måndag 29 juni 2009

Reunion

Det var väldigt kul i helgen när jag träffade några av mina gamla vänner från gymnasiet. Ina, Anders, Åke, Anne och Martina (inte med på denna bilden) samlades i Haverdal och pratade, badade, grillade och hade hur skönt och avslappnat som helst. Anne hade jag inte träffat på 27 år (!) och ändå så kändes det så härligt okomplicerat.
Inte blev det sämre av att det var en fantastiskt ljum natt och jag kunde sova ute på verandan. En vitamininjektion!


fredag 26 juni 2009

Helt slut

Det har varit oerhört intensivt hela veckan och jag är helt slut. Och ganska stolt.
Mina elever har verkligen gått framåt fantastiskt mycket på en vecka och hela kvällen igår och hela dagen idag har de fått gå omkring och skörda mängder med beröm från andra kursare och personal på Fridhem. Jag har också fått många snälla ord.
Bra jobbat!


torsdag 25 juni 2009

Det blev...


...succè!
Här sitter mina adepter efter kvällens föreställning. Det är en ljum kväll i Svalöv och de har nyss gjort en finfin föreställning. Om man tar med i beräkningen att de faktiskt inte gjort standup förut, några har inte ens sett standup förut, så gör de en fantastisk föreställning.
Visst, publiken är snäll och förutsättningarna är perfekta, men man måste ändå gå upp på scenen och leverera. Och det gjorde de. Alla kan var mycket stolta och nöjda med sin instats.
Än jag då? Jo, fasen jag är också stolt att jag gett dem möjligheten att känna få ruset. Att få skattet och publikens kärlek. Att få vara roliga.
Jag har jobbat hårt och balanserat på den slaka linan. Hur hårt kan man gå fram? Locka utan att skrämma. Pusha utan att putta bort. Hitta individens begränsningar och möjligheter. Och uppenbarligen har det funkat. Av sju möjliga gjorde sju ett set långt över vad man kunde förväntat sig i måndags.
I morgon: feedback, avrundning, analys och lite mys. Nu: sova!

onsdag 24 juni 2009

Svalöv, del 3

Det är väldigt märkligt hur tiden kan rusa iväg. På måndagen kändes det som att vi hade en lång väg att gå, men också hade gott om tid. Och idag så flög tiden fram.
Idag fick mina elever ganska styrd regi av mig. Detta för att alla skall få en riktigt bra inledning och en tight första minut. Då är mycket vunnet. Men jag tror också att de känner sig väldigt förvirrade och kaotiska ikväll.
Det skall vi lugna ner i morgon. Jag tror att det kan bli en riktigt skön föreställning i morgon kväll.

Jon

Jon är Sveriges största standup-fan. En skön kille som verkligen älskar standup (och en massa annat också, teater, film, musik...). Idag hade Jon tagit tåget och bussen från Höganäs till Ystad för att titta på oss. Och han hade en nystruken Tre Flugor-tröja på sig. Det är inte utan att man blir lite rörd och stolt. Heja Jon!


Två Flugor

Idag var det Ystadfestivalen och ett decimerat Tre Flugor (Lars spelar fars i Falun) hade förvandlats till Två Flugor. Och Arja kunde vara med!
Arja är sjukt begåvad och följsam i sitt spel. Vilken trygghet för oss. För vi svajade betänkligt emellanåt.
Sången blir lite tunn på bara två, men texterna och idéerna är så bra så det håller ändå.
Vi gav en riktigt bra entimmesshow (prick!) och efteråt fick vi mycket beröm från folk som kom fram till oss. Herrejeeeeesus vad det värmer gott.
Fasen, det här gör vi om!



tisdag 23 juni 2009

Detta är en skulptur...


...som föreställer en stubbe. Åk till Wanås. Fantastiskt bra!

