söndag 31 januari 2010

fredag 29 januari 2010

HD recenserade

Det blev en recension i HD. Tyvärr ligger den inte på nätet, så jag scannade in den. Jag har inte rättat felen, det står verkligen Goran, Högberg och Melodfestivalen. Ett förtydligande kan vara på sin plats. Det är inte HECK som arrangerar. HECK är en ideell förening för nya komiker i Helsingborg och de ligger för tillfället lite lågt. Standupen på Cirkus arrangeras av The Tivoli.
Torgny Nilsson skrev:

HECK med Martin Svensson, Tomas Högblom och Soran Ismail
Cirkus, The Tivoli Helsingborg 27januari
4 av 5
Stand up har haft ett par bra år sedan Björn Gustafsson lockade en ny publik till klubbarna genom sitt framträdande på Melodfestivalen för snart två år sedan. En av dem som haft nytta av det nyvaknade intresset är Goran Ismail, som mest gjort sig känd för framträdanden i "Parlamentet". I onsdags invigde han Helsingborg Comedy Klubbs vårsäsong på The Tivoli tillsammans med malmöbon Tomas Högblom och konferencieren Martin
Svensson.
Publikmässigt måste det ha varit en besvikelse för Heck, ganska exakt femtio personer hängde i sköna soffor och fåtöljer framför Cirkusscenen. Men de fick två timmars solid underhållning, en premiär som borde garantera ett fullt hus nästa vecka.
Tomas Högbergs scenpersona har dåligt humör och rutten attityd. Roligt i sig, som kontrast mot de kollegor som koketterar med töntstämpeln. Men det är hans vansinniga associationer som gör honom sjukt rolig, med betoning på sjukt. Som en påtänd stream of conciousness-poet rabblade han löst sammanhållna litanior om isländska komiker, Estonia, horor och obskyra maträtter.
Det måste vara en balansakt på slak lina, är det så improviserat som man föreställer sig måste han krascha ofta, men i onsdags klaffade det.
Soran Ismail är en komikers komiker på väg mot det stora genombrottet Han har en artikulerad, väluppfostrad stil och letar motiv huvudsakligen i sin bakgrund i irakiska Kurdistan och den svenska Stockolmsförstaden Knivsta. Ett långt set började rutinerat med en känga åt lokala Kullaflyg. Därefter kom en bit om de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Irak innan han landade i Knivsta och hopplösa barndomsvänner.
Det var observant och lite lagom elakt utan att bli direkt vasst, sammanfattningen är kanske hans definition av ovanligt: "Som en utlänning med jobb. Eller en Sverigedemokrat med utbildning".
Kanske håller Björn Gustafsson-effekten på att klinga av, publiktrycket på Cirkus i onsdags var måttligt. Men de 50 som var där, mest unga kvinnor, hade kul. Och det finns ett liv efter hajpen för såväl genren som Soran Ismail.

torsdag 28 januari 2010

Jobba sig in i matchen

Jag fick ingen bra start på föreställningen igår.
Kanske för att jag blev stressad över att det var så lite folk, ett trettiotal, som sökt sig till Cirkusscenen. Jag förstår inte varför det var så lite folk, Soran Ismail borde dra fler.
Kanske för att de som var där nästan uteslutande var unga kvinnor.
Kanske för att jag valde att byta material precis innan jag gick på för att jag inte vågade tro att den unga publiken skulle hänga med på referenserna i mina nya grejor.

Hursomhaver så körde jag på en stund, men fick inte till det. Jobbade mig mer och mer in i matchen och kunde lämna över till Högblom. Lyckligtvis är Tomas Högblom som en ångvält, ett expresståg som bara kör på, och han fick bra hugg. Jag gillar hans egna stil.
Efter paus tog jag mod till mig och körde mitt nya material och det funkade finfint. Äntligen blev det lite härochnu och en tjej som svarade i sin mobiltelefon hjälpte till med det.
Soran gjorde en stabil fullängds-akt och det var skön stämning hela vägen.
Allt som allt blev det en mysig kväll, mycket tack vare att det var möblerat med soffor framför scenen så det kändes inte helt ödsligt i lokalen.

Kul att alla som uppträdde igår är nominerade till olika priser på Malmö Comedy Festival: Högblom i klassen Årets Rutin och Komikernas Favoritkomiker, Soran i klassen Årets Rutin och Komikernas Favoritkomiker, The Tivoli i klassen Årets Klubb och jag i klassen Årets Konferencier (för tredje året i rad).

tisdag 26 januari 2010

Bilder från Röda Havet

Jag kan se hur mycket som helst på bilderna från Hurghada.

Delfinerna:

Fotografen!Koraller och stim av bl.a. Scalefin Anthias:

Stor muräna:
Red Sea bannerfish:

Lionfish (Drakfisk):
Blackspotted grunt:
Och detta taget med en enkel engångskamera!

