torsdag 30 april 2009

Kalmar

Bilden på Ann är tagen inifrån baren på Byttan i Kalmar. Det var nämligen utomhuspremiär ikväll. Fem grader varmt (kallt) och en huttrande publik som kommit för att se standup.
Det var en helt OK kväll. Nio komiker varav sju rookies var kanske någon för mycket, men med mig som avslutare på första akten och Ann som avslutare på andra akten blev det en bra kväll ändå.
Jag körde på rätt så tufft för att det behövdes piskas upp lite värme och stämning. Det är alltid lite snett med många rookies och en eller ett par etablerade komiker. Glappet blir väldigt stort.
Men arrangemanget var bra. Bra ljud och ljus och en skön publik och konferenciern skötte sig bra och höll sig kort.
Märkligast av allt är att jag bor på läger. Dvs jag delar rum på vandrarhemmet. Med fyra rookies. Lite kul och mycket konstigt. Back to lumpen. Tågresa och logement. Manöver!



Mordtankar


Sitter på Pågatåget på väg till Kalmar. En ung kvinna pratar allt för högt och åt helvete för dumt i sin mobil. Kan inte bestämma mig för på vilket sätt jag skall döda henne. Eller så gör jag som alla andra och som jag brukar göra: biter ihop. Nu biter jag.

Som på TEVE - fast bättre!















Gick det bra? Gick det bra?
Det gick galet bra!
Det blev två riktigt sköna timmar i ett fullsatt Kulturhus i Markaryd igår. Göran och jag hade järnkoll hela tiden och alla våra hyss och inslag som vi hade planerat fungerade precis som vi hade tänkt. Våra gäster var precis så sköna som vi hoppats. Thomas briljerade såklart, Lisa var hur charmig som helst och Nanne överraskade med många kvicka repliker.
På storbilden visade vi klipp från Sportspegeln när Nanne var 24 år, en samling klipp från Thomas karriär och ett egenproducerat På Spåret-inslag där resan slutade i Strömsnäsbruk. Hur kul som helst.
Dessutom fick publiken Må Bra-tips från hälsokostaffären och Friskis o Svettis. Och som grädde på moset en freestyleuppvisning ("kicka fotboll") med Philip från Helsingborg. Toppklass!
P-O Nilsson var fantastisk som husband. Så kompetent och trygg att det knappast finns i sinnevärlden.
Hela föreställningen blev charmig, bubblande, rolig, spontan och proffsig. Som på TV, fast live och ännu bättre.
Efteråt var Göran och jag galet trötta. När alla gått hem började jobbet med att rigga ner ljudet, plocka ner ljuset, tömma scenen, städa backstagen....
Helt slut, men glad och nöjd. Och rejält stolt.


Göran, Nanne, Lisa och Thomas. I bakgrunden PO Nilsson.

Energi + inspiration = gott

Det här är bland de värsta miljöer jag vet. Gallerior eller shoppingcenter.
Bilden ovan tog jag på Triangeln i Malmö. Ändå var jag glad när jag tog den.
Jag hade nämligen nyss varit uppe i Hilton Triangeln och uppträtt för akutpersonalen på UMAS i Malmö. Och det var så där magiskt roligt som det blir när deras energi ger mig energi som ger dem ännu mer energi som ger mig...osv. Jag improviserade och blandade och det var helt kaos och underbart befriande. Tänk att man kan ha så kul på en konferensanläggning kl 13 på en onsdag när solen skiner som besatt utanför.
Vad jag gjorde på gallerian? Köpte slipsar till Göran och mig till kvällens talkshow.

tisdag 28 april 2009

Var är facket?

