måndag 27 december 2010

Årskrönika 2010

2010 har varit något av ett mellanår. Jag har inte lyckats genomföra de projekt jag hade planerat, men å andra sidan har jag jobbat väldigt mycket och även, tycker jag, gått framåt rent konstnärligt.

Året började bra med Malmö Comedy Festival där jag blev vald till Årets Konferencier. Jag hade nog gett upp hoppet om en utmärkelse, så det var gott att få ett erkännande från kollegorna. Dessutom blev The Tivoli Årets Klubb och det tar jag åt mig mycket av äran för.
Mitt konferencierskap har varit riktigt bra under året och på Norra Brunn tycker jag att jag kunnat blomma ut ordentligt och några av årets föreställningar där har varit absolut internationell toppklass, inte minst min insats som konferencier.

Annars minns jag:

-att jag för andra gången någonsin fick ställa in en föreställning. Första gången var kanske 1998 eller 1999 då jag inte kunde ta mig till Borås på grund av en storm och nu kom jag aldrig fram till Eslöv på grund av ett snöoväder. Jag valde att ta tåget men fastnade strax utanför Helsingborg och stod där i flera timmar. Det var helt löjligt.
-att Helsingborgs Dagblad gjorde ett reportage om mig som de slog upp riktigt stort. Torgny Nilsson och en fotograf åkte med mig på ett svårt firmagig och reportaget blev riktigt bra.
-att standupen på The Tivoli var bra och att det kommer mycket folk på sommarstandupen och det blir magiska kvällar som jag får mycket positiv feedback på.
-att jag totalt misslyckades med flera projekt som jag tänkte genomföra under året. Det blev ingen bok om standup, det blev ingen talkshow och jag gjorde ingen egen ny föreställning. Inte bra.
-att sommarkurserna på Fridhem i Svalöv var lyckade och när jag nu läser kursdeltagarnas utvärderingar blir jag helt rörd.
-att jag anlitat en coach för att hitta ett mer strukturerat och målmedvetet arbetssätt och det har gett flera bra resultat.
-att jag drog ihop en tredagars workshop med Oredsson här nere och det var väldigt lyckat. Jag saknar verkligen att jobba i ett team.
-att jag åkte med en turné med fackförbundet Unionen i februari och det var väldigt roligt och väldigt lyckat. Över huvud taget har jag gjort många gig för fackförbund i år och det är kanske de allra roligaste föreställningarna att göra.
-att jag fick vara med i Sunny Standups föreställning i Helsingborg och det var bra PR för mig här i Helsingborg. Det ger bra cred hos den lite yngre publiken.
-att jag blev uppgraderad till lokalkändis och fick vara med i en kändisfotbollsmatch och det var väldigt roligt.
-att jag under 2010 passerat både 1500 föreställningar och 1600 föreställningar. Min lägstanivå är extremt hög . Under våren gjorde jag 84 gig. Jag ger mig själv betyg och det blev inga ettor men två tvåor och 4,03 i snitt.
Hösten: 64 gig, inga ettor, tre tvåor, 3,95 i snitt och fem femmor i rad i oktober. Statistik is da shit.
Totalt blev det alltså 148 föreställningar under året.

Jag har under året medvetet försökt att inte låta allt annat som händer i komikerbranchen påverka mig, men publiken påminner mig hela tiden. Folk kommer fram efter gig och jämför upplevelsen de nyss haft med det de ser på TV och jag får mycket beröm. Tack för det.
Svensk standup fortsätter att breddas och en del av det jag ser gillar jag, medan annat faktiskt är riktigt dåligt. Ibland får jag påminna folk om att det heter comedy och det går ut på att få folk att skratta, inte om att boosta sitt eget ego. Men den diskussionen tar jag inte nu.

Jag är inte klar med målen för 2011, men jag hoppas mycket på att hitta en ny energi under året och att hitta en kollega eller flera som vill jobba regelbundet i ett team.

På det privata planet har jag tagit dykarcertifikat och det är jag extremt nöjd med. Jag dyker så mycket jag kan och hinner. Jag har dessutom börjat paddla kajak och köpt en liten båt som ligger i Råå och som jag delar med fem kompisar. Nu på slutet av året har vi sålt huset och jag och Hustrun separerar efter att ha levt ihop i 26 år. Det är omvälvande tider.
Så jag börjar 2011 med en dykresa till Egypten och sedan fyller jag 50 och sedan skall jag flytta till en lägenhet och sedan skall jag ta tag i livet och sedan skall jag ta tag i standupen också…
En sak i taget.

torsdag 23 december 2010

Såklart...

