söndag 27 februari 2011

Toktrött

Har packat och städat i en vecka nu. Igår och idag har tove och jag rensat och slängt och fy vad jobbigt det är med barnens leksaker. Så mycket minnen och man skulle vilja återuppleva vissa saker. I slow motion.
Men vi har varit oerhört tappra och nu är det i princip helt klart. Flyttar på lördag.
Jag tog en paus i går kväll och gick på dykklubbens fest. Trevliga människor och jag ser fram emot att dyka med dem i vår och sommar. Jag var sjukt trött och var väl inte toppsocial, och fick ge mig tidigt. Men det var ett gott avbrott.
Nu måste jag äta nåt! Nu.



onsdag 23 februari 2011

Det trodde jag aldrig...

...att jag skulle uppleva, men i morse stod jag utanför ikea innan de öppnade. Och det var kö!
Pinsamt.
Sedan körde jag i en Skoda som är på väg att ge upp (och just nu står på verkstad akut) till Lund där parkinssonföreningen hade årsmöte och jag körde ett lite mer stillsamt program på trekvart. Alltså tiden och inte snedden.
Ett gig mitt i flyttbestyren piggar upp.



söndag 20 februari 2011

Jag finns, på nåt sätt.

Jobbet ligger i stort sett nere och all energi går åt till alla flyttbestyr. Jag har fått min lägenhet nu och ser fram emot att allt praktiskt skall vara över. Det har varit många små och stora motgångar och jag orkar snart inte fler.
Tänk som jag (och sedan jag och Tove) flyttade på 80-talet. Från Ljungbyhed till Helsingborg till Arvika till Lund till förråd (långresa) till mors källare till Stenbocksgatan till Sadelmakaregatan och till Övre Holländaregatan där vi stannade i tio år. Och nu har vi bott tretton år på Piteågatan.
Det var helt klart lättare att flytta mellan en tvåa och en etta än att dela upp ett hus till två treor. Och lättare när man var 25 än 50. Och lättare när man inte skulle ha med mäklare och banker att göra...
Så jobbet ligger i väntläge (nu föreslog stavningsprogrammet att "jobbet ligger i bönemöte") och jag har inte skrivit ett enda skämt under 2011. Jag förbereder såklart de uppdrag jag har, men jag saknar det kreativa. Ser fram emot att komma igång med det igen. Om tre veckor, då jävlar i min låda...då skall det skrivas roliga saker. Om ordet bönemöte.



torsdag 17 februari 2011

Jag finns.

När jag roastades på min 50-årsdag så fick jag av Elin Nordén att hon gjort en wikipedia-artikel om mig.
Jag finns.

The Tivoli

Äntligen är The Tivolis program helt klart. Det har varit en seg process men jag är mycket nöjd. Tyvärr är det många som jag gärna skulle se på vår scen som inte kom med och om du läser detta och känner att jag lovat dig en tid men du inte är med så kontakta mig, jag kan ha missat.
Av 25 komiker är 10 kvinnor vilket ger 40%. Om nån undrar.

För första gången har vi olika priser på de olika kvällarna. Se nedan!

On 2 mars Martins Favoriter: Ann Westin, Lena Frisk, Elin Nordén, Malin Nanhed, Tina Andreasson, Petrina Karlsson. Konferencier: Martin Svensson Entré: 100 kr

To 10 mars Måns och Özz. Entré: 205 kr

Fre 11 mars Måns och Özz. Entré: 205 kr

On 16 mars Robin Paulsson. Konferencier: Jörgen Sjöberg. Support: Niklas Larsson och Biggan Lowén. Entré: 170 kr

Tis 22 mars Magnus Betnér. Konferencier: Khalid Geire. Support: Jörund Larsen och Tora Larsson. Entré: 200 kr

On 23 mars Magnus Betnér. Konferencier: Erik Börén. Support: Petrina Karlsson och Matilda Berggren. Entré: 200 kr

On 30 mars Lennie Norman. Konferencier: Martin Svensson. Support: Eric Löwenthal och Mats Andersson. Entré: 170 kr

On 13 april Näthat – IRL: Aron Flam, Jonatan Unge och Ola Söderholm. Entré: 80 kr

onsdag 16 februari 2011

Skitdag


Idag har jag haft en helt meningslös dag som jag nu kröner med ett meningslöst blogg-inlägg.
Vaknade med ont i halsen och en förkylning i uppseglande, gjorde ingenting på hela förmiddagen, har försökt packa flyttsaker utan framgång, har gått runt mig själv och inte löst ett enda problem men dragit på mig en hel hög nya. Orkade inte ens gå till kontoret.
En skitdag, helt enkelt.