Igång igen

Efter mittt längsta standupuppehåll sedan 1997 så har jag startat upp igen. Lite ringrostig men det känns ändå bra. Jag har kört "firmagig" måndag och tisdag och i morgon är det säsongsstart på The Tivoli med Soran Ismail, Tomas Högblom och jag på scen.
Det är långa kontorsdagar för jag har haft många förfrågningar liggande som jag betar av nu och försöker få avslut på.
Vårsäsongen ser bra ut jobbmässigt med 44 klara jobb under februari, mars och april.
Dessutom har jag en ny rutin som jag gillar jättemycket och som jag testat nu de här två dagarna och som kan bli en hit. Det handlar om att när jag växte upp så fick man vänta, men att man inte är bra på att vänta längre. Skall fila till den under dagen i morgon och köra den fullt ut på kvällen. Skall bli kul.
Måndagens gig var ett småmysigt, ideellt och opretentiöst gig för föräldraföreningen på min dotters skola och idag var det ett mer prestigefyllt gig på Melittas invigning av deras nya kontor i Helsingborg.
Det var väldigt fint ordnat med scen och teknik och jag fick till det bra även om det var lite försiktigt i publiken (det var till fördrinken och de kände inte varandra och dessutom visade det sig att några bara pratade engelska) och jag är mycket nöjd med min insats.

Men hu vad jag är ressugen. Redan. Jag måste dyka mer! Resa mer! Och paddla mer kajak!
Nån som varit i Malaysia och kan dela med sig av erfarenheter?

lördag 23 januari 2010

Egypten

Jag hade en riktigt bra och aktiv resa till Egypten. Jag är ingen charterkille och det var inte lätt med turismgrejen, men jag lyckades ändå få två upplevelserika veckor.
Det var stort att se alla skatter på museet i Kairo och ännu större att se pyramiderna.


Det är en turistfälla av kollosala mått men vi var där tidigt på morgonen innan rusningen och det är jag glad för. Det var riktigt imponerande.

Sedan är jag extremt nöjd med att jag tog dykcertifikat och det var verkligen så härligt som jag tänkt. Jag trivdes verkligen under vattnet och dykningen var fantastisk. Vilket djurliv! Vilka koraller! Vilka fiskar!
Jag köpte en enkel undervattenskamera som klarade lite djup och fick många bra bilder.
Tyvärr blev jag på sjätte dagen sjuk av dykningen och drabbades av våldsam yrsel. På nåt sätt flippade balansen i innerörat ut och det var riktigt obehagligt. Men för att göra en lång historia kort så fick jag träffa en kompetent dykläkare och yrseln försvann med mild medicinering. Tack till Ola på Colona Divers för snabb hjälp!
På grund av yrseln vägade jag inte dyka som jag tänkt sista dagen utan tog en snorklingstur med Dolphin Spotting istället. Vilket lyckokast!
För många år sedan åkte jag med familjen på delfinsafari på Kreta men inte fasen såg vi nån delfin, så mina förväntningar var mycket lågt ställda.
Men vi fick se delfiner!
Inte nog med att vi såg delfiner utan jag lyckades simma ifatt flocken på över 30 djur och fick en fantastisk simtur på minst 300 meter med dessa vilda djur. Först låg jag över flocken men efter ett tag kom de upp till ytan och plötsligt var jag omgiven av dessa stora djur.
En upplevelse som är få förunnat. Bilderna är tagna med en engångskamera från Claes Olsson:

Fatta hur nära dem jag var!

torsdag 21 januari 2010

Nu vet jag...

...hur det känns att göra mål i en VM-final, hoppa 6 meter i stav eller springa 100 meter som Bolt.
När jag snorklade i förrgår så simmade jag över 200 meter mitt i en flock (30 st) vilda delfiner!
Som jag simmade!



tisdag 12 januari 2010

Tog dykcertifikat idag.

OK!


Många grejor blir det


Fredric dykinstruktör


Röda Havet


Åsnan som transporterar tuberna. Till vänster.



tisdag 5 januari 2010

En komikers vardag...

...på ett helt uppslag. Bra skrivet av Torgny Nilsson och det beskriver hur det var just den kvällen. Ett svårt företagsgig med många osäkerhetsfaktorer och som inte ville rocka, men där jag ändå fick väldigt mycket applåder efteråt och fick göra extranummer och efteråt ville alla komma fram och tacka och ge beröm.
Så kan det gå.
Det är inte ovanligt att alla sitter och tänker "varför skrattar inte de andra, de är så tråkiga, det här är ju roligt". Och så håller de igen för att inte blotta sig.
Hursomhelst så är jag väldigt glad att reportaget blev så bra och seriöst.
Lysande bra bilder av Jessica Bentsen också.
Artikeln på nätet här.


Stor artikel...

...om mig i HD idag.
"Have joke, will travel."

söndag 3 januari 2010

Bowling

Det spelades finfin bowling stundtals igår. Detta kaske tack vare instruktionerna vi fick av Helen Johnsson, världsmästare och Årets Bowlare 2009.

Djup koncentration:

fredag 1 januari 2010