Lång arbetsdag idag. Nu har jag jobbat i 12 timmar och har ett par timmars jobb kvar.
Var är facket?
Jag har varit i Markaryd och riggat scenen (blir fantastiskt snygg!), satt upp ljudet (låter bra) och fixat med tekniken, dvs en videokanon och en dator med filmer i. Det tog tid och kostade frustration. Det hela slutade med att en IT-tekniker blev så stressad att han fick ett migränanfall.
Nu funkar allt, hoppas bara att det funkar i morgon också.
Just nu, så här på kvällen, sitter jag med vårt roliga manus och filar och finslipar och möblerar om. Nacken är spänd, ryggen öm.
I morgon blir det Som På TEVE - fast på riktigt. PÅ RIKTIGT!

måndag 27 april 2009

Gigg

Jag är inte så bekväm med ordet "gig". Vet inte ens om det skall vara med "gig" eller "gigg". "Jobb" känns inte heller så jättebra. ""Föreställning" känns bättre. Ofta säger jag att jag skall "åka och uppträda".
Idag uppträdde jag för personalen på kirurgen på UMAS i Malmö. Det var skoj. Mitt i föreställningen kom det in en gammal farbror som gått fel. Jag påpekade det från scenen för honom, men han såg glad ut och slog sig ner. Han satt med en stund och sedan reste han sig och gick. Och alla blev förvirrade och visste inte vad de skulle göra. Så kan det gå.
Häromdagen uppträdde jag för IFK Ystad, handbollsklubben. Och nån dag innan dess var det personalen från akuten i Malmö. Jag giggar på.

Goaste vänner

Det här är Embla och Yngsta Dottern Aina. När de föddes var vi goaste vänner med Stefan och Tina och så föddes de med nån veckas mellanrum mitt under fotbolls-EM 92. Ni vet, "vi är rööööe, vi er hviiiiide"-sommaren.
De ses inte så ofta men är ändå de goaste vänner. Sånt sitter i.
Sist jag var i Stockholm träffade jag Martina. När vi gick på gymnasiet var vi de goaste vänner. Nu hade vi inte träffats på 29 år! Men det tog 10 sekunder och så var vi de goaste vänner igen. Sånt sitter i.
Martina kom och kollade på Norra Brunn och efteråt satt vi och pratade backstage med bl.a. Robin P. Sist Martina och jag sågs var han inte född! Det ger perspektiv.
Det var väldigt kul att träffa Martina igen. Såklart skall vi ses igen.
För mig har det blivit viktigare och viktigare att hålla kontakten med gamla vänner. Det är så uppfriskande. Man får liksom med hela paketet, ungdomen och vuxenheten samtidigt. Ingen nostalgi, bara vänskap. Rakt av.


Götet

I goa Göteborg bor Stefan och Anne. Det är både synd och bra. Synd för att då ses vi allt för sällan. Bra för att när vi ses så blir det extra gott.
Och så bor de i Majorna/Masthugget. I like. Massor av intressanta människor. I like. Finns inget som ens liknar det i Helsingborg. Närmast är väl Möllevången i Malmö.
Men ente e de Majjåna ente.


torsdag 23 april 2009

onsdag 22 april 2009

Skämt på lager

När man kör från Helsingborg till konferensanläggningen Arken i Göteborg är det långt tre gånger. Först körningen HBG-GBG. Den känns lång. Sedan GBG till Arken. Det känns sjukt långt och man hinger tänka att man missat stället hur många gånger som helst. Det är hamn efter hamn efter oljecistern efter hamn....och så kommer Arken. Sedan är det långt att köra hem på natten. Tre gånger långt.
Men Arken är ett bra ställe. Finfina lokaler, trevlig personal. God mat.
Consafe Logistics hade konferens för sina lagerkunder. Ett lager är inte bara ett lager, det är mycket teknik och datastyrt och röststyrt. Logistik. Världen är allt bra komplicerad.
Jag körde "till kaffet" och kom inte igång förrän 22.15. Det är lite sent så de var rejält trötta. Men jag fick OK hugg, särskilt på det specialskrivna.
Två timmar i bilen och sedan två timmar hemma där jag såklart inte kunde somna...
Nu, däremot, skulle jag kunna stå och sova....
...men nu skall jag ju gå på sånglektion och sedan till Malmö och gigga och så till Eslöv på möte...

