lördag 31 oktober 2009

Dekadens och proffsighet

Jag var på vernissage igår. Dunkers öppnade sin nya och omtalade utställning och jag blev sååå trött. Dekadens?
"Det liknar ingen annan utställning som någonsin gjorts" har de gått ut med. What? Har de suttit inlåsta fram tills nu? Jag fick till och med fundera på om jag missuppfattat ordet dekadens och kollade Wikipedia:
"Dekadens, ibland stavat dekadans, betyder ungefär förfall, fördärv, fortskridning till (moralisk) undergång."
Den moraliska undergången får väl vara att de vill lura dit publiken med ordet Dekadens. För dekadent var det inte. Själva rummen var mycket mer intressanta än det som ställdes ut. Kanske det var dekadensen, att man kaklat ett rum helt upp till taket. Man fick lust att pissa på väggarna. Den enda dekadenta känsla jag kunde hitta.
Gunnar Sandins satiriska serieteckningar/tavlor var det enda jag hittade som var riktigt intressant.
Nä, det var riktigt mjäkigt.
Kvällen räddades av en superproffsig Marie Bergman som gav konsert i samma kulturhus under "Nordisk akustisk gitarrfestival". Vilken röst! Vilken kontroll på rösten! Vilken närvaro. Gott med någon som verkligen kan något och inte utger sig för att vara nåt annat och som har självdistans.
En kontrast till utställningen.

Elektriker

Jag gjorde ett av mina 6000 (ah, nä, Fritte) företagsgig i torsdags.
Ett elgrossistföretag i Malmö hade kundträff med mässa och de hade verkligen pyntat upp lokalerna med tyger, mattor och ljussättning. Snyggt. Efter mässa med tipspromenad blev det buffé och efter buffén var det jag.
De hade ordnat bra med ljud, scen och ljus och väl på plats gick det inte att flytta. Annars hade jag gjort det, för jag stod lite för långt ifrån och lite för mycket åt sidan. Men det var OK och jag körde ett helt OK set. Publiken var män, män och åter män (100 män, tre kvinnor) och det präglar publikreaktionerna. Det blev inget fett ös, men jag fick väldigt många bra kommentarer efteråt. Och återigen kom den: "när får vi se dig på TV?".
Summa sumarum: firmagig kan var kul.

onsdag 28 oktober 2009

The Tivoli, andra kvällen

Och nu var jag inte OK utan riktigt bra. Jag ökade på min energi lite och finslipade lite med inledningen och det blev mycket bättre.
Mitt konferencierskap var fläckfritt ikväll. Jag skapade bra stämning, hade fingertoppskänsla, känselspröten var ute och det blev riktigt proffsigt jäkla bra.
Cilla Domstad körde support.
Magnus Betner körde andra akten och hade nu kortat ner sitt set och valt mer intressanta ämnen och det blev mycket bättre.
En riktigt bra kvalitetsstandupkväll.
Och just det, DJ Peter var lysande!

Dykarcertifikat

I min ungdom var jag en ganska duktig simmare. Under minuten på 100 fritt, 1.09 på 100 rygg. Jag simmar fortfarande hyfsat och när vi åker på semester så gillar jag att snorkla. I många år har jag velat lära mig att dyka med tuber.
Äntligen slår jag nu till och åker i januari till Hurghada i Egypten i två veckor och tar certifikat.
Jag åker själv och skall ligga under ytan hela tiden utom när jag åker två dagar och kollar in Kairo.
En belöning till mig för hårt jobbande och en morot att se fram emot i vintermörkret.
Bra beslut.
Resan är bokad!

The Tivoli igår

Premiär för höstprogrammet, utsålt med råge, Magnus Betnér lockar en ung publik.
Det är ett lite nytt stuk på The Tivoli-kvällarna med många sittplatser (bra) och smörrebröd för de som önskar mat.
Erik Börén körde support och fick bra hugg.
Betnér körde andra akten och var väldigt betnérsk. Körde länge och har publiken i sin hand hela tiden. Publiken beundrar honom verkligen.
Själv var jag konferencier och det var helt OK. Inget revolutionerande, men en bra säsongsstart. Testade en publiktävling som funkade OK. Det var helt OK, helt enkelt.
HD var på plats och det skall bli spännande att läsa.
Samma upplägg ikväll, men Börén ersätts av Cilla Domstad.
Säsongen är igång.
Tillägg kl 15:
HD rescenserade Magnus. Inte Erik och mig.