Örenäs och Svalöv 2

Så här skall det se ut när man skall köra standup.
På Örenäs slott hade inköpare på Region Skåne, "den nedre regionen", samlats för konferens och jag underhöll på sedvanligt vis efter maten. De var väldigt få, 16 stycken, så då blir det lite speciellt. Men de var tappra och generösa med skratt och det blev ändå skön stämning. Jag förvånades lite över vilket material som satt bäst. Stämde inte riktigt med min "fördomsprofil". Körde ganska precis 45 minuter i en slottssal med öppen spis, skinnsoffor och tvättäkta riddarrustning. Bra jobb.
Till Örenäs hade jag kört från Svalöv där jag är hela veckan. Andra dagen avklarad och jag tycker att mina elever går framåt. Det kan bli en riktigt bra föreställning på torsdag. Jag vill ju så gärna att det skall gå extremt bra för de alla så de får sina 4 "minutes of fame" och får känna ruset. Dagens övning med "5 saker om dig" blev en hit.
I mogon skall vi sy ihop deras respektive set och få en linje i det.


måndag 22 juni 2009

Svalöv

Första dagen på årets nybörjarkurs i standup på Fridhems folkhögskola i Svalöv är avklarad. Sju deltagare i minst sagt spridd ålder. Den yngste är 19 år och den äldste är 73 år. Vi har hunnit börja så smått och jag tror att det gått upp ett par ljus för dem och de börjar se hur man kan göra.
Fyra intensiva dagar kvar.

lördag 20 juni 2009

En midsommarfest...

...skall såklart hållas i ett garage med nakenbild på Marilyn Monroe och ett gäng skiftnycklar, sprayburkar och hörselkåpor. Tack TP och Anna-Karin för härlig fest.


Entré med stil

Vi ringde Halmstads Taxi och beställde en bil. Lite förvånade blev vi när det kom en limousin. Så Hustrun och jag kunde göra storstilad entré till midsommarfesten ute på bonnalandet.


fredag 19 juni 2009

Och här...

...har jag ätit lunch den senaste tiden.
Antal meter strand: 150
Antal tavernor (tabepna): 1
Antal människor på stranden (förutom Hustrun och jag): ca 2-4
Lyx.



I skuggan

Här har jag varit några dagar.
Ön heter Andros och tillhör Grekland. Det är inte första gången jag varit där.
Havet är så in i helvete blått.
Villa Pitsa är inte uppkallat efter en felstavad italiensk maträtt utan efter en lite rund tants förnamn.
För övrigt måste det vara världens lättaste jobb att vara inredare i Grekland. "Här tänkte jag mig rosa och grönt....nej jag skoja. Blått och vitt. Vi kör det. Blått och vitt. Nu var jag tokig, va?"


tisdag 9 juni 2009

Semester

Jag hoppas verkligen att jag kan hålla mig ledig fram till den 22e då första kursen i Svalöv börjar. Har lite pappersjobb i morgon och eventuellt ett par telefonsamtal, men sedan skall jag vila, vila och roa mig.
Sov gott!

söndag 7 juni 2009

Det blev Isabella

Jag lade min röst på Isabella Lövin i Miljöpartiet. Hon brinner för en fråga som jag känner starkt för. Lever inte havet så lever inte vi. Det finns även många rättvisefrågor när det gäller fiskepolitiken och jag tycker att hon verkar ha koll. Jag tror att hon kommer att jobba hårt för sitt hjärteämne. Det räcker för mig.
Inspirerad av detta åkte jag till Västersjön för att fiska. På allvar. Inget rovfiske utan ren rekreation. Nu blåste det för mycket när vi kom dit, så det blev en skogspromenad på Hallandsåsen istället. Bokskog, fågelkvitter, mackor och kaffe. Perfekt. Knotten kunde jag däremot varit utan, men de hör väl till.

Ännu en säsong: Analys 1.

