söndag 31 juli 2011

2-1

Bra match, bra resultat, trevligt sällskap (tack Adde), finfin plats på hedersläktaren (!) och trevlig inramning.


Sorgligt dock att klackarna enas i en ramsa mot svff. Patetiskt.

lördag 30 juli 2011

Trött, stolt och nöjd!

Jag har arrangerat standup på festivalen i många år och det har alltid varit bra. Det betalar sig nu. Shit, vad mycket folk som kom för att se oss och shit vad jag hade kontroll och shit vad omtyckt jag var på scen!
Folk stod som packade sillar och minst 500 stod utanför tältet.


Min sång gick dessutom extremt bra och jag fick sagt något. På festivalen säljs nämligen en T-shirt med ett rasistiskt "skämt" på och det är fanimej inte ok. Jag uppmanade alla att protestera och jag hoppas nån gör det. Det är när vi accepterar sån skit som tonen i samhället blir sån att SD kan existera. Inte bra.
Jag har blivit känslig för rasistiska och nedlåtande skämt från standupscenen också. Bort med skiten. Tyvärr kom det en del sådant från scenen idag.
Inte bra.
För övrigt var Adde väldigt bra ikväll. Ja, vi levererade bra standup och jag tror det var uppåt 1000 i publiken! Bra jobbat av mig!
Bra, sa Bull.

fredag 29 juli 2011

Båtjävel

Upp som en sol, ner som en...båtjävel.
Nu ligger motorn i Anders bil. Växelkrångel.!.!
Jaja. Det började i alla fall bra!



Took Fina for a spin!

Jag har precis på egen hand och för egen maskin tagit ut båten på en liten runda. Det krånglade lite, men det gick!


Och efter en lyckad angöring får man kaffe på bryggan som belöning.


Snart kommer Anders, då blir det en runda till och kanske lite fiske också...

Jurytjänst

Jag satt i juryn i en tävling i humor på helsingborgsfestivalen igår. Elva tävlande fick tre minuter var och man kan såklart fråga om man kan tävla i humor. Svaret är nej, det kan man inte. I så fall måste man tydligt definiera vad det är man bedömer och vilka kriterier som gäller för de tävlande. Får proffs vara med? Vad får man göra på scen?
Nu var det väldigt vaga gränser och därför extremt svårt att bedöma.
Standup mot sång mot spex mot trolleri. Jag tycker att de kämpade på bra och några var väldigt nervösa och andra mer rutinerade. Kvalitén varierade, men det var riktigt charmigt och kul.
Jaja, modiga var de i alla fall, de tävlande.
För övrigt, apropå jurytjänst, är det sjukt att en SD-politiker med uttalat rasistiska åsikter sitter som nämndeman i Migrationsdomstolen. Kanske dags att behandla SD som det rasistiska parti det är.



onsdag 27 juli 2011

Pust! Verandan avklarad.

Nu kan jag andas ut! Min kväll som huvudakt på verandan på The Tivoli är avklarad och det gick faktiskt riktigt bra. Det är inte helt lätt att både vara konferencier och avslutare, men jag hanterade det fint. Allt som allt blev det en bra kväll med många komiker och helmysig stämning även om publiken var avvaktande i början. Men vi jobbade oss in i matchen och det blev riktig standupstämning till slut.
Jag var väldigt orolig inför mitt avslutande set och visste inte vilket material jag skulle köra. Det blev en mix av gammalt och nytt och dessutom två låtar. Efter den helt färska sången om folks fördomar fick jag en så rungande applåd som jag nog aldrig fått. Det var väldigt mäktigt. Väldigt mäktigt.
Bra jobbat.


tisdag 26 juli 2011

Yes!

Det blir mycket väntan backstage när man är med i Kulijuli, men det är det värt.


Man kan ju smygtitta genom kulisserna...


...på de ca 5000 som sitter och står i publiken.


