torsdag 30 juli 2009

Ängelholm igår

I Hembygdsparken i Ängelholm var det Pang i Parken och artister var Mats Ronander, några lokala artister och jag. Jag körde två set på 15 minuter och det andra setet var efter Ronander. Inte ett idealläge precis, men jag är stabil som ett granitblock nu och körde på och fick med mig publiken. Det var lite för glest i publikleden för att det skulle bli en riktig hit, men det blev helt OK.
För övrigt levererade Ronander såklart. Tight som en damstrumpa.
Arrangören hade ett oerhört flyt med vädret. Det var uppehåll under hela showen och började regna fem sekunder efter att showen var slut!
Efteråt körde jag till Helsingborg och kom precis efter att standupen på The Tivoli var slut men jag hann i alla fall hälsa på alla komikerna.
Nu: planera badrumsrenovering.


måndag 27 juli 2009

Ann W och jag...

...gjorde en finfin och proffsig föreställning på Helsingborgsfestivalen och jag noterar att:
-scenen, ljuset och ljudet var bättre än någonsin i tältet i Stadsparken.
-trots att det varit väldigt sparsamt med reklam för just standupen så kom det väldigt mycket folk. Fullpackat i tältet och minst femdubbla rader utanför. Publikrekord för tältet under festivalen? Tror det. Kanske dags för festivalen att inse standupens dragningskraft och ge mer tid och plats.
-vi skulle köra 50 minuter tillsammans och klockade in på 48 minuter.
-jag var bra.
-Ann var bra.
-MITT NYA MATERIAL FUNKAR VÄLDIGT BRA! Gott.

Nästa standup: Hembygdsparken i Ängelholm på onsdag (om jag inte får hoppa in för en förkyld Ann W på Ribban i Malmö på tisdag).

fredag 24 juli 2009

12 apostlar

Här är mina tolv apostlar från veckan som gick. Jag har ägnat mig mycket åt positiv feedback, stärkande av självförtroenden och en del standupteknik. Själv är jag trött som en gnu.
Det är så oerhört intensivt och en vecka flyger iväg.
Jag hoppas att de fick ut en del. Utvärderingarna tyder på det, det var många snälla ord.
Om inte annat så fick de många nya goda vänner, en skön vecka och en härlig upplevelse.
Jag är mest nöjd med att det var bra stämning i gruppen hela tiden och att jag hittade på flera roliga och effektiva övningar som jag kan använda senare.
Nu: sova. I morgon: standup på festivalen med Ann Westin.


torsdag 23 juli 2009

Jag var dålig

Som en kontrast till The Tivoli igår var jag riktigt dålig idag. Tyvärr var det som konferencier för mina kursdeltagare när de spelade upp för skolan ikväll.
I morgon blir det analys och ursäkter.

onsdag 22 juli 2009

The Tivoli ikväll

Det var bra på The Tivoli ikväll. Jag var bra. Publiken var bra. Det var bra. Skrev jag att jag var bra?
Jag körde 30-35 minuter barav hälften är producerat senaste månaden. En grej skrev jag fem minuter före showen. Tack till Håkan, Ström och Donelius för bra input.
Jag fick många positiva kommentarer efteråt. Jon tyckte att det var bland det bästa jag gjort och han har sett mig regelbundet sedan 1998.
Förresten: Kul att Staffan kom och kollade. Vi hade inte setts på 29 år. Vilken grej!

För övrigt var vi sju komiker på scen varav fem är kvinnor. Så det så.

Kursen dag 3

Det är intensivt och spännande och rejält jobbigt. Och kul.
Jag tror att mina kursare är både förvirrade och inspirerade. Det är mycket sökande efter pudelns kärna. Och jag ger dem uppgifter och läxor. Idag fick de t.ex. gå en runda för att tänka ut en slogan om sig själva. En galet bra övning. Svår, men sjukt nyttig.
Jag hoppas att de har kul. De vill gärna veta vad som är rätt. Men det finns ju inget rätt. Bara ett möte med en publik.
Men de har blivit riktigt bra på att ge och ta kritik och feedback. Sköna människor. Helsköna.
I morgon skall vi fila på manus till kvällens föreställning.

