tisdag 27 december 2011

Jullov

Jag är ledig. Det är bra.
Saker som tydligen hör jullovet till:
Dricka Bloody Mary kl 11 på annandagen.


Helkväll med numera vuxna döttrar men ändå känna sig som en pappa.


Mat.


Mera mat.


Och pyssel i köket.


Och sovmorgon!

torsdag 22 december 2011

Som traditionen bjuder

Idag skulle far fyllt 79 år. Efter att han dog har Brorsan och jag högtidlighållit denna dag genom att åka till Helsingör och köpa rugbröd, rullad och julsnaps. Så ock idag.
Det blev Sundsbussarna.


Den arkitekten visste vad han/hon gjorde.





Såklart några pölser, og bajer.


Och efter slagtern, bagern og vinhandlern till Strandborg och smörrebröd...


...och nåt värmande.


Och mer värmande glögg på båden hjem.


Bra utflykt!
Och i avdelningen "Dofter med mycket karaktär" har vi nu kommit till: pissoiren på en dansk bodega!
Omisskännlig.
Och bara på Strandborg möter man en man i sextioårsåldern som helt oironiskt äntrar lokalen med orden:
"Nej, nu skal vi kraftedeme ha noget sprut!" (Nä, nu jäklar skall vi ha lite sprit).
God Jul.

tisdag 20 december 2011

Årskrönika 2011


"Det Turbulenta Året" eller "Nystart för Herr Svensson?".


Ja, det har varit ett konstigt år, 2011. 
Innehållsrikt, omvälvande, jobbigt, hemskt och, på något märkligt sätt, samtidigt och bitvis ganska bra.

Så här kommer min längsta årskrönika någonsin!
Min standup och mitt privatliv har påverkat varandra oerhört mycket. Jag gick in i 2011 i ett kristillstånd. Skilsmässan var ett faktum och det var hemskt jobbigt att avsluta ett 27-årigt förhållande. Mitt i detta fyllde jag femtio och det tog mig väldigt hårt. Klassisk medelålderskris!
Detta sammantaget gav mig en skrivkramp som gjorde att jag inte skrev något överhuvudtaget från november 2010 till september 2011. Återkommer om detta. 

Skilsmässan gjorde också att jag gick ner tolv kilo! En märkligt positiv bieffekt för jag mådde bra av att vara lättare och jag kom igång med att träna och nu längtar jag till mina Afro-pass och Box-pass. Hur kul som helst! Skilsmässa måste var den effektivaste batningsmetoden.

Jag började året med en dykresa till Egypten och när jag kom hem ville familjen att vi skulle gå ut och äta. Jag var oerhört trött och sliten, gick verkligen på ångorna, så jag ville inte. De övertalade mig och jag misstänkte att mina syskon och mor skulle vara på restaurangen. Men vi vek av och gick till The Tivoli och där satt ett gäng kollegor, vänner, släkt och familjen. Det var Khalid och Taps som ordnat en roast och det var väldigt generöst och kul och jag var helt överväldigad, ja närmast chockad. Som tur är filmades det hela och jag fick det på dvd, för jag var så stressad och sliten att jag hade svårt att ta in det. Men shit vad snällt!

Sedan gick våren med rullgardinen nere, stress i magen och stressdimma i ögonen. Det var en tuff period med husförsäljning och lägenhetsköp och renovering och flytt och uppbrott och mycket sorg.
Arbetsmässigt höll jag uppe styrfart, tack gode gud för hög lägstanivå, men jag skrev ingenting, verkligen ingenting.
Jag kände stor press att ha något nytt till Kuljuli för det är ändå 5000-7000 pers i publiken, så jag skrev en sång om folks rädsla för folk från andra kulturer, och det blev en riktig hit. Jag har fått oerhört mycket positiva reaktioner på den sången.
Låten framförde jag också när Helsingborg samlade över 1500 ukulelespelare till ett guinnesrekord. Det var en fantastisk kväll i augusti fylld med glädje, gemenskap och kärlek. Jag var konferencier och jag har fått oerhört mycket cred för min medverkan. Det var stort och vackert.
Samma dag deltog jag i kändisfotbollen med Idrott för alla, ett underbart arrangemang som jag är väldigt stolt över att få vara med i.