söndag 25 oktober 2009

Böcker på väg

Har beställt böcker på AdLibris. De är på väg. Tydligen bokstavligen:
2009-10-23 09:21 Helsingborg Lastad på bil, utkörning påbörjad
och det är nu
2009-10-25 20.30 och de har inte kommit fram.
Om du ser ett paket med Kolli-id 83801765016SE som ser förvirrat ut, så är det mitt.

fredag 23 oktober 2009

Lärare i Tomelilla

Lärarförbundet i Tomelilla hade medlemsmöte och jag tog med min ljudanläggning och körde hela den långa vägen på diagonalen av Skåne.
Ljudanläggningen behövde jag inte då det fanns bra grejor på plats i den oerhört mysiga skolan (Tomelillas äldsta) mitt i byn. Och aulan, vilken aula. Som en tidsresa.
Först smörgåstårta (!), sedan ett anförande om Lärarförbundet och så jag. Kvällen hade hunnit bli sen när jag gick på och de trettio i publiken var väldigt trötta. Men jag lyckades dra upp energin och tjohej vad kul det var och oj vad tiden gick fort.
Det är så himla roligt att uppträda för öppna människor som är nyfikna på vad man har att säga. Och när man sen blir så härligt trevligt bemött av alla, och speciellt Elisabeth, så är det här det roligaste man kan göra som komiker. Och tack för boken.
Heja Tomelillas lärare!

tisdag 20 oktober 2009

Lite lugnare

Efter en sjukt hård vecka med bl.a. sju föreställningar så är denna vecka klart lugnare. En föreställning på torsdag. Det är allt, men det innebär inte stiltje utan att jag kan hinna med lite "borde göra" som ligger och surar.
Idag har jag skickat bokningsbekräftelser till en massa jobb framöver och varit på ett möte som gav tio föreställningar i februari 2010. Bara en sån sak.
För övrigt verkar det som att företagsmarknaden kommit igång igen. November är fullmatad med roliga gig.
2009 kommer att hamna på ca 130 föreställningar vilket är helt OK med tanke på den väldigt tröga våren.

måndag 19 oktober 2009

Dubbelgig och clowneri

Lördag:
Fick med kort varsel hoppa in på ett gig på en företagarförening och det gick, minst sagt, bra. Jag var i stunden och allt flöt finfint. Jag fick till och med stående ovationer, inte dåligt när de bara är 40 personer, men jag kunde inte köra mer då jag var tvungen att sticka iväg till annat gig.
Stressade ut i bilen och kom precis lagom för att hinna landa och sedan köra på en privat fest. Svår lokal med en gigantisk pelare mitt i rummet, men den trevliga orkestern, Pallez, hade fixat med bra ljud och trådlös mikrofon så jag kunde röra mig runt.
Lyckades snabbt hitta lagom nivå och jubilaren, 60 år, fick en riktigt skön föreställning med bra pikar som jag fått av hans ytterst vänliga hustru.
Kul kväll.
Söndag:
123 Schtunk på eftermiddagsföreställning i Ekeby. Det är stort. Det är en galen krock men herrejeeeesus vad skicklig han är, Lasse Beischer, och som han behärskar situationen. Jag lägger mig platt. Imponerad!

lördag 17 oktober 2009

Inte onödigt, men roligt

Igår körde vi En Onödigt Rolig Kväll på Café Riksettan i Strömsnäsbruk.
Och nu satt det!
-60 pers i en perfekt lagom stor lokal för 60 personer
-bra lyssning
-vi var spontana och hade kul
Vi hade kortat ner föreställningen lite, men kom inte igång förrän 21.30 så showen var inte slut förrän 23.30. Men de ville ha mer! Inklappningar och extranummer.
Roligast är ändå att längst fram satt en 11-årig kille vid ett bord och vid ett annat satt en äldre dam (75-80?) och båda hade roligt. Vilken grej!
Improvistionerna gick jättebra och tekniken fungerade hela vägen.
Nu var det verkligen värt allt förberedande! Tack till publiken som kom och kollade på oss och tack till Arja (Tre Flugors pianissa) som driver caféet.

Scenen är riggad och publiken börjar droppa in. Mysig känsla.

fredag 16 oktober 2009

MACK

+MACK är galet mysigt, maten på Couronne är fantastisk, alla MACKare är oerhört välkomnande och trevliga, publiken är nyfiken och lyssnande, man står mitt bland folket, det är fullt i lokalen.
-ljudet är inte bra (dags för en investering?), ljuset kunde vara bättre (dags för en dimmer?)
Kvällen som helhet då? Inget märkvärdig. Detta gäller även mitt inslag. Lite synd att jag fick gå ut först och jag var inte tillräckligt leksugen på scen.
Men MACK! Vilken förening! Vilka människor! Vilken grej! Helt unik i Sverige (världen?).

