tisdag 31 maj 2011

Kontorsdagar

Måndag: skrev material på temat "tillgänglighet". Fick till bra skämt. Svävade hem och såg fram emot att fortsätta i det kreativa flödet på tisdagen.
Tisdag: kom inte på ett skit.



söndag 29 maj 2011

Tre firanden på en dag

I morse gratulerade jag och några vänner Åke som fyller 50 idag. Det blev en överraskning för honom där han, i kalsonger, kom ner till frukost och vi var på plats. Ett riktigt trevligt och mysigt firande med bland annat Åkes härliga familj.
Åke och jag är riktigt nära vänner sedan 1979, dvs sedan gymnasietiden. Vi har haft massor av kul ihop och jag känner inget annat än den djupaste respekt, tillit och vänskap med Åke. 32 års vänskap är stort och vackert.
Åke fick ingredienser till en av våra livrätter på åttiotalet, en egenkomponerad gryta med det exotiska namnet Hawaiian Mysterious. Ananas ingår, därav namnet.

Nästa firande var Mor såklart och det blev kaffe och rabarberpaj i hennes blommande koloni.


Dagen avslutades med ett kylslaget mikrofirande när HIF slog Trelleborg med 2-1. Det var lite för kallt på läktaren och andra halvlek var verkligen inget att fira. Men en seger blev det, och första halvlek var helt lysande.

Grattis till Åke på den stora dagen!

torsdag 26 maj 2011

Dubbla gig

Lite då och då är det så lyckligt att jag kan få till två föreställningar samma kväll och igår var en sådan dag.
Två gig rakt på varandra och med en kilometers avstånd.
Först var det Rejlers som invigde sitt nya kontor i Helsingborg och det hade kommit ett femtontal ingenjörer varav en kvinna. Det blev en stillsam föreställning för de var något för få för att det skulle bli fett ös, men jag kände mig lugn och fin och hade läget unter kontroll. Det är alltid lite lättare när man också, som igår, blir trevligt bemött och de verkligen är nyfikna på att höra vad jag har att säga.
Direkt efter showen skyndade jag till Hotell Noveau där utställarna från industrimässan EuroExpo käkade middag och jag kom lagom för att dra igång efter bara 20 minuter. Jag hade lyckligtvis varit där tidigare på dagen och satt upp mitt ljud. Nu upptäckte jag tyvärr att solen lyste in genom ett fönster bakom mig så jag stod i motljus, så de kunde knappt se mig. Jag såg däremot dem väldigt bra.
Miss av mig, borde satt upp en lampa. Note to self: slarva inte med ljuset!
Nu var det ett femtiotal karlar och tre kvinnor i publiken och genast blev det mycket, väldigt mycket, mer respons. Det blev en riktigt jäkla bra show och efteråt fick jag väldigt mycket beröm. Tjosan vad gott det är! Extra kul förresten när det sitter några i publiken som bjuder friskt på sig själva, vilka härliga dialoger det blir då!
Så det blev ungefär som jag förväntat. När det är under 20 pers i "publiken" så är det ingen publik utan individer och då släpper folk inte loss. På femtio personer blir det något helt annat.
Bra kväll!
För övrigt missade jag Fritte Fritzsons fyrtioårsfest där han roastades. Den hade jag gärna velat vara med på. Grattis till den ståtlige karlen i alla fall!


onsdag 25 maj 2011

Att göra-listan

Jag har precis strukit det sista på min långa Att Göra-lista på kontoret. Det är en skön känsla.



Frågan är nu: ta tag i "högen"...


...eller skriva material?
Eller fylla i den tomma Att Göra-listan?

tisdag 24 maj 2011

Kreativ

Hur hittar man på nya skämt? Var finns idéer till nytt standupmaterial?
Det här brottas jag med hela tiden. Och jag är inte ensam.
Sedan en tid träffas Lena Frisk och jag och funderar över de här frågorna och idag hade vi bjudit in Robin P, Göran E och Mats A för att jobba med oss.
Härliga Linda och Alain lät oss låna källaren på La Couronne och under fyra timmar testade vi några pedagogiska knep och idéer som jag och Lena jobbat med. För att vara första gången tycker jag att vi var öppna och kreativa även om vi kanske inte producerade comedyguld just ikväll. Men det känns lovande och personligen känner jag att jag närmar mig en öppning till det paradis av humoröverflöd som jag vet finns. Någonstans. Inne i mitt huvud.
Jag gläntar på dörren. Snart stiger jag in.



fredag 20 maj 2011

Marknadsföreningen

Marknadsföreningen i Helsingborg har frukostmöte på fredagar och de är väldigt välbesökta. Och väldigt inspirerande. Varje gång jag är där tänker jag att jag borde gå oftare, men det funkar alldeles för sällan. Torsdagar är min vanligaste gig-dag och då är det inte lätt att ta sig upp kl 06 dagen efter.
Även om det är väldigt intressant att vara där.
Men idag hade ukuleleprojektet fått sju minuter till att göra reklam för sig och jag körde järnet och vi klockade in på sex minuter. Jag sjöng och spexade och jag tror att en del i publiken blev sugna på att börja spela ukulele. Om inte annat så blev de glada.
Dessutom fick jag tokmycket positiv feedback från folk efteråt och sämre start på dagen kan man ha.
Nu får jag anmäla mig till lite fler frukostmöten!



söndag 15 maj 2011

Firad!