På Helsinborgsfestivalen hade jag standup i tältet i Stadsparken som vanligt. Det gick väldigt bra för mig och i stunden tog jag upp att jag sett två T-shirts till försäljning med homofoba och rasistiska budskap. Jag fick bra gensvar från publiken. Lite senare under sommaren regerade jag på en artikel i HD och det ledde till en stort uppslagen intervju med mig om T-shirtsen på festivalen. Shit vad vissa blev arga. Det finns många trångsynta där ute och man övertolkade mig så att det kom att handla om yttrandefrihet, något jag inte alls ville diskutera. Nåväl, jag hoppas och tror att det ledde till en diskussion i kommunen om vad som är ok och inte att sälja på festivalen. Bäst var dock att det var många som tackade mig för att jag tog upp saken, och det värmde extra med ett fint mail från några jag inte känner, men som uppenbarligen jobbar på Telia: ” Vill bara skicka en uppmuntrande hälsning angående ditt uttalande i HD idag. Jag kan tänka mig att du får ett antal mail eller kommentarer som skäller på dig så för att jämna ut lite så ställer vi oss upp här på jobbet och applåderar dig istället!”. Snyggt!

Mina sommarkurser på Fridhem går väldigt bra. Jag har själv väldigt roligt även om jag de två senaste åren fått jobba väldigt hårt med gruppdynamiken och personlig coachning på Steg 2-kurserna. Det var ingen lek i somras…
Å andra sidan var Grundkursens grupp den bästa jag haft och föreställningen på torsdagskvällen var väldigt, väldigt bra. Proffsig! Vi kunde uppträtt på vilken comedyscen som helst och gjort succé. Helt klart!
Utvärderingarna jag får av deltagarna är härliga och gör mig rörd. Många upplever verkligen Fridhemsveckan som något alldeles speciellt extra. Och det gör jag med.

På kurserna ger jag väldigt mycket material till deltagarna och det fungerar verkligen. Men själv lyckades jag inte skriva alls under större delen av året. Jag kom inte vidare, censurerade mig själv och tyckte att allt var kass. Nånstans förstod jag att jag måste skriva om skilsmässan, men jag klarade inte av det.
Vändningen kom när jag gick en endagskurs för Judy Carter, världens kanske mest erfarna standuplärare. Genom att skriva på engelska och med hennes hjälp och energi, så lyckades jag skriva om att jag var skild och då gick proppen ur! På några månader skrev jag 20 minuter riktigt bra comedy. Om att vara skild, och andra personliga ämnen och även observationscomedy om helt andra saker.
Jag och Göran Ebenhart bestämde oss för att ses varje måndag klockan 9-12 under hela hösten och vi hittade snabbt en metod, ett sätt att arbeta, som var väldigt effektiv. Mest en egen metod, men även grejor jag snodde av Judy Carter.
Så nu känns skrivandet hur lätt som helst igen!

Under hösten hade jag dels mycket jobb, men jag började också hitta mig själv och med det nya materialet blev det spännande och roligt att uppträda igen. Jag åkte till några rookieklubbar och lekte med materialet och mina föreställningar på The Tivoli gick väldigt bra under hösten.
För övrigt var sommaren på verandan på The Tivoli en stor publiksuccé. Tyvärr var hösten en publik besvikelse och vi tar en paus hela våren 2012.

Lite statistik:
Under 2011 gjorde jag 113 föreställningar, att jämföras med t.ex. 2008 då jag gjorde 172. 2003 gjorde jag 112 föreställningar.
Jag hade inte ett enda katastrofgig, dvs ingen betyg 1. En del tvåor blev det, men också många femmor.


Bästa föreställningarna under året var kanske: för en skola på Ronneby Brunn, för sjukvårdsfolk i Torekov, min kväll på Verandan, i tältet på Helsingborgsfestivalen, för skolfolk en tidig morgon på Konserthuset, på Ribban i Malmö…eller perioden 1-17 mars då jag gjorde sju ”betyg 5”-föreställningar i rad…

Årets stora besvikelse var att jag inte fick uppträda på Lunds Humorfestival. Jag hade blivit lovad att Tre Flugor skulle vara med, men plötsligt visade det sig att det inte var så, och istället fick jag var presentatör…
Tre Flugor gjorde förresten en unik föreställning på Hillesgården under hösten, och det är helt klart att föreställningen är väldigt bra, men frågan är om det inte var sista showen. Men det har vi ju sagt förr, så…

Jag har lite planer för 2012: 
En föreställning med Göran Ebenhart. Arbetsnamn: ”Stående Ovationer”
En egen emansföreställning. Arbetsnamn: ”Femtio, frånskild och förvånad”
Och så skall jag skriva massor av nytt material och jag ser redan fram emot sommarkurserna på Fridhem och att jag skall gå en kurs själv. Det blir antingen teaterimpro eller standupworkshop. Svårt val.

