lördag 30 maj 2009

Ystad lasarett

Fest på Ystad lasarett igår och jag var konferencier och körde en del standup.
Jag är riktigt stolt och nöjd med min insats.
De trevliga tjejerna i festkommittén hade lagt ner mycket jobb och jag blev spindeln i nätet och samordnade körschemat med serveringen (buffé) och underhållning. Det blev riktigt bra. Hög stämning och bland annat så initierade en skön kille från transport en spontan slogantävling som efter hand tog över hela festen. Det var helt OK och jag läste slogans istället för att köra material.
Ja, det blev verkligen frejdigt (kan man använda ett sånt ord?).
Grattis till en bra fest med mycket skratt och bra underhållning (magdans från Orientaliskt danscenter). Och såklart kanonljud av JP Ljud (Jens o Alex) i Ystad. Goa pågar.
Nu: ledig lördag!

Hålla tiden = proffs

Igår gjorde jag två gig där det i allra högsta grad handlade om att hålla tiden. Och som jag höll tiden!
Klockan 10-13. Tre timar med prisutdelning i Skol-OS på Idrottens Hus. Några hundratal skolelever från klass 4-6 som under året varit med i olika grenar i Skol-OS. Allt från fotboll, innebandy, simning, friidrott till schack och rephoppning. Det är oerhört många medaljer som skall delas ut och jag pratade konstant i tre timmar. Ett tag blev jag rejält trött och blev lite yr. Faktiskt tror jag nästan att det var av syrebrist då jag verkligen bara matade på med "Simning. Årskurs fyra, flickor. På tredje plats..." osv. Om och om igen.
Kl 13 skulle vi vara färdifga. Kl 12.58 delades sista pokalen ut. Proffs!
Och på kvällen var jag i Ystad och var konferencier på lasarettets fest. Hade några hålltider som skulle hållas: Mat kl 19 (blev 19.00), chefens tal (satt på minuten), uppträde med magdans (de var försenade så då flyttade jag mitt eget uppträde) och så skulle dansen börja 21.30. Dansen började 21.30. Prick. Proffs!

torsdag 28 maj 2009

En sång, en sång, mitt kungarike för en sång.

Den 21 juli skall jag vara med i Nöjesgrytan i Helsingborg för sjätte året i rad. Det är galet roligt och en stor ära.
Nöjesgrytan har kört varje sommar i 41 år och det lockar 4-5000 personer varje tisdag i juli. Arrangemanget kan väl liknas vid Allsång på Skansen och det brukar vara ett bra gäng artister som uppträder. Jag brukar få göra ca 15 inuter standup och dessutom berätta en "rolig historia" i en vitsberättartävling. Jag väljer inte historien själv utan jag får den på plats och utmaningen ligger i att berätta den så bra som möjligt. Förra året fick jag till det så det small om det och jag fick de kraftigaste applåderna någonsin för en rolig historia i Grytan (allt enligt de som varit med i många år).
Men så brukar jag göra nåt oväntat också och oftast har det varit en sång. I fjol hade jag med mig Tre Flugor och det blev en hejdundrande succé. Men vad skall jag göra i år?
Bosse o Leif på ukulele? Bjuda med Tre Flugor? Skriva en ny text till Let me entertain you? Ny text till Have you met Miss Jones?
Jag velar fram och tillbaka. Vad säger Kolme Kärpästä? (=Tre Flugor)

onsdag 27 maj 2009

Kul med mjölk

Sitter på tåget på väg hem från Göteborg. George Carlin i hörlurarna. Väldigt bra.
Har varit i Götet och varit konferencier på ett seminarium om kost, hälsa och mjölk för förskolepersonal. Min roll är att presentera föredragshållarna, värma upp, hålla koll på tiden, vara kittet mellan föredragen, hålla uppe stämningen, vara trevlig, få in så mycket humor som möjligt, få med all praktisk information och avsluta alltihop med humor så att alla går därifrån med ett leende på läpparna.
Och det lyckas.
Jag har nu gjort ganska många seminarier tillsammans med Mjölkfrämjandet och det är alltid extremt välorganiserat. Kerstin som håller i det har järnkoll. Alla presterar på topp.
Så även idag. Alla föredragshållarna var som bäst och även jag var finfin. Vi drog över tiden med tre (!) minuter. Det är galet bra timing när det inkluderar frågestund och flera föredrag.
Proffsigt!
Och som jag är påläst om mjölk och laktosintolerans...