Det slår inte fel. Jag gör mitt sista gig innan ledighet och dagen efter är jag förkyld. Det är verkligen ett bevis på viljans kraft att hålla kroppen frisk. Jag slappnar av, sänker garden, och pang så slår viruset till. Så är det varje år.
Så nu är bihålårna fyllda så att ögonen är på väg att ploppa ur. Skit samma för nu skall jag äta gott och lägga pussel. Bara jag är frisk till dykningen i januari så...
Gob Jud.

Även ett inställt gig...

Min bror är frilandsjournalist på radion och har fått Guldspaden två gånger. Häromdagen sändes ett program i P1 som han gjort och som handlar om hur Helsingborgs kommun slåss mot friskolorna för att behålla sina elever. I samband med det hade man anlitat John Cleese till en konferens. Gage: 1 000 000 kronor för 40 minuters föredrag och 20 minuter frågestund! Konferensen blev inställd så mr Cleese fick 500 000 kr!
Så Lundell hade kanske rätt. Även ett inställt gig är ett gig.
Radioprogrammet
Artikeln i HD

För mig är detta bilden av det nya Sverige där Marknaden styr. Avregleringar och privatiseringar har styrt om resurser från själva verksamheten till marknadsföring av företaget/verksamheten.
Lena Sundström skriver om det i "Saker jag inte förstår". Innan avregleringen av elmarknaden jobbade 70% av personalen i elmarknaden med själva verksamheten. Efter avregleringen jobbade 70% av personalen med administration. Och priserna gick upp. Och cheferna fick sjukt höga bonusar.
Samma med Apoteket. Priserna har inte gått ner men det annonseras som aldrig förr.
Tågen går inte för varje enskild del av verksamheten är bara ansvarig för sin lilla del och skall gå med vinst. Ingen tar ansvar för helheten.
De som tjänar mest på privatisering är reklambranchen, konsulter och de högsta cheferna. Kanske pendeln skulle slå tillbaka. Lite i alla fall. Snälla.
God Jul.

onsdag 22 december 2010

Helsingör

Idag hade Fadern fyllt 78 och det högtidlighöll Brorsan och jag med sedvanlig tur till Danmark. Som tur är kan man nu åka Sundsbuss igen så känslan är god redan på väg över. Det var riktigt svinkallt och sundet hade börjat frysa.


En glögg värmde gott...


...innan jag köpte rullepölse och leverpostej hos slagtern och rugbröd hos bagern och snebajer hos vinhandlern och tog tre uspecificerte smörrebröd och ett set (öl och gammeldansk) på Strandborgen.


Där var dock så kallt att det fick bli en finglögg i glas på puben intill...


...där man hängt misteln utanför toaletten. En puss innan piss?


Danmark visade sig från sin allra bästa sida idag. Fem av fem!

måndag 20 december 2010

Kul satir

Grotesco driver med standupen. Träffsäker på delar av branchen, kanske mest på stockholmsstandupen och den "nya" standupen. Jag kör ju i en helt annan tradition och på ett helt annat sätt.
Det här är kul och det borde svida på vissa kollegor, men jag undrar om de tar åt sig.
Men just "kom igen nu då" är kanske det jobbigaste som finns att höra...

fredag 17 december 2010

Julstämning

Galet mycket julstämning på GA Torg inatt.




Dubbla gig och nu ledigt!

Sitter på mitt kontor och hör discodunket från festlokalen ett par trappor ner. Där gick jag av scenen för 42 minuter sedan. Och nu är jag ledig!
Vilken jääääkla heldag!!
Jag började dagen med att vi träffade mäklaren och köparna av vårt hus och skrev kontrakt. Vi har en köpare! Så nu flyttar vi ut senast den 14 mars. Hustrun och jag separerar, skiljer oss, och det är en lång historia...återkommer om det...men nu måste jag hitta en lägenhet, ganska snabbt.
Sedan hade jag ett par timmar på kontoret och var med och fixade inför Inter-Ikeas julfest och körde ett litet generalrep för att därefter packa bilen med teknik och köra på minst sagt halkiga vägar till Höganäs.
Där uppträdde jag på mysiga restaurangen Bryggan som hade gjort finfint åt mig på övervåningen. Publiken var medicinföretaget Recipharm och det var ett skönt gäng och vi hade riktigt kul tillsammans. Jag hade lite tidspress så jag höll ett halvt öga på klockan och körde precis de 30 minuter "tillglöggencomedy" vi kommit överens om.
Sedan slängde jag ner ljudanläggningen och ut på vägen igen och nu hamnade jag bakom en plogbil hela vägen och sekunderna tickade och jag hann precis tillbaka till Folkets Hus och slängde på mig smokingen och rusade ner för trapporna till Inter-Ikeas julfest. De hade gjort ett extremt ambitiöst upplägg och hela festen var en Oscarsutdelning och jag var konferencier och jag tycker att festkommitén hade gjort ett fantastiskt jobb. Lars filmsnuttar och nomineringsfilmer var riktigt, riktigt bra. Trevlige Marcus från Tech4Event skötte tekniken och Australiska Festservicen stod för maten och Siv stod för personalen. Vilket gäng! Vi har jobbat mycket ihop och det märks. Allt flöt oerhört smidigt.
Nu skall jag varva ner och sedan är det leeeeeedigt som gäller.
En ledighet som kommer att bestå av flyttbestyr, julfirande, 50-årsfirande och dykning i Egypten.
Nu skulle det sitta fint med en whisky!