Det är mäktigt. Mycket mäktigt.
Jag skulle göra två inhopp och det första var ren standup. Sex minuter hade jag fått och det blev exakt sju minuter med entré och sorti. Fick många skratt, stora skratt och varma applåder. Jag är rätt nöjd.
Mitt andra inhopp bestod av en nyskriven sång på ukulele. Jag fick bra skratt och min "lurning" funkade. Alla gick på den. Tyvärr snubblade jag på orden i sista poängen så den satt inte perfekt, men jag måste ändå vara nöjd.
Jag fick också mycket beröm efteråt. Tack till Lena, Khalid och Göran för feedback på texten.

Ett bra arrangemang och en stabil insats av mig. Men man skulle ha en Änglahundshit!

Ikväll: jag och 5000 i publiken...

Jag är lite småstressad inför kvällens föreställning i Kulijuli. Jag vill ju leverera. Göra succé. Men det kan vara rätt många av de 5-6000 i publiken som hört det material jag tänkte köra. Och det känns inte bra.
Dock kan de inte hört sången för det blir premiär för den. Jag sjöng den förra veckan, men har sedan ändrat en hel del. Tror att den kan gå hem, riktigt fett.
Annars blir det:
-vargen
-årstider
-Windows Vista
-gravstenar
Totalt 6 minuter, ganska exakt om jag kör högtempo.

Men om jag är småstressad inför ikväll är jag helstressad inför imorgon. Jag är huvudakt på The Tivoli och har alldeles för lite nytt att köra. Tror att jag dammar av några riiiktigt gamla rutiner...



söndag 24 juli 2011

Varieté Vauduvill

Som jag gillade dem på åttiotalet och som jag gillade dem idag. Återuppståndna gav de en hejdundrande föreställning. Riktigt, riktigt bra. Där missade ni nåt, ni som inte åkte till Hammenhög, för idag var sista föreställningen. En resa tillbaka i tiden...



Skitsommar

13 grader och blåsigt idag...



fredag 22 juli 2011

Folkligt, festligt i Skummeslövsstrand

Det har inte varit utan vånda för arrangörerna av badortsföreningens picnic i Skummeslövsstrand ikväll. Regn eller inte, ställa in eller inte, tält eller inte...
Nu blev det ett stort tält och såklart inget regn.
Och det kom mycket folk och de hade picnic och det var väldigt bra stämning.


Alla åldrar var representerade och jag agerade proffsig konferencier och hade hela publiken helt i min hand. Ett countryband och en trollkonstnär medverkade och jag körde dessutom en fullängdare standup på trekvart, tiden alltså.
Shit, vad bra det gick.
I extranumret drog jag upp Göran E som satt i publiken och vi gjorde BosseoLeif till stort jubel.
Shit, vad bra det gick.
Kul att leverera bra och kul att Urban med familj och Låj var i publiken och kul att arrangörerna kunde andas ut och njuta en succékväll.
Shit, vad bra det gick.
Och det var inte dåligt med eftersittning med grill och trevligt sällskap hos Göran med familj och vänner.
God afton, minsann.

torsdag 21 juli 2011

Extremt svårt

Om man skulle göra en lista över "svåra förutsättningar för standup" kunde man pricka av många av dem idag när det var allsång i Granbacken i Arlöv.



-Utomhus
-Glest i publiken så att de flesta satt långt bort
-Ösregn och blåst hela tiden
-Alla satt inpackade i regnkläder och ville/kunde inte applådera
-Folk frös
-En okänd komiker
=svårt läge.
Det var bara att kämpa på och tro på att materialet är bra och lita på att publiken hängde med trots att det regnade från alla håll.
Men det var omöjligt att få verklig kontakt.
Efteråt visste jag inte vad de tyckte. Var jag bra? Var de nöjda? Jag vet fortfarande inte.
En väldigt ovanlig känsla, sanna mina ord.
Man skulle varit musiker med upptempolåtar istället...
Hoppas jag får komma tillbaka när det är fint väder och fullsatt nån gång.