Coachning

Hela torsdagen coachade jag Janne C, trevlig rookie från Stockholm. Janne gick min kurs i Svalöv förra året och nu ville han ha en nystart så han åkte ner och körde på Dockan och MACK och så hade vi en heldag däremellan.
Jag tycker att det gick jättebra och jag hittade bra formuleringar, vässade poänger och visade nya vinklingar.
Janne körde ett mycket bra set på MACK efteråt och han hade tagit till sig mina råd.
Fortsätt så.

Parken


Förr hette det Harrys, sedan Gotebar och numera Parken. Jag har ofta hävdat att det är en Sveriges bästa scener. Det är det fortfarande, även om jag mer gillade den gamla pubmiljön än dagens loungemiljö.

Sanna är hur trevlig som helst, man står fortfarande bra och allt runt omkring är mysigt och smidigt.

I onsdags hade körde Anna-Lena och jag och Magnus IQ var MC. Det var inte så mycket folk och de satt lite för utspritt för lokalen så det var svårt att få upp något tryck. Jag gjorde en OK insats, inte mycket mer.

Stabilt, skulle man väl kunna säga.

tisdag 13 oktober 2009

5+ i Trelleborg

Vi var väldigt effektiva när Göran och Lars kom till mitt kontor idag. Så bra har vi nog aldrig jobbat och vi var klara till lunch. Altt under kontroll inför fredagens Onödigt Roliga Kväll i Strömsnäsbruk.

Sen körde jag ner till Lasarettet i Trelleborg där det var kvalitetsdag. Sex kvalitetsarbeten redovisades och det var imponerande bra projekt. Sjukvården går definitivt framåt. Härligt. Sedan utsågs lasarettets mest inspirerande person och nomineringarna gjorde mig rörd och stolt över att åtminstone tidigare ha hört till detta fantastiska skrå.
Jag hade äran att avsluta dagen och herrejeeeesus sånt hugg jag fick.
Lokalen var perfekt stor, 50 personer, mest kvinnor, som satt tätt. Och så en publik som består av de femtio mest öppna och inspirerande och positiva människorna på lasarettet, så är det öppet mål.
Jag var närvarande och hade hur kul som helst. En fullpoängare. Lite extra vämde de kommentarer jag fick efteråt där de bland annat jämförde mig med den humor de såg på TV.
Det var inte till min nackdel.

måndag 12 oktober 2009

Goa seniorer och knäppa säljare

Månadsmöte i en pensionärsförening och det kom 80 snälla damer och herrar för att se på standup. Och dricka kaffe och ta lotter. Men också för att se standup. Sicken grej!
Jag tycker det är hur mysigt som helst och jag körde prick 45 minuter och det var helskönt. Fullständig kontakt hela vägen.
Sen var jag och köpte min iPhone som jag väntat på i över en månad. Och blev sur när de tvunget tyckte att jag skulle köpa ett fult fordral i silikon för att "den är så hal att man lätt tappar den". Va fan.
Men det är inget mot hur sur jag blev när jag sedan packade upp den nya skrivaren jag köpt och insåg att det inte ingick USB-kabel. Hur fanken tänkte de i datorbutiken när de inte upplyste om det? Man måste ju ha en kabel!
"Grattis till din nya bil. Va? Däck? Nej det ingår inte, det måste du köpa till."
"Styre till cykeln? Nej, se det är ett tillbehör"
Idioti!

söndag 11 oktober 2009

Nästa vecka

Måndag: Standup på pensionärsförening på eftermiddagen.
Tisdag: Jobba med Onödigt Rolig Kväll hela förmiddagen. Standup för sjukvårdspersonal i Trelleborg på eftermiddagen.
Onsdag: Standup på Parken i Göteborg på kvällen.
Torsdag: Privat workshop med en rookie hela dagen. Standup på MACK i Malmö på kvällen.
Fredag: Förbereda Onödigt Rolig Kväll hela eftermiddagen och föreställning Strömsnäsbruk på kvällen.
Lördag: Standup på privat fest på kvällen.
Söndag: Ledig.

lördag 10 oktober 2009

Om att "hora"

Ett tag var det ett himla tjat bland kollegorna om att vi "horade" på företagsgig. Så har jag aldrig sett det.
För mig är företagsarrangemangen en stor chans att möta folk som annars inte skulle sett standup och det brukar alltid bli fantastiskt bra.
Och det finns grader i helvetet.
Tänk att sitta fem timmar på en pub i Helsingör och sjunga danska, svenska och tyska (!) schlagers. Men ändå kämpa på, få det att låta helt OK och dessutom få upp folk att dansa kl 14 på eftermiddagen.
Respekt!