tisdag 26 maj 2009

EU-valet

Jag vet inte riktigt vem jag skall rösta på i EU-valet, så jag gjorde en test på www.valkalkylator.se och det visade det jag trodde. Mer vänster än höger. Nedan ser man hur mycket jag avviker från partiernas program.
Dock borde det varit 100% på Sverigedemokraterna. Jag kan inte tänka mig att jag är enig med dem i en enda fråga.
Så min röst hamnar väl hos Miljöpartiet. Får läsa på om de har nån som man kan kryssa för.
Miljöpartiet
14 %
Feministiskt initiativ
17 %
Vänsterpartiet
22 %
Centern
32 %
Junilistan
34 %
Kristdemokraterna
38 %
Folkpartiet
40 %
Socialdemokraterna
42 %
Piratpartiet
42 %
Moderaterna
42 %
Sverigedemokraterna
61 %

måndag 25 maj 2009

"Sådär"

Vinst. Men matchen var "sådär".
Kollade lite bloggar och YouTubeklipp och noterade bl.a. att André Wickström hade gjort exakt samma observation som jag om Stiga (fast jag har en annan poäng) och att Thomas Oredsson och jag har samma observation och några likadana formuleringar om utrotade djur (men med olika poäng).
Sådär kan det gå.


Rotary och höstturné

Rotary i Ängelholm hade 30-årsjubileum i Odd Fellows lokaler.
Odd Fellow är mycket märkligt. Deras symbol är tre länkar i en kedja. Är inte det Länkarna? Och bilderna på väggarna är otroliga. Vi snackar gubbar och tanter. Inte män och kvinnor. Riktiga gubbar. Riktiga tanter. Det är som en tidsresa.
Åter till Rotary: jag körde ca 45 minuter (glömde kolla klockan) utan mikrofon (ajabaja) och hade bra hugg hela vägen. Lite gammalt, lite nytt, lite i stunden, mycket lite specialskrivet. Publikpratet går bara bättre och bättre. Känner mig stabil och trygg.
Ungefär så.
Efteråt blev det lite comedyprat med några från Rotary och musikerna som skulle spela efteråt. Intressant att höra vad folk tycker om den comedy de sett på TV och live.
De gillar "vanlig" humor.
Därför kommer farbröderna Ebenhart, Magnusson och Svensson att göra en turné i höst. Tanken är att bara spela på småorter (inga städer), helst i bygdegårdar ute i skogen. Go jävla comedy. Igenkänningshumor. Improvisationer.
"Det är inte grillat, det är inte rått, det är inte hårdkokt. Det är go jävla hemmalagad husmanskomik". Typ.

lördag 23 maj 2009

Tegnermuséet del 2

Utanför muséet är det en skulpturpark. Eller en hed. Med en massa gigantiska bronsskulpturer. Det är konstigt. Det är vackert. Det är episkt.


Tegnermuséet

Utanför Helsingör ligger två fantastiska konstmuséer. Det ena heter Louisiana och alla känner till det och vallfärdar dit i horder.
Men om man åker norrut istället så kommer man till Dronningmölle och där, mitt ute på en hed, ligger en betongbunker som hyllar den danske skulptören Rudoph Tegner. Jag skall inte fördjupa mig i hans konst utan konstaterar bara att det är ett fantastiskt coolt utflyktsmål. Åk dit.


Deppigt!

Till och med blomman i fönstret var vissen.
(Psykiatrisk mottagning i Osby. Två blommor i fönstret. En var död och en var helt vissen. Bilden blev också tragiskt dålig)


Chock!

Va? Ingen kö utanför?


fredag 22 maj 2009

torsdag 21 maj 2009

Sex!