onsdag 15 december 2010

Lyckat gig i Eslöv

Årets tredje sista föreställning var i en skolmatsal i Eslöv där bilglasföretaget Sekurit hade julmiddag. Jag hade kollat upp noga innan att ljudanläggningen var ok och jag hade med en ljusanläggning i bilen. Den behövde jag dock inte packa upp för ljuset i lokalen var helt ok och ljudet var väldigt bra. Så det var bara att vänta in rätt läge och så köra. Och som jag körde!
Publiken var till 90% män och de var väl ca nittio pers. Jag fick kanonlyssning direkt och körde ganska exakt 40 minuter plus ett extranummer.
Tänk samma gäng en fredagkväll med fördrink och snapsar, vilken kamp det skulle varit. Nu var det onsdag och julmust och därför blev det en härlig närvaro och bra samarbete mellan mig och publiken. Gott också att produktionschefen Hans och flera andra bjöd så frikostigt på sig själva. Då blir det en avslappnad stämning och en toppföreställning.
Tack till alla som var på plats. Även en skolmatsal kan vara en bra lokal för standup!

måndag 13 december 2010

HIF-vännerna...

...hade lotterifest på Olympia ikväll. En massa fina vinster lottades ut och så käkades pyttipanna. 130 trevliga män och kvinnor i medelåldern (och uppåt). Bra läge.
Tyvärr var ljudanläggningen i konferensavdelningen under all kritik så jag körde utan förstärkning. Inte bra. Men jag fick bra lyssning ändå och körde två pass à 15-20 minuter. Det funkade finfint och efteråt fick jag snälla kommentarer och framförallt gillade jag kommentarerna om att folk upplever att jag utvecklas och går framåt. Skön feedback.
Bra föreställning(ar) för en bra publik men en helkass ljudanläggning. Fixa den eller koppla ur den, Olympia.



söndag 12 december 2010

Ältar fortfarande...

Jag kan fasen inte komma över upplevelsen på konserthuset. Fattar inte vad som hände. När jag gick av trodde jag att jag kört 6 minuter. Kanske, kanske upp till 8. Men jag hade kört 13. Det såg jag direkt eftersom jag spelade in på telefonen. Min tidsuppfattning var helt förvriden. Jag har aldrig varit med om det så kraftigt förut. Stress? Vet inte.
Jag vet bara att jag måste släppa det och gå vidare. Min sämsta gren. Är bättre på att älta.
Kanske det här inlägget kan sätta punkt.
Punkt, Svensson. Punkt.



lördag 11 december 2010

Upprättelse!

Min första akt var inte bra för jag hade inte kontroll. Folk skrattade och jag fick mycket beröm för comedyn, men jag skall ha bättre kontroll.
Som i andra akten. Då var det full kontroll och tight som en (valfritt substanstiv). Bra comedy och inom tidsramen.
Och så fick jag en fantastisk bonus!
Olle fick med hela publiken, 900 pers, på ett stående Ja må han leva och ett fyrfaldigt leve. För mig! Det var väldigt rörande och svårt att tackla. Tack till Olle och publiken.
Nu: lite TV och en whisky.



Tappade kontrollen

Sitter i logen efter mitt första inhopp i luciagalan på ett fullsatt, 900 pers, konserthus i Helsingborg. Jag är mycket besviken på mig själv. Jag skulle köra sex minuter men missbedömde tiden helt och började plötsligt på Blåvalen även om jag inte planerat det. Körde tretton minuter. Uselt och klantigt. Fattar inte vad jag håller på med.
Blåvalen var dessutom helt fel för publiken här.
Nej, det här var inte bra alls.


fredag 10 december 2010

Ystad

Egentligen inte så mycket att orda om. Ett klassiskt firmagig på ett julbord med, såklart, en del svårigheter som jag hanterade bra. Standup efter ett julbord är inte optimalt eftersom alla i publiken är trötta och mätta. Men jag fick bra lyssning och hade full kontroll och fick till bra härochnu och kunde köra ett fullt set på trekvart.
Publiken var anställda på Vossloh med respektive och en bra faktor var just att det var med respektive. Det gör att det blir mer lyssning och jag körde några gamla grejor, som Möblera om, just för att det var många par.
Kul gig och trevliga människor. Jag har ett spännande jobb!



torsdag 9 december 2010

Truckar

Många truckar blev det.
Linde hade jullunch och visningar av nya truckmodeller och jag var konferencier och höll i visningarna. Så nu kan jag en hel del om truckar. Och så har jag stått på en riktigt cool "scen":


Det blev ett lyckat arrangemang och det kom ca 300 besökare och samarbetet med alla på Linde fungerade supersmidigt. Kul jobb som varade hela dagen.
Snart är det jul.

onsdag 8 december 2010

Hela dagen gick...