Juddhult

Bygdegården i Juddhult. En Onödigt rolig kväll levde upp till namnet då verkligen många skämt var onödigt roliga för delar av publiken. Det var flera som var riktigt fulla och babblade på, på helt fel ställen.
Showen gick ändå rätt så bra. Vissa saker funkade, andra svajade märkbart. Vi strök ett nummer, på plats, på scenen, eftersom det var alldeles för svårt för att gå hem i situationen.
Trist att man fokuserar så mycket på de som stör. Vi blir inte bra utan öser på för mycket och litar inte på materialet.
På plussidan är att vi hade bra kontakt med varandra på scen och att bygdegården som sådan är underbar och likaså majoriteten av de som var där.
Sköna människor.
Efteråt blev det kaffe och värdens godaste hembakade biskvi!
Summa sumarum: många timmars förberedelser för två timmars show. Så är det ibland.

Bara i Danmark


En vanlig lördagseftermiddag i Helsingör. ''Levande'' musik och ''ett set''. Sen smörrebröd: ''veterinärens nattmacka''. Ren poesi. Vem skall man hålla på ikväll?

fredag 9 oktober 2009

Guldkärnan

Jag har varit medlem i Marknadsföreningen i ett år nu och inte lyckats gå på ett enda arrangemang, men igår pallrade jag mig iväg för att gå på Guldkärnan, föreningens årliga gala. Dels ville jag se vad det var, dels ville jag stötta The Tivoli som var nominerade i kategorin Årets Evenemang.
Det var en bra gala.
Framförallt var underhållningen av hög klass. Familjen Carling är helsköna, konsthappeningen var skruvat kul, nycirkustjejen var imponerande.
Och så vann dessutom The Tivoli.
Välförtjänt.
Men jag måste träna mer på mina mingelkunskaper.

torsdag 8 oktober 2009

Torsdag

Heldag i Markaryd med finslipning, inövning, repetition och test av alla teknikmoment.
Det blir en bra show i morgon i Juddhult.
Sen var jag inom IKEA för att köpa en pall att ha på scen, en typisk standuppall, och det var inte kul. "Nej vi har inget tadetsjälv-lager nu". Så för att göra en djävligt lång historia kort så fick jag köa två gånger, köra bil till ett annat lager, köa där och jag hatar IKEA för det. För EN pall!
Nu snabbt hemma om och sedan på gala för att se om The Tivoli blir Årets Event i Helsingborg. Mingel och snittar.
Inte min grej, men finskjortan på och hoppas på att det är några goa människor där.


Mr P

Thomas Petersson har gjort kvalitesstandup i över 20 år. Det firar han genom att åka på en teaterturne på mindre orter. Det är utsålt överallt och i Ängelholm såldes 500 biljetter på tre timmar.
Igår var han i Hässleholm och jag åkte dit för att träffa Thomas, träffa Uffe Crix (2Entertain, turneledare och tekniker) och såklart se föreställningen.
Och såklart var det lysande bra. Thomas är utan tvekan rolig och skicklig. Två timmars tight comedy av hög kvalitet imponerar.
Visst, jag hade önskat en kaxigare inramning, en fetare show, men Mr P levererar och folket älskar honom.
Och jag med.


onsdag 7 oktober 2009

Onsdag

Var på kontoret kl 9.
Mailat en massa, fått en bokning till (!) och varit på snabbmöte om upplägget, pulat med powerpointen, tagit en sånglektion, gått till familjerådgivningen (får väl anses som "fritid") och skickat en (1) faktura.
Nu: snabbt hem om och sedan köra till Hässleholm för att se på Thomas Peterssons jubileumsföreställning. Förresten: Är det jobb eller fritid?