Igår var det gång nummer sex som jag uppträdde för akutens personal, UMAS i Malmö. Återigen på Hilton.
Och det blev en annorlunda start. Jag kommer alltid i mycket god tid inför gig. Normalt en timme innan. En halvtimme om jag vet at allt är under superkontroll. Igår kom jag iväg lite sent, var tvungen att tanka (vilket tog lite extra lång tid), hamnade i en bilkö och plötsligt var jag i tidsnöd. Tiden tickade iväg och jag rusade in i lokalen två (!) minuter innan showtime. Alla satt och väntade.
Jag fick bara börja rakt av och det blev faktiskt en bra start. Väldigt "här och nu". Kanske lite för mycket för att det skulle kännas bra. Körde 60 minuter (exakt) och summa sumarum blev det en höjdarföreställning.
Det har varit en fröjd att uppträda för akutens personal. Lycka till med ert bemötande av patienterna!
Efteråt skulle jag köra hem men kom på att det var säsongsavslutning på Oslipat så jag stack dit. Åt en kyckling på Tröls (tog 40 minuter att få in den! Dåligt) och gick in och bara var publik.
Föreställningen var "sådär" måste jag nog säga. Lite lama framträdanden blandat med några vassare insatser. Men det är fantastiskt att Fritte och Marcus lyckats jobba upp en så stor publik. Imponerande. Kul också att de vågar exprimentera med formen och kvällens behållning för mig var Marcus i Batmandräkt. Kul grepp.
Efteråt snackade jag lite backstage innan det var dags att med ålderns rätt röra mig mot Helsingborg.

onsdag 20 maj 2009

Höststandup och inställt gig

Det är ganska mycket jobb att sätta ihop ett standupprogram. Just det, det skrev jag igår också.

Nu håller jag på och jagar folk för att få besked om höstens program på The Tivoli. Det är inte så lätt.

Men nu skall jag sjunga och sen till Malmö för sista jobbet för akuten. Och i morgon är jag på PrickPrick i Lund.

Tyvärr fick jag vårens tredje inställda gig idag. Gotebar/Park i Göteborg på torsdag. Andra inställda gigget där i vår (dessutom ställde Norra brunn in en kväll här i våras). Surt, speciellt eftersom jag vet att jag tackat nej till andra jobb nu på torsdag.

tisdag 19 maj 2009

Sommarstandup

Det är ganska mycket jobb att sätta ihop ett standup-program. Folk som vill ha tider, folk som vill ha tider men inte hör av sig, folk som man tror vill ha tider men som inte svarar, folk som inte kan den dagen men den dagen, folk som vill ha mer tid än de klarar...

Men nu jäklar:

Sommarens program på The Tivoli är klart.
Showtime 20.30. Gratis inträde. Utomhus på verandan.

Jag tycker det är jättekul att köra där. Mycket här och nu. Folk som passerar förbi och stannar upp (en gång stannade stadsbussen och chauffören öppnade dörren och satt och kollade en stund) och överhuvud taget en skön och avslappnad stämning.

Om någon känner att de blivit lovade en tid men inte fått nån, hör av er till mig. Alla HECKare som vill köra försöker jag prioritera.

1/7
Konferencier: Martin Svensson

Ludde Samuelsson
Lars Taps
Robert Larsson
Maggie Nilsson
Thomas Oredsson

8/7
Konferencier: Jonas Karlsson

Conny Hansson
Anna Swane
Paul Tilly
Andreas Kindstrand
Maria Apel
Jörgen Sjöberg

15/7
Konferencier: Göran Ebenhart

Kim Johansson
Nils Lind
Göran Ebenhart
Calle Rydén
Marika Carlsson

22/7
Konferencier: Elin Nordén

Maja Gutter
Jason Nicholls
Teresa Tönisberg
Cecilia Ramstedt
Martin Svensson

29/7
Konferencier: Lars Taps

Sven Brundin
Jonas Karlsson
Zeid Andersson
Eric Löwenthal
Fritte Fritzson

5/8
Konferencier: Thomas Oredsson
Komikstafett från Fridhems folkhögskola.

söndag 17 maj 2009

IKEA-skåp

Hela helgen har jag monterat IKEA-skåp och målat och latexfogat och installerat tvättmaskin och spikat panel och sågat hyllor och nu är jag trött i ryggen. Jag behöver semester.
På fredag skall jag och Frun till Lars och Jessica i Osby. Det ser jag fram emot.

Strövelstorp

Torsdag eftermiddag:
Föräldraförening i Strövelstorp. Ett trettiotal föräldrar i ett tält. Några barn.
Och jag gjorde en väldigt inspirerad och avslappnad föreställning. Lekte med materialet. Var i nuet. Men så var det också en väldigt behaglig publik. Gott folk, helt enkelt.
Fick stressa iväg för att hinna till Göteborg...

