på kontoret från 9.00 och nu är det dags att gå hem. Kl 17.18. Working nine to five!
Jag har ätit lunch, fikat med grannar i korridoren (de sköna kvinnorna hos socialdemokraterna ringer i en klocka när de bryggt kaffe!) och varit ute och köpt en skrivare. Skickat fakturor, fått en avbokning...nej TVÅ!
Norra Brunn på tisdag blir inställt. Oh så fick jag en fullprisavbokning i maj. Inte bra.
Men nu skall jag vara ledig och bara för att det är roligt skall jag gå, som publik, på standup å HECK. En av mina favoriter, Anders Johansson, skall avsluta kvällen. Det ser jag fram emot.
Va fasen, jag kanske får struktur på mitt liv....


tisdag 10 mars 2009

Som på TV...

...fast på riktigt.

Så kommer den talkshow att heta som Göran och jag skall göra i Markaryd den 29 april. Det blir bara en gång under våren och så får vi se om vi kör igen till hösten.

Gästerna är klara. Det blir komiklegendaren Thomas Petersson, På Spåret-vinnaren Lisa Syrén och succétränaren Nanne Bergstrand. Vilket gäng! Vi skall intervjua och prata och diskutera och leka.

Husband blir multimusikern PO Nilsson.

Det är bara att boka in i kalendern!

Markaryd


Detta är Ebenharts tegelvägg utanför köket. Jag råkade ta den bilden.
Annars så har vi (Ebenhart, Magnusson och jag) skrivit några skämt idag. Bland annat om Alexander Bard och Amy Diamond. Öppet mål. Nästan för lätt.
Dagens övningar avslutades med att vi tog en affischbild till "Som på TV".


måndag 9 mars 2009

Wall of fame

Har packat upp på kontoret. Det blir bra det här.
Tog ner lite affischer och kul grejor som jag fått när jag uppträtt. Bland annat så har jag en shoppingkasse från Bilema i Höör. Bilema var ett lågprisvaruhus och Billy som hade det gillar underhållning och standup och jag var där en dag på ett oförglömligt gig när vi var fler komiker än publik. Och då var vi ändå bara fyra komiker. Adde, Ebenhart, Nordén och jag. På trädgårdsavdelningen. Det var oerhört märkligt.
Hursomhaver så hade de tryckt upp kassar med våra bilder på och en sådan har jag nu ramat in och har på väggen.

söndag 8 mars 2009

Inställt

Jag har gjort över 1300 föreställningar och ställt in 2,5 gånger.
Första gången var 1998 när jag skulle till Stockholm och jobba för Ericsson. Dagen innan fick jag influensa och i feberdimmorna fick jag tag i bokningsbolaget och de kunde fixa en ersättare (tror att det var Järvheden). Egntligen hade jag kanske klarat själva gigget men resan dit var helt omöjlig att genomföra.
Andra gången var förra månaden den dagen min far dog. Jag kände på mig att det var på gång så dagen innan ringde jag Ebenhart som ställde upp och tog jobbet. Arrangören var förstående.
Och idag var det halvt inställt. Det vill säga att jag hade tänkt åka med HECK och köra i Ängelhom, men halsen är så sketen att det hade inte blivit bra. De var flera andra som skulle köra och jag skulle bara åka med för att köra "på skoj" så egentligen var det väl inget "gig". Och hade det varit ett riktigt gig där jag var bokad eller annonserad så hade jag kört.
För det skall mycket till innan jag ställer in. Jag körde stora delar av "World Tour of Skåne" med en rälig halsinfektion och när Tre Flugor gjorde femårsjubileumsföreställningar så hade jag feber och influensa, men körde ändå. Så ställa in är egentligen inget alternativ.
Nästan.
Dessutom lyckas jag alltid pricka in sjukdomar när det är ledigt i kalendern. Varje jul t.ex.