Igår fick jag min femtioårspresent från kompisarna och familjen. Jag hade fått besked om att stå utanför Pub Norrebro klockan nio, och det var allt jag visste. Plötsligt svängde en turistbuss upp och såklart satt Åke i guidestolen. Ombord var allihop och det var såklart en fantastisk känsla! Vilken värme! Vilken omtanke!
Brorsan och Åke hade organiserat en bussresa där alla turades om att vara guider och de hade läst på om platserna vi passerade. Det var hur roligt som helst. Vi stannade i Utvälinge och fikade på wienerlängd och skådade fågelskådare,


vi fick en guidad tur på Järnvägsmuseet i Ängelholm (väldigt bra)


och hade en gudomlig picnic i Grevie backar. Som det bullades upp!


Resan tog hela dagen och avslutades med fika på fina Tomarps kungsgård där till och med påfågeln bjöd på show.


Vilken dag! Vilka vänner!
Jag vet inte hur jag skall kunna tacka.
Tack. Jag är stolt och rörd.

Va? En hel vecka?

Nästa vecka har jag inte en enda föreställning. Om jag inte tvingar mig på någon rookieklubb, vilket inte är omöjligt. Men jag har inga gig bokade. Det är mycket ovanligt. Vad gör man då? Det känns ovant.
Jo, såklart, jag har några möten bokade.
Jag kan fixa på kontoret och komma ifatt lite.
Skriva material (hahahaha, drömma kan man ju).
Dyka. Måste dyka mer!
Paddla. Måste paddla mer.
Åka och titta på rapsfält.
Frilanslivet har sina sidor.



fredag 13 maj 2011

Utmaningar

Två stora utmaningar torsdags:
1 uppträda på en showbåt inför idel män.
2 köra bil från Göteborg i natten.
Normalt är jag aldrig trött när jag kör bil efter gig, men i natt fick jag kämpa. Jag stannade ofta så jag var aldrig nära att somna vid ratten, men jag fick köra alla tricks. Prata högt, vatten i huvudet, många stopp...så hem kom jag.
Men den stora utmaningen var giget. Som tur var det ett riktigt skönt gäng som tog emot mig på Trubaduren, en showbåt som kör i Göteborgs skärgård. Alla var otroligt vänliga och justa och vi samarbetade proffsigt och löste det hela elegant.
Men det fanns många fällor. Helst vill man inte köra standup precis efter ett sångmedley. Helst vill man inte stå framför buffén när folk går och tar mat. Helst vill man inte köra flera korta set. Helst vill man inte köra samma material i två olika lokaler.
Men är det så, så får man ibland bara göra det bästa av situationen. Och med rutin och proffsig inställning kombinerat med några riktigt bra specialskrivna skämt går det att få lyssning. Jag måste vara riktigt nöjd.
Och nu vet jag vad "pålning" är.
Och är en erfarenhet rikare. Den här branchen är ett enda långt lärande!



tisdag 10 maj 2011

I serien mystiska djur...

...har vi nu kommit till Horngäddan.


Och i serien "båtar som går sönder hela tiden" har vi kommit till Fina.



Och i serien "sämre kan man ha det" har vi kommit till Lättöl På Bryggan.


Typ blandade känslor.

måndag 9 maj 2011

Bra dag

Var på kontoret hela dagen med avbrott för ett lunchmöte om ukulelevärldsrekordförsöket i sommar. Visserligen fick jag inte gjort något på kontoret, men jag var där och det är ett framsteg.
Sedan, kors i taket, gick och joggade jag en runda i Pålsjö skog. Inspirerande.
Och så var jag på Olympia och såg en underhållande match som HIF vann med 3-0.
Och det var min måndag.



söndag 8 maj 2011

Paddla


Det var en fantastiskt fin dag för paddling igår och vilken sjuk tur jag hade som befann mig med kajakklubben uppe på Bolmsö och kunde paddla hela dagen. Det var oerhört vackert och skönt. Kul också att jag börjar känna att jag behärska kajaken bättre och bättre.
När jag i våras skulle boka in mig på lite utflykter och läger i sommar så visade det sig att alla utflykter krockade med gig. Helt galet. Men nu ville jag absolut komma iväg så jag åkte med upp även om jag fick avbryta det hela för gig på lördagskvällen.
Det var i alla fall väldigt kul och befriande och inspirerande att vara med klubben i en dag. Okomplicerat och öppet.
Det gör jag om.