The Tivoli igår

Jag var konferencier på verandan på The Tivoli igår och jag var inte alls i toppform. Jag hade tänkt köra en massa nya grejor, men väl på scen fegade jag ur och därigenom sabbade jag också publikpratet. Jag är inte alls nöjd, jag vet att jag kan mycket bättre, men min lägstanivå är så hög att jag får ett tveksamt ok i alla fall.
Jag fick också göra två riktiga räddningar, då två komiker hade det riktigt tungt, ja den ena måste betecknas som en klockren bombning.
Det är plågsamt att se, och jag var mycket nära att avbryta komikern, för det var allt för dåligt. Men så blev det inte och efteråt är jag glad att jag inte bröt in. Det hade blivit för mycket och för dramatiskt.
Första akten avslutade jag med en helt färsk sång som jag körde för allra första gången. Jag fick väldigt bra reaktioner, men är fortfarande lite osäker på om folk förstår vad jag vill säga med den.
Jag recenserar inte komikerna i övrigt, förutom att Ludde imponerade med mycket nytt material som var riktigt bra. Och kvällen som helhet var mysig och publiken är suverän, lyssnande och mycket generös. Toppklass.
Nästa vecka skall jag vara bra.


tisdag 19 juli 2011

Sunny Standup

Många kollegor i stan. Hann med en kort fika med fru Westin och såg sedan föreställningen på Fredriksdalsteatern. Jag skall inte rescensera men kan kort konstatera att jag är mycket nöjd med att Jesper Rönndahl kommer till Stadsparken den 30e.
Annars var det gott att hälsa kort på allihop men jag hängde inte med på nattligt äventyr efteråt. Skulle ju upp och jobba idag...
Just det, jobba.



måndag 18 juli 2011

Förlösande del 2

Äntligen! Idag fick jag ihop en sångtext till Kulijuli i nästa vecka. I morgon skall jag testa den på publik och det skall bli väldigt spännande att se om folk fattar låten. Den balanserar, precis som BosseochLeif, på en tunn lina där jag riskerar att folk skall hålla med om fördomarna istället för att skratta åt dumheten i dem.
Nya låten går på hasseåtages Norge, Norge och handlar om folks fördomar om andra. Den kan bli en hit, men funkar i sin nuvarande form bara i Helsingborg. Om den rockar så skriver jag en version till. Det lär ju bara ta ett år...



lördag 16 juli 2011

Förlösande

Kvällens två gig gick jättebra och det behövde jag. Inte för att jag egentligen är ur form, men jag behövde en riktig energikick och det fick jag.
Först en trettioårsfest och därefter en femtioårsfest. Olika förutsättningar, såklart, men ändå ganska lika. Helt klart är jag mer på hemmabana på den senare men vid båda tillfällena kommer jag som en surprise och måste därför hålla mig till det och bygga från grunden. Och jag bygger och väver in och fångar upp och skapar ett vi. Proffsigt och leksamt.
Lite extra gott är det i Röstånga där publiken är från ungdomar i tidiga tonår till glada pensionärer och jag får alla med mig och det jäser och bubblar och närvaron blir total. Familjefest de luxe.
Det blev en bra kväll med många härliga möten med trevliga människor.
Det är till och med så att ett klassiskt postgigvakenhetssyndrom känns bra...
Väry najs.




Dubbla föreställningar

Sista uppladdningen nu inför kvällens urladdning med först en föreställning i Helsingborg och sedan i ilfart till Röstånga och en föreställning till.
Jag behöver verkligen dessa föreställningar och jag hoppas att det går riktigt stabilt och bra för självförtroendet är dalande och jag känner mig inte nöjd med min utveckling, eller avsaknad av utveckling, under våren.
En boost, tack.
Håller tummarna för mig själv.
Nu, nåt att äta!



torsdag 14 juli 2011

Seg vecka

Har en seg vecka med mycket administration (har ganska mycket bokningar i höst, redan) och så jobbar jag med en sång till kulijuli. Jag har en bra idé och nu måste jag bara få till rimmen och formuleringarna. Kan bli en riktig hit.
Och så har jag börjat skriva, äntligen, på nytt material. Lite i alla fall.
Men shit vad trögstartad jag är...



söndag 10 juli 2011

Leeedigt

Jag har haft en långledig vecka som började med intensivdykning på Väderöarna och sedan var jag hos Johan och Karin i deras sagolika sörmlandsparadis där jag fick kajakvaggad Cesarsallad


när vi paddlade i en arkipelag med öar med fantasifulla namn som Suggan och Flathålet.
Och det finns inget godare än blåbäsrspaj på blåbär som man plockat själv i självaste blåbärsskogen.