The Office

Jag har flyttat in i mitt nya kontor i helgen. Det vill säga att jag släpat möbler, monterat IKEA-hyllor och asat på min ljudanläggning. I mycket lugnt tempo och med hjälp av Hustrun. Jag är äckligt förkyld.
Fortsättning av flyttbestyren följer i morgon.

torsdag 5 mars 2009

Skriva material?

Var nere hos Lena Frisk i Malmö idag för att skriva material.
Och det gjorde vi efter att först ha pratat om livet och döden och standup och branchen i tre timmar. Och lunchat.
Men sen skrev vi nog i nästan en hel timme. Det blev nog ett skämt.
Hursomhaver, det var väldigt bra för mig att träffa Lena och känna att jag är på gång igen. Tack för det.


Kompetens

Kompetens, sa Bill. Kompetens, sa Bull.
Ordet kompetens nämndes oerhört många gånger under paneldebatten i Bjuv igår.
Jag var moderator.
Och det skulle ju handla om kompetens, så det var väl bra att ordet nämndes många gånger. Allt som allt var det en intressant debatt på alla sätt och vis, även om det egentligen inte fanns några meningsmotsättningar. Intressant, sa Bill. Intressant, sa Bull.
Och jag skötte mig bra. Trots förkylning.
Nu skall jag ner till Malmö och träffa fru Frisk. Få (och ge) litta inspiration.

tisdag 3 mars 2009

Rösten höll

Jag tog med mig en ljudanläggning trots att de bara var 12 i publiken. Det var ett bra beslut. Rösten höll.
Finansförbundet på Cerdo i Helsingborg hade årsmöte. Efteråt blev det en pilsner och landgång. Och så jag. Allt i ett konferensrum där de satt runt ett konferensbord och jag stod vid ena änden.
Konstig situation men jag var bra och de var vänliga, glada och intresserade så vi hade mysigt och roligt.
Det hela kändes väldigt bra.
Jag är uppe på hästen igen.

Schhhhhh

Jag vågar knappt prata. Måste spara rösten. Har föreställning ikväll . Och i morgon skall jag vara moderator vid en paneldebatt. Och rösten är nästan helt borta. Förkyld.
Tur att det finns mail.
Schhhhh.

måndag 2 mars 2009

Revision

Jag har ett aktiebolag. Jag.
Jag som verkligen är allergisk mot allt sånt. Hur gick det här till?
Jag lär mig efter hand.
Idag träffade jag min revisor (jag har en revisor!) och Maria som sköter min bokföring (jag har nån som sköter min bokföring!). Vi hade årsstämma. Herrejeeeesus.
I alla fall så verkar det funka. De ser glada ut i alla fall. Och jag litar på dem. Min soliditet var 63%. Smaka på den. Min solidaritet är 100%.

Idag åkte Äldsta Dottern tillbaka till Paris. Det gör hon rätt i. Klart man skall bo i Paris om våren när man är 20 år!

söndag 1 mars 2009

Upp på hästen...

Det har varit ett långt uppehåll. Över två veckor. Två omtumlande veckor. Känns som två månader.
Men igår var det upp på hästen igen. På en restaurang i Helsingborg hade ett gäng från låsbranchen årsmöte och middag. Himla trevliga människor, Håkan och Kia, så jag ville verkligen leverera. Jag var ganska ringrostig men kämpade bra. Och publiken var snäll. Hela föreställningen blev lite off-beat, men eftersom de var så intresserade så kunde jag andas ändå.
Nu jäklar skall jag börja jobba igen!
Skall ringa några kollegor och boka in skrivarträffar. Måste börja producera humor. Rolig skit.

Förresten så var begravingen i fredags precis så där hemskt jobbig som jag befarade. Det gör verkligen groteskt ont.
Fast arrangemanget var finfint och Arja, som kompade i Tre Flugor, sjöng himmelskt vackert och vi hade valt bra sånger. Eftersittningen på Spången var en befrielse och det var till och med trevligt att träffa fars gamla vänner och kollegor. Och så träffade jag en kusin som jag inte träffat på säkert 35 år!