Rondo

När Jerry är borta tar jag över....logen.
Torsdag kväll:
Rondo på Liseberg var en trevlig bekantskap. Jag har visserligen varit där tidigare, men då som gäst på en stor fest. Nu skulle jag köra 40 minuter för neurologer på konferensmiddag.
Personalen på Rondo med Jeppe i spetsen var oerhört smidiga, proffsiga och trevliga.
Eftersom jag skulle vara "överraskning" så styrde jag upp det hela på plats och bad att få göra ett inhopp till desserten innan min föreställning till kaffet. Inga problem.
Sagt och gjort och jag fick finfint hugg och körde en femminutare som en liten "teaser" så att de skulle vara intresserade av att höra mer. Och det funkade. Föreställningen satt fint, men efter ett tag blev de trötta och jag tappade dem. Fick jobba på bra för att fånga dem igen, men det ville aldrig fästa ordentligt så jag slirade ut med ukelelesång på slutet.
Okej insats av mig, inte mer.
Extremt trött under bilkörningen hem. Två timmars kämpande.


onsdag 13 maj 2009

Lätt och svårt

Ett fyrtiotal sjukvårdsfolk, blandade yrken, blandad ålder, både män och kvinnor = lätt.
Fjorton politiska sekreterare i trettioårsåldern och yngre = svårt.
Framförallt är det gruppens storlek. Gränsen går vid 25 pers ungefär. Över 25 är det en "publik", en grupp som har ett eget liv. Där skratt föder skratt och man kan släppa loss och gömma sig i gruppen. Under 20 så är det tjugo individer där alla ser alla och alla har koll på alla. Och då släpper man inte loss.
Så vad gör man?
Jo, man anpassar sig till situationen och gör en föreställning där man visar tydligt att man ser alla och att det inte är farligt att skratta. Vilar i situationen, accepterar att det blir lugnare i perioder. Och då blir det trevligt. Till och med lite mysigt. Och till slut är alla avslappnade och vågar skratta.
Så blev det igår.
För övrigt så kan jag säga att igår var Skåne som allra vackrast. Rapsfälten, blå himmel, det ljusgröna, solnedgången. Och Bjärsjölagård, vilket ställe! Vilken miljö!
Det var grannt så "öjena vannades".

Logistik

Det är mycket logistik att ha hantverkshjälp.
När vi bytte fjärrvärmeväxlare var nio personer inblandade. En arbetsledare som man pratar med på telefon, två rörläggare, en elektriker, en som levererar maskinen, tre skrotkillar som bär ut den gamla växlaren och till sist en isolerare som isolerar rören. Tänk att det finns ett urke som heter isolerare.
Och sedan två man som fixar golvet (tätskikt och klinker) efteråt. Det bli elva totalt.
Herrejeeesus.
Idag har jag två jobb. Akuten i Malmö (nummer fem av sex jobb för dem) och sedan politiska tjänstemän från Region Skåne som är i Sjöbo på konferens.
Och i morgon blir det också dubbelgig. Hem och Skola i Strövelstorp (korven, ni vet) och sedan i ilfart för att roa neurologer i Göteborg. Man får träffa mycket spännande folk i mitt jobb.

tisdag 12 maj 2009

Det stinker i Helsingborg idag

Jimmie Åkesson och hans anhang, såklart män, medelålders eller med rakade huvuden, håller torgmöte i Helsingborg och det blåser kallt. De mässar likt frikyrkopastorer, rabblar upp sina mantra. Det är obehagligt att se. Det är aggressivt.
De går på om hur missgynnade de är och hur etablissemanget motarbetar dem. Samtidigt motar svenska staten via ett tjugotal poliser bort tio vänsterungdomar som försöker bua ner vidrigheterna. Dessutom har de själva en agenda som går ut på att de skall komma in i EU-parlamentet och på den vägen få ökade bidrag. Men de är "mot bidrag".
De är faktiskt ännu värre än jag trodde.
Här behövs en länk till Expo.


På Spåret

Till Som På Teve så gjorde vi en På Spåret-tävling.
Testa dig själv.
(och sedan kollar du i facit)

måndag 11 maj 2009

Nytt material.

Självklart vill man som komiker hela tiden ha nytt material.
Jag gör som så att jag sparar alla idéer i ett dokument som heter "Nytt 2009". De idéerena ligger oftast och jäser i huvudet sedan. Ibland i en vecka, ibland i ett år. Oftast skriver jag sedan ner materialet som stödord och så får det en rubrik. "Löss", "Möblera om", "Ballerinakex", osv.
Vissa ideer blir till 1 minuts material, andra till lite längre.
Just nu har jag några stora idéer som när de jäst färdigt komer att bli ganska mycket material. Säker 15-30 minuter. Jantelagen, Darwin och evolutionen, De sju dödssynderna och ironi.
Det jäser och bubblar. Får se när det jäst färdigt.
Några småidéer är färdigjästa. "Reflexvästar" och "Ser dåligt" är på väg in i min setlista.