Vara publik i Hässleholm

Igår åkte jag till Hässleholm och såg Johan Glans med Niklas Andersson, Fredrik T Olsson och Lars Magnusson. Med mig i bilen hade jag Jon och på plats träffade jag Göran och Biggan med familjer. Trevligt.
Det är väl inte min uppgift att rescensera kollegor, men jag kan konstatera att standup verkligen är beroende av energi och att man tror på sin grej. För föreställningen kom helt snett i början och en osäkerhet spred sig på scen och även i publiken. Som tur är har pågarna både rutin och bra material så det hämtade sig och Johan är fullständigt imponerande lysande i andra akten. Han mjölkar verkligen varje observation på ett genialt sätt. Och om nån har "funny bones" så är det mr Glans. Det är mäktigt.
Men föreställningen som helhet saknade energi och det kändes lojt och försiktigt. Det var inte bra och det var väldigt tydligt vilka detaljer som behövde ändras. T.ex. hur man presenterar varandra, publikkontakten och anslaget på hela föreställningen.
Efter föreställningen pratade vi lite backstage och både Göran och jag tog mod till oss och gav lite synpunkter inför den sena föreställningen som skulle börja om en timme. Sånt är känsligt men det var i en positiv anda och rapporterna efteråt säger att det blev "som natt och dag". Skönt att vännerna och kollegorna får den succé de förtjänar.
Standup är fantastiskt på stor scen med teatersittning.

söndag 13 februari 2011

Malmö Comedy Festival

Idag har det varit festival i Malmö och det är en hejdundrande branchfest och en stor möjlighet att se bra comedy. Jag har sett en hel del bra akter, bl.a. av nya komiker som Staffan och Petrina och av rutinerade rävar som Thomas P...


...och Khalid G...


Och så fick jag se en del mindre bra, utan att nämna någon speciell. Glans toppade hela festivalen med den äran. Världsklass!
Helt klart ett lyckat arrangemang även om jag som publik hade varit oerhört irriterad över en del köande.
En finfin efterfest med en verkligen superb buffé, bästa hittills, krönte arrangemanget.
Själv var jag i toppform på scen och fick mycket beröm och finfin feedback både på mitt konferencierskap och min standupakt. Standupen satt bra och jag är själv mycket nöjd med att jag kände mig stark på scen.


Min insats som konferencier på teatern var fläckfri och utan tvekan en av de bättre jag gjort. Det var toppklass och ingen hade gjort det bättre, och då menar jag verkligen ingen.
Allt som allt tycker jag nog att det var den bästa festivalen hittills och jag måste vara mer än nöjd med min egen insats, även om jag gav upp efterfesten redan innan kl 01.
Det är ju en dag imorgon...

fredag 11 februari 2011

Idrottsgalan

Ikväll har jag varit gäst och publik och proffsminglare.


HD ordnade storslagen idrottsgala på Sundspärlan och alla var där. Verkligen. Världsstjärnor som Henke L och Kenny J, idrottsledare, idrottsmän, helsingborgsprofiler. Alla. Vi hade väldigt trevligt vid mitt bord, maten var god och showen var proffsig med PO som kapellmästare, Melander som konferencier och bl.a. Vocal Six och Jill Jonsson på scen.


Shit vad jag blev sugen på att konfa det nästa år!!! Måste!!!
Kvällens stora behållning var Caroline Seger. Vilken stjärna och vilken cool idrottskvinna! Superklass.
Bra kväll.

onsdag 9 februari 2011

Far

På söndag är det två år sedan far dog. Det är han med hatt och systempåse. Jag tror att bilden är från 1956.



Den kvällen far dog upplevde jag ett av mitt livs mest bisarra ögonblick. Det var när begravningsbyrån hämtade honom och vi stod tysta ute på gatan och det var mörkt och kallt och de satte in båren i bilen och det var totalt underligt. Kusligt underligt.
Min vän Johan sa att när ens far dör så tänker man på honom varje dag efter det. Det ligger något i det.
Jag tycker att det är synd att jag aldrig fick ordnat den där återträffen i simklubben som jag försökte få till för några år sedan. Det hade far gillat. Och vi som simmade hade fått chansen att tacka för att han var ledare och tränare. Sånt borde man tacka för oftare.
Jag säger far och inte pappa. Jag gillar ordet far. Det kanske är nåt sydsvenskt. "Far, far, mor ligger på loftet och fölar."
Far blev 77 år och dog allt för hastigt.