tisdag 21 juli 2009

5000 personer

Det var "knökafullt" i Grytan i Helsingborg ikväll. Så många har jag nog aldrig sett där. Minst 5000 personer. Kanske 7000.
Och vilket tryck det blir!
Arrangemanget är väl mest att likna vid Allsång på Skansen och jag har nu varit med i sju säsonger. Jag noterar:
-vi fick stående ovationer. Av mer än 5000 pers. Det känns.
-det blev mycket känslosamt på slutet när vi i ensemblen tackade Olle och han fick publikens kärlek. Olle har just gått igenom en tuff tid i sitt liv och jag kände tårarna tränga fram och det var flera av mina artistkollegor på scen som kände likadant.
-jag körde sex extremt tighta minuter god standup och fick väldigt bra respons. Galet bra respons. Objektivt var det en stor succé, subjektivt ångrar jag några val jag gjorde och att jag missade min slutpoäng (nyskriven för dagen)
-jag testade ett annat helt nyskrivet skämt för första gången. Inför 5000 pers. Det var modigt (dumdristigt?) gjort, men det funkade kanon. Tack till min bror Håkan för observationen.
-jag sjöng och spelade ukulele inför 5000 pers och det funkade. Det blev inte pinsamt.
-vid KuliJuli är det enda gången som jag får skriva autografer. Det gör jag så gärna!
-det är en skön och kollegial stämning backstage. Olle väljer artister som levererar utan att vara divor.
-jag fick så värmade kommentarer efteråt. Bäst är när folk kommer fram och säger att jag gått framåt. De stannar kvar bara för att säga det till mig. Tack, tack, tack.

Olle L

Olle Larsson är en gigant i Helsingborgs nöjesliv. Jag har länge gillat Olle framförallt eftersom han är en man som får saker gjorda och man kan lita på hans ord. Han sliter oerhört hårt för sina arrangemang och har en unik förmåga att få dem till att fungera.
Sedan lyckas han engagera människor och han har en trogen skara som alltid ställer upp och jobbar för hans arangemang. Därför är det alltid en positiv och kreativ stämning kring arrangemangen.
Det är en ära att få samarbeta med Olle.


måndag 20 juli 2009

Standupkurs dag 1

Vilken bra grupp det blev!
Tolv deltagare, fem kvinnor och sju män i blandad ålder, blandade stilar, blandade erfarenheter. Vi har verkligen gett och tagit intensivt under hela dagen. Jag har legat på ganska bra och jag tror att de var rejält trötta mot slutet. I morgon fortsätter vi gå igenom gruppen så att alla får köra med feedback. Sen kan vi slappna av lite mer och leka med materialet.
För övrigt var kvällens underhållning på skolan, teaterimprovisation, en höjdare. Inte blev det sämre av att hela föreställningen fick brytas eftersom det kom in en fladdermus. Bara en sån sak.

söndag 19 juli 2009

Nyss ringde...

...en man och presenterade sig som Lars-Erik. Han hade varit på festen igår och ville bara ringa och tacka. Och så fick jag en rejäl skopa beröm. Det var väldigt snällt gjort.
Så nu har jag ändrat mitt betyg från en stark fyra till en klockren femma.

Kolonigig

Det var 100-årsfest på ett koloniområde i Malmö igår. Det vill säga ett det var far och son som fyllde 60 respektive 40. Fruarna överraskade med mig som present. Och det blev en bra present.
Lokalen var perfekt stor, jag kunde stå så att alla så, jag hade med mitt ljud och timingen i festen var perfekt: till en enkel kopp kaffe innan dessert. Superbra arrangerat.
Jag körde 45 kanontighta minuter i tempo furioso, fick stående ovationer och körde ett extranummer. Vilken boost för självförtroendet. Efteråt var jag helt genomsvett som efter ett träningspass (som jag minns ett träningspass i alla fall-det är länge sedan).
Gott folk i skön miljö. Kan inte bli bättre.

Nästa vecka blir det Svalöv igen. Tredje veckan i sommar. Nu skall jag ha steg 2-kurs. Känner mig sugen och jag har flera bra övningar på lager. Kursarna har en bra vecka att se fram emot.

fredag 17 juli 2009

Teaterimprovisation

Jag har varit en vecka på Fridhem i Svalöv. Denna vecka var jag inte kursledare utan elev. Det är sjukt skönt att bara vara deltagare och bli ompysslad och ha det kul. Jag har skrattat och lekt och träffat underbart intressanta människor. Det är mycket mat och oerhört socialt och vansinnigt roligt. Marvin Yxner och Robert Pukitis leder kuren och det gör de på ett imponerande välorganiserat och genompedagogiskt sätt.