måndag 20 april 2009

Johan

I morgon fyller Johan Tell 50 år.
Vi har varit vänner sedan 1986-1987 då vi stötte ihop i samband med att vi var med och bildade Kulturföreningen Röda Kvarn i Helsingborg. Johan representerade Föreningen Udda och jag hade Marginalteatern. Vi satte tillsammans upp tre kabaréer 1987-1988 som var jättebra. Finurliga, roliga, smarta.
Johan flyttade så småningom till Stockholm och vi har hållit kontakten sedan dess.
Johan skrev under många år krönikor och resereportage i Vagabond. Han har gett ut flera böcker om allt från svenskhet, utrotningshotade saker och fritidshus. Numera skriver han mest om miljö. Hans "100 sätt att rädda världen" är både bra och en bestseller.
Johan är den person jag beundrar mest.
Han skriver fantastiskt bra. Han har en förmåga att se bortom det självklara och dra oväntade slutsatser. Han är klok, ja jag tycker att Johan är en vis man. Han är en bra kamrat.
Johans novell "Stekt gnu" är bland det bästa jag läst. I "Älskade Fritidshus" skriver Johan om när jag och Äldsta Dottern Frida hälsade på i hans stuga och Johan tappade sin glasögon i sjön. Jag och Frida har gjort en barnbok om samma händelse. Boken finns bara i ett ex, som Johan äger.
Alltid när jag är i Stockholm försöker jag bo hos Johan och hans sköna familj, Karin, Tekla och Katinka. För att det gör mig gott.
Ibland paddlar vi kajak, Johan och jag.
Johan vill inte fira sin femtioårsdag. Det skiter jag i. Grattis!



Sköna pensionärer

Råå-Ramlösa SPF. Ett åttiotal pensionärer i en församlingssal. Jag körde en timme. Det var helskönt. Vilken respons! Vilken feedback. Sköna människor.
De fixar föreläsningar och resor. Fester och boule. Kaffe och kaka. Det bor en liten pensionär inne i mig. Kaffe och kaka.

Logen på Norra Brunn

I logen på Norra Brunn sitter en del gamla sköna affischer. Bland annat kan man se en Betner med hår tillsamman med sina vänner i moderat ungdom, eller är det unga nynazister?














Babben är där:














Och en Johannes Brost med en enorm donge...ptv...









För övrigt gick lördagens föreställning bra. Lasse K var bra. Tess P gjorde en bra debut. Robin var bra. Jag var bra. Publiken var bra. Det var en bra kväll.

fredag 17 april 2009

Kul på Brunnen

Det var kul på Norra Brunn ikväll. Jag är där nästan aldrig på fredagar och lördagar, utan oftast tisdag och onsdag. Och det var en helt annan publik jämfört med mitt i veckan. Inte så många företag utan många par och andra löst sammansatta grupper. Dessutom var det fullsatt. Gott.
Jag körde i båda akterna, 20 + 10 minuter, och det gick finfint. Jag var god och glad och säker och het som en gammal järnkamin. Allt funkade.
Robin P körde också i första akten och Järvheden i andra. Publiken blev lite trött och orolig mot slutet men allt som allt var det en kanonkväll.
Dessutom var det skön stämning på Norra Brunn. Alla var mysglada och det var positivt backstage. Både Robin och Thomas är bra pågar och det var en generös stämning i köket.
En riktigt kul kväll på brunnajäveln.
I morgon skall jag försöka komma ihåg att ta några bilder från logen där det sitter några närmast makabra affischer från standuphistorien.
Kom och kolla, vettja. Det blir Robin, Lasse K och jag. Bra laguppställning.

torsdag 16 april 2009

Katetrar

Jag har en rutin som handlar om katetrar och fondval. Det är ett material från 1999 som jag fortfarande kör i sjukvårdssammanhang och jag tycker kanske att det är mitt bästa material någonsin. Det är smart och oväntat.
Sanningen bakom är att jag satt en gång på färjan hem från mitt sjuksköterskejobb i Danmark. Det var en Pricessfärja, jag minns det som igår, och jag satt ute i solskenet med en kollega, Peter. Han berättade att han hade varit på banken för att investera lite pengar som han ärvt och hur de hade resonerat på banken kring hans fondval. Han jämförde det med hur det skulle vara om vi lät patienterna välja katetrar.
Det var väldigt roligt.
Jag hade precis börjat med standup och frågade om jag fick använda det och det fick jag. Det har med tiden utvecklat sig till en riktig hit.
Igår, när jag uppträtt för cheferna i malmö, kom Peter fram efteråt. Han var numera chef i Ängelholm och mindes såklart historien och jag fick än en gång chansen att tacka honom för materialet eller åtminstone inspirationen och observationen. Det kändes bra.
Så kan också material komma till. På en färja från Danmark.