För något år sedan så kollade jag igenom gamla "Nytt"-dokument och då hade jag ungefär tre timmar material som jag skrivit och använt regelbundet. Sen finns ju mycket mer som jag bara använt en eller ett par gånger (specialskrivet och dagsaktuellt).

Mitt material om "Tippen" har jag nog kört 500-700 gånger. Minst. Fortfarande lika kul.

Målat

De säger att det har varit fint väder i helgen. Det vet jag inget om för jag har målat. Och målat. Och spacklat. Och varit frustrerad.
Och inte är det slut. Nu byts det brunn.

onsdag 6 maj 2009

Tre snabba

Efter en halv kontordag och en sånglektion gjorde jag tre snabba föreställningar igår.
Lite funderingar kring föreställningarna utifrån ett röstperspektiv:
1. Kommunals pensionärer i en lite för stor lokal med studsig akustik. Körde på befintlig ljudanläggning (BOSE). Lite svårt att få lyssning, kände att jag var tvungen att artikulera extra tydligt. Missar därför lite energi och fokus.
2. Personal från akutmottagningen i Malmö i en extremt dämpad konferenslokal med heltäckningsmatta. Körde utan ljudanläggning. Normalt gör jag inte det, men förra veckan körde jag på samma ställe (detta var gig nr fyra av sex för dem) och då fungerade det bra utan ljudanläggning. Igår sprack rösten två gånger och mot slutet var jag trött i halsen.
2. The Tivoli med perfekt scen, ljud o ljus. En anings rundgångskänsligt men jag kan ändå utnyttja mikrofonen och lokalen och jag blir genast mer fri och mer leksam.
Summa sumarum: bra ljud = bra föreställning.
För övrigt kan jag säga att jag var riktigt bra på The Tivoli igår. Riktigt bra.
Magnus skrev.

tisdag 5 maj 2009

Betnér

Magnus var bra på The Tivoli ikväll. Cecilia Ramstedt var bra. Publiken var jättebra.
Jag var klart godkänd. Körde två helt dagsfärska grejor varav den ena satt perfekt och den andra kan bli bra redan tills i morgon.
I morgon, ja. Kontor på förmiddagen, sedan sånglektion, sedan uppträde för en pensionärsförening, sedan till Malmö och köra för sjukhuspersonal, sedan till The Tivoli och samma upplägg som idag.
Sedan sova för extremt tidig uppgång dagen efter. Byte av fjärrvärmeväxlare...



Fullpoängare 2

Henke tofflar in bollen i sista minuten och HIF får tre poäng och Fritte deppar. (bilden dock tagen före kickoff)
För att ta det från början: Stressade iväg från eftermiddagsgigget på Kirurgen, hämtade upp Fritte, liten försening i motorvägsbilkö, in om hemma och hämtade biljetter och HIF-halsduk, Fritte o jag på cykel till Olympia, 250 HIF-partners i IHs foaje, bra ljud o ljus, Fritte körde ett bra set standup, jag intervjuade HIF-ledare och spelare, gick OK, två intervjuoffer dök inte upp, körde material, Fritte o jag avslutade, en kokt med bröd, soligt på sittplats, Ebenhart med Ebenhart den Äldre, kompisarna Åke o Anders, sömnig match, bra tryck på MFF-klacken, solen gick ner, kallt på sittplats, 1-0 till HIF.
Ungefär så.

Fullpoängare 1

Igår gjorde jag det andra av två jobb för kirurgkliniken på UMAS i Malmö på deras hälsodagar. Och det blev en fullpoängare. Precis som när jag var på Hilton förra veckan för akutmottagningens personal så kom jag i svängning med publiken och allt jag sa blev hur kul som helst. Rätt in i zonen och så flög tiden iväg. Det är galet inspirerande.
Vilken energi. Tvättäkta symbios.

lördag 2 maj 2009

Rescensioner och reaktioner

Oj, vad mycket positiv respons vi fått på "Som på Teve". Från publik och deltagare och nu även från lokalpressen. Norra Skåne och Smålänningen har rescenserat.
Det blir en uppföljning till hösten. Var så säker.