Herrejeesus så många roliga repliker jag hört under veckan. Och herrejeeesus vad konstiga associationsbanor det finns i min hjärna.

Och så skönt det är att vara ansvarsfri. En hel vecka. Rekommenderas!










Improsalen
Robert
Marvin
Hela kursen avslutas med pajkastnings-humor...
....och jag föddes, på nytt.

Härlig semester
















Jag var en vecka i Johan o Karins stuga i Sörmland, långt ute i skogen mellan Eskilstuna och Flen vid en sjö, mitt i härlig natur. I veckan var bara Johan och jag där. Vi pratade, plockade svamp, badade i sjön, var på pizzerian i Hälleforsnäs, tog det lugnt. Och så fiskade jag.

Jag har fiskat i Johans sjö många gånger och brukar alltid få fisk. Småaborrar och nån enstaka gädda. Ibland lite större aborrar som går att äta. En av dagarna öste regnet ner. Till slut tröttnade jag och satte mig i ekan och rodde ut på sjön. Och jag hamnade i ett inferno av fisk.
Det var som att vara med i Mitt i Naturen. Det högg och nappade och jag fick sex jättestora aborrar och tre finfina gäddor. Det var galet roligt och sedan åt vi fisk i flera dagar. Till helgen kom Fruarna och vi gjorde querneller på gädda och aborre och det var himmelskt gott.

Bättre semester än att vara i deras stuga finns inte. Lugn och ro, trevligt sällskap och en fantastisk natur. Och nästan ingen mobiltäckning. Bara en sån sak.

måndag 6 juli 2009

Sista kontorsdagen

Idag kör jag sista kontorsdagen för ett par veckor. Skall ut lite i naturen, fiska en eller två aborrar, gå improkurs i Svalöv, hålla steg2-kurs i Svalöv och försöka ladda batterierna.

söndag 5 juli 2009

Dansbandsfestival

Här sitter Göran och Arja "backstage". Ja, det var ett ovanligt backstage i en skogsdunge, med bakluckan på Skodan som loge. Men det funkar även om det känns lite märkligt att stå och byta om till smoking mitt i det fria.
Det är dansbandsfestival i Ekebo och Två Flugor körde middagsunderhållning för ett drygt hundratal i ett cirkustält. Det blev först lite standup (lite trögt gensvar), sedan allsång (högg förvånansvärt bra) och sedan en 45 minuters show (som vanligt med väldigt bra respons). Vi var extremt flexibla och ändrade körschema precis innan vi gick på och det blev perfekt. Bra samspel mellan Arja, Göran och mig och allt som allt blev det en bra kväll.
Efteråt gick vi runt lite på området. Ekebofestivalen är en institution och alla stora dansband är där. Publiken är, minst sagt, blandad och det är som att gå omkring i en dokumentärfilm om svenskhet. Märkligt.


torsdag 2 juli 2009

Sommarstandup

Igår var det premiär för sommarens standup på verandan på The Tivoli. Jag var konferencier och jag var bra. Riktigt bra.
Men först: fullbokat bland ätande gäster och ett fyrtiotal ytterligare på ståplats i baren. Som tidigare år så stannade många upp utanför och tidvis var det minst ett femtiotal som stod på gatan utanför så att stadsbussen fick kryssa fram. Det var väldigt bra stämning och publiken fick en kanonkväll. Bra variation och hög kvalitet. Ludde, Taps, Robert L, Maggie och Oredan uppträdde. En persfekt standupkväll. Och som var gratis för publiken!
Själv inledde jag kvällen med att köra sju-åtta minuter dagsfärsk humor, skrivet på eftermiddagen, som satt som en smäck. Tyvärr går väl inget av det att använda igen eftersom det byggde på dagsaktuella nyheter, men så skönt det var att känna att det funkade. Över huvud taget så tycker jag att mitt konferencierskap var av yppersta klass och det var skönt för självförtroendet som annars inte är på topp.
Sommarprogammet fortsätter nu med fyra onsdagar till och jag kan bara komma dit en av dessa, den 22e då jag är huvudakt. Då blir det mycket nytt. Hoppas jag.