onsdag 15 april 2009

2 x Malmö

Det är rätt så mäktigt att sitta och se på en stor scen och veta att om 15 minuter så är det jag som skall stå där nere. En skön känsla.
Region Skåne hade chefsdag på Malmömässan. 800 chefer från landstinget (fast det heter numera Region Skåne) i en perfekt lokal. De har hört på föreläsningar hela dagen och före mig var det Theo Härén som pratade om kreativitet. Det gjorde han bra, såklart. Proffsigt.
Själv förvånades jag lite av hur kreativt jag själv tänkte på hans frågor och exempel. Jag är nog rätt så kreativ ändå!. Han pratade även lite kort om humor. Intressant.
Min uppgift var att avsluta dagen och jag hade 20 minuter. Så jag körde 20 minuter, exakt. Och vilket hugg jag fick! Körde gammalt och nytt och allt satt som en toppalua. 800 pers i biosittning som går loss i skratt är väldigt mäktigt. En boost för självförtroendet.
Skyndade vidare mot Hilton Triangeln, men fastnade i trafikkaos (jäkla tunnelbygge) så jag stressade in och hade bara 10 minuter på mig att sätta upp mitt ljud och sedan körde jag 60 minuter för 20 stycken från akuten i Malmö. Självförtroendet var ju på topp, så även detta blev en skön föreställning. Men det blir ju inte precis samma tryck med 20 pers i en lokal med heltäckningsmatta.
Skön dag som avslutades med att jag stack ner till The Tivoli och såg sista akten i Vinlbaren med bl.a. Fredrik Andersson som gjorde ett bra jobb.
Så var det igår.


tisdag 14 april 2009

Skåda, min Skoda!

Något galet märkligt hände ikväll när jag cyklade hem från Konserthuset.

Men för att ta det från början så satt jag och kollade lite gamla foton igår och såg då ett foto på min första nya bil. Det var en Skoda Felicia som jag köpte för nio år sedan. Innan dess hade jag bara haft gamla och usla bilar. Min första bil var en rostig, MFF-blå Renault 4, en "kommunistkiosk" som gick att veva igång. Startmotorn funkade däremot sällan.














Men med barnen i bilen kändes behovet av en tryggare bil större, så det blev till slut en sprillans ny Skoda. Vi åkte till och med på bilsemester första sommaren. Bland annat till Kolmården:












Så när jag nu cyklade hem i den kyliga vårkvällen kom jag förbi en vit Skoda Felicia och tänkte att "det var ju konstigt, en sån har jag haft". Och det var inte bara "en sån". Det var DEN! Min första nya bil! Och den stod parkerad på Vagnmansgatan där jag hade min första lägenhet 1982! Bilen var i finfint skick, nyvaxad och utan synlig rost. Det var den när jag sålde den för sex år sedan till nån från Hässleholm också. Men nu är den tillbaka i Helsingborg. GRG 899. Min första nya bil.

Claes

Såg Claes Malmbergs föreställning på Konserthuset. Jon hade fixat biljetter.
Föreställningen blandade gammalt och nytt, men framförallt så tycker jag att sångerna var bra. Kunde kanske varit fler sånger, till och med.
Ungefär så.

måndag 13 april 2009

Expertutlåtande!

Expressenartikeln finns att beskåda här. Av humorexpertens långa och djupsinniga analys av svensk humor och Björn och Petra bidde...en fingertutt.

söndag 12 april 2009

Expert på humor

Jag blev nyss telefonintervjuad av Expressen som "humorexpert". De hade hittat mig på nätet.
Jag försökte få dem att intervjua någon annan men de insisterade, så nu har jag uttalat mig om allt möjligt inom humorsverige, bl.a. om Petra Mede och Björn Gustavsson som hade röstats fram som sveriges roligaste.
Så kan det gå.

Paris

Nu blir det familjealbum.
Jag och Hustrun åkte ner till Paris i tre dagar för att hälsa på Äldsta Dottern som bor där. Det är alltid kul att komma iväg lite och se nya miljöer. Vissa som man känner igen från filmer och skivomslag:














Det var väldigt kul att se att Frida trivs så bra och extra spännande att se henne så hemmavan i den Stora Staden. Vi var på hennes favoritrestaurang Chartier ...