Privat så fortsätter mitt sökande efter ett stabilt liv som ensamstående. Jag skall odla gamla och nya vänskaper. Jag vill lära mig nya saker, jag vill dyka och paddla, resa och vara en bra pappa till min vuxna döttrar. Helt enkelt vara femtio, frånskild och fortfarande förvånad.

lördag 17 december 2011

torsdag 15 december 2011

Nu: jullov! (Norra Brunn dag 2)

Årets sista gig var en lite seg historia men jag jobbade hårt och målmedvetet på att skapa stämning, närvaro och energi. Jag fick plocka fram alla trix för att få igång publiken på Norra Brunn ikväll och jag gjorde det bra.


Nåt annat kan man inte säga. Ja, så var det: en tuff kväll och en arbetsseger på det.
Och smörfisken var jättegod och alla i personalen hur goa som helst. God Jul till alla på Norra Brunn. Vi ses till våren!

Nu längtar jag hem till pepparkaksbak och göra brunkål och sitta vid brasan och pyssla om Yngsta Dottern och sedan kommer Äldsta Dottern hem till jul och det blir fantastiskt skönt.
Saknar!

onsdag 14 december 2011

Så var det på Norra Brunn ikväll

Sitter på tunnelbanan på väg mot Hägersten. Har precis lämnat Norra Brunn. Det känns alltid lite tomt precis efter gig. Det är så intensivt når man står på scen och sedan blir det...ja, tomt.
Jag var konferencier som vanligt och det var utsålt och väldigt mycket män i publiken. Det är alltid lite varning på det, män är lite mer trögstartade än kvinnor.
Jag valde att köra på med högenergi och fick till väldigt bra publikprat och ganska snart var det full fart på publiken. Jag valde då att ge mig in i material, jag ville ju köra mitt nya, men minuterna tickar fort och jag ville inte dra över tiden så jag hann inte köra det jag ville utan lämnade över till Aron Flam. Vi klockade in på minuten som vi kommit överens om.
Efter paus var det lite svårstartat så jag fick jobba in oss i matchen men nu ville jag köra mitt nya material så tyvärr blev mitt set lite för långt. Kanske 5 minuter längre än tänkt. Men publiken var uppvärmd och go så Peter W kunde surfa vidare på det och som helhet blev det en bra kväll.
Och i morgon är det nya tag. Då skall jag vara ännu bättre! Genialt bra!



söndag 11 december 2011

Nässjö turoretur

Jag tog bilen upp till Nässjö igår till Industrilås 30-årsjubileum där jag skulle vara konferencier.
Det blev ett riktigt kalas kalas.
Det är så himla gott när man träffar proffsiga och smidiga kollegor som varit med förr och som utan prestige hjälps åt att lösa allt praktiskt och samarbetar för att ge kunden en bra kväll. Precis så var det igår!
Rutinerade killarna i dansbandet Kindbergs lånade utan gnöl ut sin anläggning och samarbetet var helt friktionsfritt. Och fantastiskt trevliga och superproffsiga Britta Bergström (hon som bl.a. körar så sjukt bra i Så mycket bättre) och Kerstin Ryhed Lundin (som bl.a. körar i Allsång på Skansen) var hur lätta som helst att samarbeta med.
Jag var där i god tid så jag tog tag i en massa småsaker, samordnade körschemat med personalen osv innan gästerna kom och sedan flöt allt så tokbra. Jag kallade till bords och fick bra skratt redan där. Jag introducerade Britta och Kerstin som körde musikquiz. Jag presenterade talare och höll i en del av programmet som uppmärksammade alla som jobbat 10 år eller mer i företaget. Det var fler talare, mer quiz och sedan körde jag lite standup och sedan var det final i quizet och vi samarbetade elegant kring det och kl 22 skulle vi bryta borden och klockan 22 bröt vi borden. Hur sjukt jäkla proffsigt är inte det?
Bara för bandet att ta över och håva in.
Ja, det blev ett riktigt bra jubileum på Industrilås, det måste jag säga. Och Susanne och Olov var tacksamma.