lördag 7 maj 2011

Hjärnsläpp

Hur stressad är man när ens hjärna inte vill samarbeta? Ikväll fick jag en totalblockering i slutet av föreställningen och den var inte att leka med.
Jag hade kört ner från kajaklägret på Bolmsö för att uppträda för EEAB på Klitterbyn i Ängelholm. Jag skulle enligt planen börja ca 21 så jag kom dit kl 20, men då var de redan redo för show. Så jag slängde upp ljudanläggningen och körde igång ganska så direkt. Föreställningen gick bra men jag fick gå på som en ångvält för att inte släppa in några snackiga killar i matchen och jag fick ingen hjälp av publiken när jag frågade vad de jobbade med. Jag blev därför lite forcerad och körde material som jag släppt och som jag inte vill köra mer.
Men som helhet funkade det bra och på slutet gjorde jag ett långt upplägg för att avsluta med ukulele och sången om minnet.
Men när jag börjar sjunga kan jag inte komma ihåg andra raden. Jag startar om tre gånger för jag vet ju att om jag bara kör på utan att tänka så lossnar det. Men nej, jag kom inte förbi. Hjärnan hade låst sig.
Jag fick rädda det med Windows men då var det redan konstig stämning. Inget bra avslut.
Textraden kom inte till mig förrän jag plockat ner ljudanläggningen och då var det försent.
"När man var liten fastna allt", så lyder texten förresten.
Det är mycket att tänka på just nu och jag får nog börja sortera viktigt från oviktigt. Fler hjärnskäpp vill jag inte ha.


fredag 6 maj 2011

Det här är lugnet...


...före stormen.


En aula kl 10 på morgonen. Snart skall den fyllas av IKEA-IT-folk som har hälsodagar och nu kommit till Glädje. Jag skall köra en timmes standup och nu jäklar gäller det att de skrattar.
Så vad hände?
De skrattade!
Jag kände mig stark och hade bra kontroll hela vägen, jag hittade bra övergångar och hade perfekt lagom mycket publikprat. Det blev riktigt galet bra.
Dock märkte jag, igen, att en timme är lite för mycket för publiken. Mitt i föreställningen märkte jag plötsligt att energin sjönk i lokalen, så jag kollade på klockan och såklart hade jag kört 40 minuter då. Klassiskt! 40 minuter är det optimala.
Nu körde jag timmen ut och det gick bra, men ändå, minns detta Martin.
Summa sumarum gjorde jag en toppföreställning och vi hade kul ihop. Bättre än så blir det inte.

Just nu är jag på lägerskola med kajakklubben. Lommen sjunger i natten. Jag har stekt korv i långa banor och i morgon skall jag bli en hejare på motionskajak. Så är det. Också.

onsdag 4 maj 2011

Gävle, ja jävlar

Ikväll var det Norra Brunn på turné på Folkets hus i Gävle och jag var där i sällskap med Tobias P och Mikael K.


Herrejeeeesus vad roligt det är att åka på turné med kollegor, speciellt om det är smidiga och prestigelösa vänner som herr T och herr M. Varför finns det ingen ordentligt organiserad turnéverksamhet i Sverige? Se på FBI i Danmark! Det är ju en guldgruva för alla parter. Inte minst som inspiration för komikerna!
Det är ett sorgligt kapitel i svensk standuphistoria.
Gänget bakom Gasta med Stefan S och Gerda B i spetsen hade i alla fall ordnat perfekta förutsättningar med snygg scen...


...och lysande backstage med god husmanskost.


Tobias njöt...


...och snygge Mikael blev bra på bild...


...medan Stefan styrde upp det hela på nästa sätt.


Vi levererade en standupshow av absolut toppklass med mycket smart material, bra dynamik, finfin publikkontakt och proffsig inställning. Jag måste vara mycket nöjd med min del i lagarbetet.
Efteråt blev det en liten barrunda med intressant comedysnack.
Hotellet vi bor på är ett kapitel för sig. Är det kultigt slitet eller bara sunkigt? Frukosten i morgon får avgöra.
Gula väggar är i alla fall grejen!



Bra start...

...på dagen.


Kajakrunda runt Fågelön med Johan. Bra drag i paddeln.

tisdag 3 maj 2011

Norra Brunn

Jag var konferencier på Norra Brunn ikväll. Det gjorde jag bra.
End of story.

Och kompisar Micke och Jeanette var och kollade. Kul.

Och publiken var bra, men försiktig. Det var tisdag, helt enkelt.

Och det var det.



måndag 2 maj 2011

Bobby Darin

Croonern Henrik Solera ordnar insamlingskonserter till förmån för Hjärt- och lungfonden. Konserterna är på Bobby Darin-tema, dvs storband och Las Vegas-inspirerat. På valborgsmässoafton var det Helsingborgs tur och Henrik frågade om jag kunde köra 10 minuter standup som uppvärmning på kvällen, och det gjorde jag gärna. Las Vegas-style.
Tyvärr var det inte så många som sökt sig till konserthuset, så det var försiktigt i publiken. Jag körde bara helt supersäkra kort och fick bra utdelning.
Sedan kunde jag inte stanna och se konserten, men det lilla jag hann höra imponerade.
Hoppas de får större publik på de andra orterna!