Ja det skulle vara kantarellmackan...
Och hur underbart är det inte med morgondopp och Kårepaddling och eftermiddagsvila med Magrittehimmel utanför vasshuset?


Det är en ynnest.
En ynnest!
Veckan avslutades på ett värdshus i smålandsskogen där det varit utsikt över sjön om det inte varit för den täta granhäcken.


Hur tänkte de där? Antagligen likadant som när de byggde upp detta helvete/eldorado (välj det som passar) av kitch som värdshuset var besudlat/utsmyckat med.








Sov gott i tonårslandet:


Nu, vardag!

lördag 9 juli 2011

Berg

Igår blev det typ familjeföreställning i Berg i Småland när det var pubkväll i bygdegården. Det var verkligen alla åldrar och väldigt försiktig stämning, det blir gärna så när det är barn i publiken. Folk håller koll på varandra och släpper inte loss. Så det blev en småputtrig föreställning som aldrig lossnade, men efteråt var alla nöjda ändå. Så kan det också vara.
Och efteråt blev det lite dans på lövad bana, så svenskt, så svenskt!


Snacka sommarkväll...

måndag 4 juli 2011

Njuta och vila så in i...

Johan och Karin bor i paradiset. Morgondopp i 22-gradig sjö. Sitta och meta i ekan (bara smått idag). Paddla i Kårekajaken. Se på bäverboet. Sova middag. Ankbröst och blomkålspuré. Vin och fina samtal. Skriva ord som Iphonens stavningsprogram felrättar...

Dyka så in i...

I helgen var jag och dök på Väderöarna på västkusten. Jag åkte med Helsingborg Divers och vi hade anlitat Dyk-Leif i Hamburgsund till allt praktiskt. Det var ett bra val.
Dykningen var superb och ibland kändes det nästan tropiskt. Fina väggdyk med rikligt djurliv. 17-18 grader även på bra djup (dök mycket på 20-30 meter) och dessutom en bedårande vacker miljö ovanför ytan.


Jag fotograferade och skall lägga upp bilder så småningom.
Fyra dyk hann jag med för det sista fick jag hoppa över, jag var helt enkelt för sliten och trött och det kändes inte säkert.
Nu har jag gjort över femtio dyk och det är fortfarande väldigt kul även om jag börjar tröttna på allt strul med utrustning och luftfyllning och att det blir ganska dyrt och inte minst vården av utrustningen. Skölja och torka! Det är verkligen en materialsport!

Kursledare så in i...

Förra veckan hade jag en nybörjarkurs i standup på Fridhems folkhögskola i Svalöv.
Det är faktiskt helt sjukt att det på fyra dagar går att lära tolv helt färska komiker/personer hur man får en publik att skratta. Årets kursdeltagare hade helt olika bakgrund, från lantbrukare till akademiker, helt olika ålder, tjugoett till femtiplus och helt olika kön.
Se själv:


Vi startade måndag morgon med i stort sett ingenting och på torsdagskvällen uppträdde alla tolv kursdeltagarna inför över hundra personer och alla fick skratt och applåder.
Omdömet från personalen var: bästa nybörjarkursen någonsin!
Och det var också bra. Hög klass på skämten, tight och jämnt. Varierade stilar och dessutom excellent guidat och konfat av mig.
Visst, jag har regisserat och styrt och sorterat och skänkt bort skämt till höger och vänster, men det är likväl coolt att se sina adepter få three minutes of fame och se dem uppleva ruset. Det var nog många i publiken som blev sugna på att gå kursen nästa år.
Jag måste vara mycket nöjd med kursen och jag fick fantastiska utvärderingar av mina adepter. Lite så att ögonen blev blanka.
Det är gott att få bra feedback för jag har verkligen jobbat stenhårt för att det skall bli bra och att alla skall få ut maximalt.
Bra jobbat, Svensson!