Jag hade valt att sova över för jag hade inte lust att nattköra hem och sicken tur det var. När jag kom ut ur festlokalen hade det varit underkylt regn, så det var ett lager is över hela Nässjö. Det var verkligen värt en hotellnatt för att slippa köra på de isgatorna!
God morgon, Nässjö!

Intensiv fredag


Nu är det julbordstider och i fredags hade jag två föreställningar, eller faktiskt tre.
Först var jag på Grand och riggade scenen och det blev så här fint:
Sedan väntade jag in ett företag som kom för at få sin glögg innan julbordet. Jag gjorde en kort "trailer" uppflugen på en stol i korridoren, berättade om kvällen, skojade en stund och introducerade mig och sa att jag skulle komma tillbaka senare. Det funkade finfint, jag fick bra kontakt och fick pratat både med serveringspersonalen och de festansvariga på företaget och nu hade vi en vattentät plan för att jag skulle komma tillbaka "till gröten".
Nere i foajen träffade jag en kvinna som berättade att hon brukade läsa min blogg. Jag blev nästan chockad! Läser nån det här? Ja, det är ju meningen såklart. Jag var lite stressad så jag fick inte tackat, men tack, tack, tack för snälla ord. Det värmer så gott.
Hursomhaver barnen kär så susade jag iväg till restaurang Amica där ett annat företag hade julbord. Där var det minsann klackarna i taket! Jag hann äta lite god julbordsmat i köket inan jag skulle köra mina 30 minuter. De satt utspritt kring ett stort dansgolv så jag ställde mig mitt på golvet och drog igång. Jag hade en plan om att köra "över bältet" men det blev istället mycket munhuggning och jag drog på allt vad jag kunde. Det var ganska stimmigt här och där och bland annat var det en som tyckte att det var en bra ide att ropa till en manlig, medelålders komiker: "VISA PATTARNA!!!"
Jag fick till ett bra svar, men han återkom med samma budskap flera gånger och till slut tog jag av mig på överkroppen och gick fram och visade honom "pattarna". Stort jubel från de andra!
Jag tycker att jag hanterade hela situationen bra och det blev en riktigt bra föreställning som jag avslutade med BosseoLeif även om det var väldigt länge sedan jag kört den.
Lite stolt över mig själv.
Och trevligt bemötande av både restaurangen och Annika som var festansvarig.
Sedan var det ut i stormen igen och köra tillbaka till Grand där de nu hunnit till gröten och jag körde en hel föreställning som satt fint. Här var det en helt annan lyssning och jag kunde köra en annan typ av material. Klockan 22 stegade jag av scenen. Två helt olika shower på samma kväll.
Bra kväll!

fredag 9 december 2011

Rubys i Göteborg


Först och främst: Cicci som håller i Rubys i Göteborg e la för go.
Så är det.
Det varnades ivrigt för snöstorm igår, men jag tog ändå bilen till Halmstad, eller Röinge för att vara noggrannare, och Thomas P´s fina hem där vi hann med en timmes härligt, djupt och intressant köksbordssnack om livet innan Thomas tog över körandet och säkert styrde mot Göteborg där ett fullsatt Rubys och en smaskig räkmacka väntade. Karin A mötte upp och denna dynamiska trio bjöd sedan publiken på en riktigt bra, stark och stabil standupshow.
Jag agerade konferencier, men det blev mer som en supportakt. Det är lite svårt att ta in publiken i och med att lokalen är så långsmal så över hälften av publiken är utom räckhåll. De blir stöttande åskådare och de närmast scenen blir publik som man kan jobba med.
Jag körde på med mycket energi och fick snabbt tag i publiken och fick bra lyssning trots att det var många som var på jufest med firman. Extra gott med glasögontjejerna längst fram som bjöd på go energi.
Lite kul att jag verkligen vågade prata om vasektomin. Funkade helt okej.
Kul också att Stefan och Anne var och kollade.
Ja, det var en kul afton.
Efteråt trotsade vi snövädret, men det var egentligen inga som helst problem att köra hem, även om jag var lite småtrött mot slutet och stämplade in hemma klockan 02.







tisdag 6 december 2011

Skatteverket hade julfest...