...till att köra ner till Malmö för ett möte inför morgondagens gig på ett truckföretag och sedan köra in om Coop på Jägersro för att köpa sjukt gott bröd från Röstånga Mölla och äta lunch och sedan köra till Rya golfbana och sätta upp ljudanläggningen och upptäcka att jag tagit fel och tack gode Oden att jag var i god tid så jag hann köra hem och hämta rätt sladdar och ändå vara i tid till föreställningen och sedan köra en timmes standup för Parkinsonföreningen och det gick bra även om jag gick vilse i sångerna och det var lite försiktig publik och jag fick fint beröm efteråt och sedan körde jag hem och så hade den dagen gått och det är mörkt men jag skall nog försöka städa mitt nya förråd om min låsbricka kommit med posten till kontoret men först måste jag äta nåt...



tisdag 7 december 2010

Städat kontoret

Idag har jag städat upp bland en massa papper på kontoret. En hel del gick i papperskorgen, mycket hamnade i pärmar och väldigt mycket hamnade i "skall göra"-högen.

Jaja, det är i alla fall ett steg på vägen...

lördag 4 december 2010

Lång dag

Jag har fått oerhört många förfrågningar på den 3 december men de flesta var på samma tid på kvällen så jag kunde "bara" få in två gig igår.

Å andra sidan så var det ena ett långgig mellan 11 och 17 och utomhus! Helsingborgs kommun (fast de envisas med att kalla det Helsingborgs stad) lanserade sin nya webbplats (=hemsida) och detta skedde på Stortorget i flera minusgrader. Så det var bara att pälsa på dig massor av kläder och greppa mikrofonen. Jag hade funktionen som konferencier/inkastare och berättade om vad man såg på storbildsskärmen och pratade med folk som gick förbi. Det fungerade väldigt bra och jag tror att det minst var 1000 pers som hann gå fram till tältet och få lite glögg och information. Ett lyckat arrangemang och jag fick bra kontakt med massor av människor som jag kunde hjälpa med allt möjligt. Socialt och trevligt.

Sedan var det hem om och ta en varm dusch innan Skodan tog mig till Laholm där Macro hade julfest och 25-årsjubileum. De hade fixat till det mysigt och bra på lagret och underhållningen var jag och Kingen. Vi körde i tre pass och jag fungerade både som konferencier och komiker. Julbord är ett dilemma eftersom det hela tiden är folk uppe men jag lyckades vinna publikens förtroende direkt i mitt första inhopp och sedan blev det riktigt, riktigt bra lyssning. Kingen levererar proffsigt och det är lagom ösigt för att kombinera med min standup. Macro fick en riktigt jäkla bra julfest och efteråt var det tokmycket beröm och så kom den igen: "bättre än det som är på TV".

Kul att jobba med Kingen och tevlige teknikern Niclas. En toppspelning, helt enkelt.

Nu: helledig helg!

torsdag 2 december 2010

The Tivoli del 2

Ikväll var det dragshow med Champagne Safari på The Tivoli. Jeeeeesus vad jag saknade ståuppkvällarna i stora salen. Det var riktigt roliga tider det.
Men dragshowen var bra också. Proffsigt, smart, genomtänkt och riktigt roligt. Jag vet att Stefan har stor del i detta, eloge till honom.
Konceptet är fantastiskt bra med mat och show och härlig stämning och fin personal. Och en riktigt tight och jämn ensemble. Mysigt.
Satt och blev lite avundsjuk. Jag vill också jobba i en grupp!



The Tivoli del 1

Igår var det standupkväll på The Tivoli. En av de bättre på länge.
Vad var det som var så bra?
Jag var bra. Jag var snabb, närvarande och avslappnad. Taps körde föredömligt kort och koncentrerat. Ann var säker och energifylld. Al P var såklart extremt härochnu. Men framförallt var det en kväll med varierad och smart comedy och i stort sett över bältet hela tiden.
Jäkligt snyggt. Toppklass.
Och publiken var lyssnande, intresserade och stöttande. Toppklass. Igen.