När jag sa upp mig från mitt jobb för att satsa på min standup så sa jag att jag skulle testa en termin. Jag tänker fortfarande att jag tar en termin i taget även om det nu blivit många terminer (16 stycken).
Igår gjorde jag sista vårjobbet. Inget speciellt att orda om.
Våren har präglats av lågkonjunkturen. Jag jobbar ju framför allt mot företag och det märks att de trappat ner. Jag har pratat med kollegor som pratar om ekonomisk katastrof, men det är det verkligen inte för mig. Dels har jag inte så höga krav på min omsättning, dels kunde jag "lägga undan i ladorna" förra året och dels har jag faktiskt jobbat en hel del.
Jag har järnkoll tack vare ett excel-ark som jag har alla mina jobb i och våren slutar på 57 jobb. Det är klart mindre än supervåren 08 (99 jobb!) och till och med mindre än t.ex. våren 04 (64 jobb), men definitivt ingen katastrof.
Viktigare än antalet jobb är att jag breddat mig ytterligare. Mina konferencierjobb går fantastiskt bra, jag är supersäker på firmajobben med min standup, talkshowen i Markaryd lovar gott inför framtiden, jag har tagit sånglektioner som inspirerar, mitt nya kontor gör att jag fått ny energi och i sommar kommer jag att ha två kurser i Svalöv.
På minussidan hamnar att jag inte skrivit någon riktigt tung hit (materialmässigt) på hela våren och att jag inte riktigt trivs med min roll i delar av den "nya" standupvärlden med rookiescener och många nya komiker och "komiker". Det sista är det inte så mycket jag kan göra åt, men det finns en utveckling som jag inte gillar att vara en del av. En hårdare och mer konkurrensinriktad attityd, plumpt och flåsigt material och en jakt på kändisskap.
Fast jag tror att det kommer att gå över.
Själv kan jag bara försöka skriva bra material och göra bra föreställningar.
Fast först lite ledighet. Efter några kontorsdagar. Jag försöker få ihop höstprogrammet på The Tivoli. Det går inte så bra då det är många etablerade komiker som tackar nej. Jag försöker ett tag till.
Nu: till vallokalen!

fredag 5 juni 2009

Det här var kul...

Världsmiljödagen firades i Laholm och Johan Tell och jag pratade i Teckningsmuseet. Johans föreläsning var mycket bra. Min standup var helt okej. Publiken var liten (25pers) men snäll och lyssnande och jag hade kul och de hade kul.


...men det här var bara konstigt.

Efter Teckningsmuseet skulle vi prata på Kulturfesten som huserade nere vid Lagan. Det regnade och det var nästan inget folk och utomhus och allt kändes konstigt och jag körde kanske 20 minuter och det var inte bra. Trist.


onsdag 3 juni 2009

Kul att sjunga

Igår träffade jag Göran och Arja från Tre Flugor. Vi skall göra en reunion till festivalen i Ystad den 24 juni. Tyvärr kan inte Lars vara med så vi gör en "Två Flugor"-variant. Och så SJUKT KUL det är. Sångerna satt finfint även om vi inte gjort dem på länge.
Det är tråkigt att vi inte lyckades hålla igång Tre Flugor för det var verkligen mycket, mycket bra.
Här ett kort smakprov från "Storbandsshowen":

måndag 1 juni 2009

Per Arne

Här kommer Per Arne Håkansson. Han jobbar på Socialdemokraterna i Helsingborg. Han är väldigt trevlig.
Just det, hon med handväskan är Mona Sahlin (partiledare). Han med skägget är Jan Andersson (EU-politiker). Per-Arne säger "Det här är Martin Svensson. Han är komiker". Jag säger "Jag skrämde dig visst vid toaletten". Mona säger "Ja, det gjorde du verkligen".
Tung politisk diskussion.
...och Johan Tell kom såklart med den replik jag skulle kommit med: "Ja, det är jag som är högerspöket". To late.



Jag satte skräck Mona Sahlin

Eller jag råkade skrämma henne. Ofrivilligt.
För en minut sedan, när jag gick ut från toaletten här vid mitt kontor så gick jag rakt in i Mona Sahlin. "Oj, vad du skräms", sa hon. "Hehe", sa jag.
Så kan det gå.
(jag har kontoret i samma korridor som Socialdemokraterna och Mona är i stan för att tala på torget)