...och jag uppträdde och det gick bra.
Det är den korta versionen.
Den långa versionen innefattar svåra förutsättningar med folk på alla sidor, även bakom, och pelare och en flygel och släpande på ljudanläggning och statisk elektricitet pga en heltäckningsmatta som gav stötar i mikrofonen och en väldigt jobbig förkylning som invaderade kroppen.
Men framförallt innehåller den långa versionen trevliga möten med härliga människor och positivt bemötande och en hel del rolig publikkontakt och snälla kommentarer efteråt och med ett smile på läpparna och en rejäl dos proffsighet så gick det ju riktigt bra.
Fast jag skulle kört mitt nya material om skilsmässan och Facebook. Det missade jag ju helt...
Ja, skatteverket överraskade!
Ungefär så var det. Ja, så var det.
Men nu längtar jag efter en scen, proffsigt ljud och ljus och publik i biosittning. Som omväxling till julbordsgig på gungande båtar och liknande. Det hade inte varit dumt.
Som tur är avslutar jag säsongen på Norra Brunn nästa vecka. Då jäklar....

Och nu lyssnar jag på Säkert! igen. Shiiiiit vad bra hon är!



Ukuleleleende

Det blir en lite speciell och go känsla när det samlas ett gäng och spelar ukulele ihop. Så även idag när lucka sex i stadens julkalender dolde en ukuleleorkester på ca femtio personer. Alla samlades först på Dunkers och repeterade lite och under tiden styrde jag upp det praktiska och sedan var det ut i kylan för att spela. Precis innan vi skulle börja sa jag: "undrar var ljudet kommer ifrån"? Och det blev vi snart varse!
Ljudet kom från högtalare en bra bit bort så man hörde sig själv med fördröjning och då är det nästan omöjligt att prata och stört omöjligt att sjunga. Så det blev totalkaos och jag tog snabbt beslut om att hoppa över Windows och sedan ta rollen som dirigent. Det funkade faktiskt ganska bra och stämningen var god och så fick det bli. Vi spelade på en stund och det var helt ok.
Och man får ett lite fånigt leende på läpparna av ljudet från ukulelen...
Men kall hann jag bli trots långkallingar och min förkylning blommade ut ordentligt...
Nå, det får det vara värt!



En av årets roligaste föreställningar...

...gjorde jag på Sundsbussen Pernille i eftermiddag inför Hjärt och lungsjukas förening, dvs ett femtiotal personer i "det övre ålderssegmentet".
Det vimlade av störande moment: motorljud, båten gungade, det handlades i baren, tjo och tjim, tidspress (jag var tvungen att hinna av båten efter en runda till Danmark annars skulle jag vara tvungen att åka över igen och det skulle jag inte hinna med) men ändå fick jag verklig kontakt. Jag hade en plan, men direkt fick jag släppa den och sedan gav det ena det andra i 40 minuter. Jag var väldigt avslappnad och lekte med materialet och det blev väldigt härochnu. Riktigt jäkla bra och gott att kunna leverera under svåra förutsättningar.
Nu är det vara två föreställningar kvar. Idag alltså.


Frivilliga

Igår bjöd kommunen de som ställer upp inom frivilligverksamheten på en kväll med humor, lucia och lotteri. Det kom ett åttiotal till Dunkers och jag blev lite konfunderad över vilket material jag skulle välja för de flesta, 80% skulle jag tro, var äldre, några var medelålders och så några unga. Skulle jag köra wordfeud, vasektomi, Facebook och liknande material? Jag kunde inte bestämma mig.
Äh fasen, jag bara drog igång och lät stämningen avgöra.
Och stämningen var sådan att det blev mer en teaterföreställning än en standupföreställning. Jag körde en hel del alldeles för gammalt material, men situationen drog ditåt, och när jag tänkte gå över i det nyaste materialet så hade mina 35 minuter runnit iväg.
Allt som allt blev det en mysig föreställning, en intim liten kabaré nästan, om än lite för ostrukturerad. Och jag tror att jag kunde kört mer av mitt nya material.
Eftertankens kranka blekhet...




söndag 4 december 2011

Intensiv vecka, coming up.