måndag 7 februari 2011

DHS

Det känns lite politiskt inkorrekt att använda ordet handikappad, men nu använder de det ordet själva i De Handikappades Samarbetskommité, så då gör jag det också. För övrigt är just handikappsorganisationerna en djungel av komplicerade förkortningar, men det är ett ämne för ett annat inlägg.
Idag uppträdde jag på DHS på Ringstorp och ett femtiotal personer hade hörsammat inbjudan. Min föreställning var enda punkt på programmet, förutom fika (semla), och jag körde ganska exakt 45 minuter. Medelåldern på publiken får väl beskrivas som hög och bland annat satt en härlig man på 86 bast längst fram. "Men jag känner mig som tjugo", som han sa.
Jag kände mig inspirerad och närvarande genom hela föreställningen och hade bra publikkontakt och det kändes flyhänt och lätt. Jag fick bra respons och det blev väldigt trivsamt. Kom dessutom på ett bra skämt i stunden. Skönt när man kan överraska sig själv.
Ja, det här var riktigt kul!



På omslaget till boken...

..."Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" står det "Den roligaste bok jag någonsin läst"-Lasse Berghagen.
Det känns inte som ett tungt kvalitetsintyg precis.
Lite som "Den bästa film jag sett"-Ray Charles.



söndag 6 februari 2011

Sååååå trött

Nu är programmet för våren på The Tivoli nästan klart och igår släpptes det. Helsingborgs Dagblad gjorde en telefonintervju med mig och har idag en artikel med bland annat vinklingen "tjejbrist" och "mest män".
Det är inte första gången jag hör det här resonemanget och jag tycker ofta att det är lättköpt och utan analys.
Jag och The Tivoli har alltid bokat kvinnliga komiker och jag fattar inte VEM det är man saknar. Vilka (kvinnliga) komiker är det man tycker att vi skulle bokat? Denna termin kommer Ann W och Lena F plus flera supporter och rookies. Vi har de senaste åren haft Zeid, Elin, Marika, Biggan, Petrina, Babben, Anna-Lena, Yvonne S, Cecilia D, Lill-Marit osv, osv, osv
Vem är det de saknar? Jag fattar det inte.
Eller man kanske menar att det generellt är få kvinnor som sysslar med standup? Kanske. Men i så fall krävs en djupare analys om manligt och kvinnligt och genusfrågor.
Så om någon undrar så har vi/jag aldrig låtit bli att boka någon på grund av kön (eller etnicitet eller religion eller sexuell läggning osv). Vi går på skicklighet att hantera publiken, kvalitet i materialet, scenisk utstrålning, kommersiell kraft (säljer biljetter?) och även svårdefinierade faktorer som förmåga att få publiken att trivas och vilja komma tillbaka, social kompetens (lätt att ha att göra med) och pålitlighet.
Om nån undrar alltså.
Varför det traditionellt varit färre kvinnor än män som hållit på med standup är en större fråga som jag inte går in på nu för jag tror inte att det finns ett enkelt svar.
Jag ser i alla fall fram emot vår säsongspremiär med Westin, Frisk, Nordén, Nanhed och Andreasson. Som för övrigt alla är...roliga.
Trots att de är kvinnor. (här borde jag nog ha en smiley)




lördag 5 februari 2011

Bådeoch-gig

Företagsgig ikväll. Både sedvanligt och ovanligt. Ovanligt för att jag hade med mig fyra komiker och vi körde i två akter. Lars M, Lars T, Micke och Elin körde. Publiken var sedvanligt berusad och det var ovanligt svår akustik i lokalen. Det vill säga att det var lite tuffa förutsättningar, men jag tycker att vi levererade en bra kväll.
Jag var dock ovanligt ringrostig. Men sedvanligt stabil.
Mycket både och ikväll.



torsdag 3 februari 2011

79 mil

79 mil blev det på vägen igår.
Först ett möte i Lund och sedan gig i Tranås.
Körde först ner till Lund och sjukhusbiblioteket för ett bra förmöte med två trevliga kvinnor. Det blir ett bra seminarium i mars. Dessutom tror jag att min coach hade varit nöjd om hon hört att jag för en gångs skull inte prutade ner mitt gage. Även om jag var mycket, mycket nära...
Sjuksköterskan i mig kröp fram igen.
Sedan blev det raka vägen till Tranås, en långkörning som gick relativt smidigt, och väl där så var jag konferencier på Skobes (Volvos) invigning av en ny bilhall. Det var mitt tredje gig för Skobes och det funkade väldigt bra. Hela arrangemanget flöt på fint, vi höll tiden exakt och jag var rolig och stabil. Kunderna fick en trevlig och lättsam kväll. Bra gig.
Hemresan på natten var jobbig. Det snöade på en lång del av sträckan och det är sjukt tröttande med snön som rusar mot vindrutan.
Förtjänade dagens sovmorgon!