tisdag 6 oktober 2009

Tisdag

Heldag på kontoret. Nej, förresten, jag tillät mig en timmes sovmorgon. Å andra sidan stannade jag länge.
Jag har jobbat med En Onödigt Rolig Kvälls powerpoint. Sånt tar tid.
Jag har försökt lära mig texten till vår öppningslåt. Tar tid.
Sedan har jag fått två bokningar idag (!) och fixat med dem. Tog lite tid.
Funderat på om jag skulle ta ett uppdrag där jag skall ha en föreläsning om att prata inför folk på ett roligt sätt. För guider. Och sedan diskuterade jag med kunden om det. Det slutade med att jag gav dem ett erbjudande, en offert. Tog en del tid.
Sedan gjorde jag ett erbjudande till en restaurang i Ängelholm och det lutar starkt åt att det blir en standupklubb där i vår. Som jag skall boka. Tid.
Sen pulade jag en stund med Spotify och lyssnade på Keith Jarretts Kölnkonsert (magiskt).
Och så gick den dagen.

måndag 5 oktober 2009

Måndag

Göran och Lars kom till Helsingborg idag. Vi var på kontoret hela dagen och jobbade (!) med En Onödigt Rolig Kväll. Vi ger oss ut på djupt vatten. Kanske för mycket teknik, men kan vi bara behålla spelglädjen så blir det roligt.
Så det blir bygdegården i Juddhult på fredag. Onödigt roligt.
Och inga andra gig innan dess. Vilken tomhet!

lördag 3 oktober 2009

Ordförrådet

Väldigt kul tjuvlyssning!

Årets bästa!

Allt föll på plats igår. Det blev Det Perfekta Standupgiget.

1 Lokalen: Stationshuset i Röstånga. Hur mysigt som helst. Känns som en blandning av loppis, "hemma hos" och superstylat. Källaren är perfekt för standup. Måste, måste, måste ordna nån show där. Cool detalj att allt i lokalen, inlusive porslinet man äter på, är till salu. Jordens skönaste krögare.
2 Sammanhanget: Personal från vårdcentralen i Ljungbyhed, orten där jag växt upp. Jag kunde referera till detaljer, jag kände igen flera av dem. Min bakgrund som sjuksköterska. Allt föll på plats.
3 Min inställning: Jag kände stor ödmjukhet att uppträda för folk som kände min far och hjälpte honom när han var sjuk och under hans sista tid.
4 Deras inställning: De ville ha roligt, lyssnade och bjöd på sig själva. De var inte så många, ett drygt tjugotal, men det var total öppenhet.
5 Sammansättningen: Två män, resten kvinnor. Gott folk med fötterna rejält i myllan.
6 Stämningen: Det var en nästan magisk stämning med en stor öppen spis. Skratten som ekade i lokalen. Mörkret utanför. De levande ljusen.
7 Tekniken: Mitt ljud. Perfekt, som vanligt. Plus för mitt nya stativ med rund fot. En detalj, men ack så viktig detalj.

Jag körde en dryg timme och blev inklappad två gånger och totalt blev det ett åttio minuter enrgifyllt och härligt möte mellan mig och dem, där och då. Går inte att återskapa.
Och mackan som jag fick efteråt gick inte av för hackor. Missa inte Stationshuset i Röstånga, en verklig pärla.

Årets bästa standupkväll, hittills!

fredag 2 oktober 2009

Hur bra? Väldigt bra!

Vi körde ett riktigt Tre Flugor-jobb igår, på IKEA i Älmhult. Så skall det vara: tight, spontant, bra lyssning både av publik och oss på scen, fantastiskt bra ljud och det blir absolut nationell toppklass. Hur bra som helst.
Jag noterar:
-publiken lyssnade verkligen på nyanserna och allt gick fram och vi fick finfin respons
-vi skulle köra en timme och körde exakt 60 minuter
-vi hade mitt ljud och det lät perfekt och medhörningen gjorde att vi satte stämmorna och sjöng riktigt snyggt
-publiken nära! Alltid, alltid, alltid ha publiken nära!
-vi gick av 18.30 och 19.05 stod vi klara vid bilarna. På 35 minuter hade vi roddat ner ljud och ljus, bytt om, pratat med arrangören, burit ut allt och packat in i bilarna. Supersmidigt, superproffsigt.

Göran skrev
Lars skrev

Efteråt skyndade jag till Ljungby där jag körde för ett profilreklamföretag som hade kundträff. Peter Trollis Ehsing mingeltrollade och vi delade sedan på scentiden. Peter är skicklig och har en bra scenschow. Min insats var OK, men inte mer.

Nattkörning hem (minusgrader i Småland!) och somnade sent. Idag har jag sovit hela förmiddagen. Sliten.