Måndag: skriva med Göran, förbereda gig, föreställning på Dunkers på kvällen.
Tisdag: Föreställning på Sundsbussarna för Hjärt- och lungsjuka och därefter sätta upp ljudanläggning inför kvällsgig. Sedan ukuleleuppvisning och så kvällsgiget för Skatteverket (och så vill vi ju ha en faktura).
Onsdag: kontorsdag med förberedelser inför fredag och lördag.
Torsdag: köra till Göteborg och uppträda på Rubys. Det ser jag fram emot!
Fredag: två viktiga firmagig i Helsingborg på kvällen.
Lördag: köra till Nässjö och vara konferencier på stort företagsjubileum.
Söndag: vilodag!
Sedan är nästan året 2011 avklarat. Har bara en runda till Norra Brunn kvar. Det blir en fin avslutning på året.
Sedan skall jag skriva min årskrönika...



fredag 2 december 2011

Revisionsbyråkul

Äh, klockan är två och jag kan inte sova och jag tyckte det var jobbigt på stan, så nu skriver jag om kvällens lyckade föreställning istället.
Grant Thornton hade julfest på kontoret med fantastiskt god mat (jag smakade lite) och till gottebordet underhöll jag. Min minsta ljudanläggning hade jag med och jag körde en hel fullängdsföreställning och det gick väldigt, väldigt bra. Vad kan jag tillägga?
Trevligt bemötande. Bra stämning. Men framförallt hade jag precis lagom mycket specialmaterial, perfekt avvägd publikkontakt och en leksam ton.
Då blir det bra.
Jag är nöjd.
Och i morgon skall jag vara helledig. Superledig.
Skall fixa lite julstämning, laga min torrdräkt, inte städa, kanske baka något, köpa en blomma, planera livet.


Note to self

"Skriv mer material om tolerans, var tydligt mot Sverigedemokraterna, ta ifrån SD ordet "svenskfientlig" och skriv något om att de verkliga hjältarna i Sverige är ensamstående mammor. För det är de". Så, gör nu det!

Marknadsföreningen i morse

Upp i ottan! Det blev lite sent igår med eftersnack efter den fantastiska kvällen på The Tivoli och sedan sov Ove över hos mig så det blev nattmacka och mer snack, så det var inte utan att jag var lite svårväckt när klockan hörde av sig 06.
Men det var värt att gå upp.
Det var sista gången på Marknadsföreningens frukostmöte under temat kulturkrockar och idag tycker jag att temat föll på plats. Gunnar Bergdahl pratade bra om bl.a. Sverigedemokraternas försök att normalisera sig och Noushin Nadjafi höll ett engagerat och mycket rörande brandtal framför den bästa powerpointbilden jag sett: "Välkommen till den mångkulturella planeten jorden. Trivs du inte kan du flytta."
Sedan gjorde Khalid och jag en dubbelakt på temat och det funkade kanon. Vi fick bra med skratt och jag tycker även att vi fick sagt nåt bra.
Bra frukostmöte med mycket botten. Jag är stolt över att ha varit en del av det.

torsdag 1 december 2011

Världsklass på The Tivoli

Ikväll var det säsongsavslutning på The Tivoli och vi gjorde en föreställning i världsklass och då menar jag kvällen som helhet.
Lokalen var pyntad och scenen var tokfin med granar, stjärnor och julbockar. Nico var suverän DJ med fingertoppskänsla och kreativitet. Stämningen var varm och välkomnande. Mitt konferencierskap var toppklass och alla komiker levererade. Hade jag sett det här i någon annanstans hade jag varit imponerad, det här är nåt som man åker till London eller New York för att se.
Så jag tror och hoppas att alla i publiken uppskattade det de såg.
Tack till Niklas, Khalid, Yvonne, Barnholts, Ove och Ankan som alla agerade som ett team och skapade en varierad och intressant föreställning. Själv var jag avslappnad, härochnu och säker. Allt mitt nya material föll på plats.
Jag är riktigt, riktigt nöjd med kvällen.