...och hennes stamställe L´Attirail.














Och så blev det en skön försommarkväll vid kanalen tillsammans med hennes kompisar.














Och bara i en storstad kan man på en onsdag uppleva nåt sånt här:

tisdag 7 april 2009

Litta ledig

Nu är det ordinerat: Tre dagar helledigt. Datorförbud. Så då blir det så.

söndag 5 april 2009

Förlagsfest

VDn på Bertmarks förlag gick i pension och då blev det fest på Lagmarks i Helsingborg.
Jag körde som en furie. Fick bra hugg och fick köra extranummer och det var skön stämning hela vägen.
Furie var ordet.

Varde ljus

Körde ner till Ystad igår. Öja FF och Surbrunnsparken arrangerade Ystad Comedy Evening. 200 pers hade köpt biljett till mat, comedy med mig och dans till Torgny Melins.
Det blev en bra kväll. Jag kände mig starkare än på länge och hade bra kontroll.
Detta trots lite dåliga föutsättningar. Jag hade noga påpekat dilemmat med dansgolv framför scenen och ändå var det, just det, ett jättedansgolv framför scenen. Så jag valde att ställa mig vid ena sidan av lokalen istället, där det fanns en scen till. Jag hade tagit med mitt ljus som jag riggade och det blev riktigt snyggt.
Visserligen innebar detta att jag hade 100 pers helt intill mig och 100 pers 30 meter bort. Jag sa till 10 minuter innnan showtime att de kunde ta sina stolar och flytta fram, men det var inte en enda som gjorde det.
Trots detta blev det riktigt bra. Jag valde helt enkelt att spela för de 100 som satt närmast och så fick de andra sitta där borta och höra på.
Så det blev en tight show på 45 minuter och efter det ett extranummer (det är en god känsla att bli inklappad).
Efteråt var jag galet trött och jag fick stanna ett par gånger och lufta mig och fylla på energi och kaffe. Så när jag kom hem var jag hur pigg som helst och kunde inte somna!


fredag 3 april 2009

Som Springsteen, typ.

När Roséns Ur och Guld öppnade var det kö utanför med folk som ville köpa biljetter till talkshowen. OK folk hade inte övernattat, men det var kö! Göran skriver.

torsdag 2 april 2009

Vem är han?







Kul idé av Johan Sköld med "Vad är hans grej". Vem Johan Sköld är? Jo, det är ju han med randig tröja...

Rusning!

Biljettsläpp till talkshowen igår. Idag är det 25 biljetter kvar!

Slå till innan det är för sent. Roséns Ur och Guld 0433-100 34.

Spontancomedy

Igår gick jag ner till The Tivoli och HECK i Vinylbaren. Jag tänkte tigga till mig 7-10 minuter för att testa några nya saker. På plats visade det sig att HECK hade haft dålig koll på sina bokade komiker och det fanns mycket luft i programmet då en inte visste att han var bokad, en hoppade av samma dag och en "kanske skulle komma".
Så det blev väldigt spontant och improviserat i upplägget.
OK för mig för då fick jag lite mer utrymme och med facit i hand blev det riktigt bra. Trollis trollade lite extra och jag körde 16 minuter och vips så hade vi en full kväll.
Det är väldigt mysigt och bra i Vinylbaren. Perfekt för rookiecomedy. Det var väl ca 25 pers i publiken och det räcker bra i den lokalen. Och publiken var underbart snälla och lyssnande och tacksammare läge finns inte.
Bra jobbat av alla. Och jag fick konstaterat att "reflexvästar" kan bli nåt, "ironi" måste jag jobba mer med, "fetter" är för enkelt. Bra utvärdering för mig.
Bl.a. Trollis, Birgitta och Mattias körde också.


onsdag 1 april 2009

Idag

Efter en heldag på kontoret som bland annat innehållit sånglektion med Thomas Åström (jo, jag har börjat ta sånglektioner) så förberedar jag mig nu för kvällens övningar. Jag skall gå ner till The Tivoli och testa av några grejor jag suttit och skrivit på. Det blir närsynthet, reflexvästar, ironi, Jätten Finn, Grönland och fetter. I den ordningen.
40 kronor i inträde. Birgitta Lowén avslutar showen. Det blir en bra kväll.