söndag 26 augusti 2012

Fotboll och telefonpanik

Igår hade jag äran att återigen få vara med i Kändismatchen mot Idrott för Alla, ett arrangemang fyllt av värme, glädje och engagemang. Jag uppfattar det verkligen som att alla inblandade gör det här för att det är kul, inte för att synas eller för att man tycker synd om någon. Det är jäkligt kul, helt enkelt.
Vi spelade på full plan med elva spelare så det blev väldigt utdraget och stora avstånd mellan spelarna, och jag tycker att halva grejen är just att det är tätt och grötigt. Men ändå är det väldigt roligt och vi hade precis lagom mycket spex och trams och det var kul med aktiva och engagerade domare!
Och så har jag nu spelat boll med en VM-bronsmedaljör...
På kvällen var det mingel på The Tivoli, men jag hade en bokning, PEAB hade fest, så jag var bara med en kort stund, men gjorde i alla fall en kortkort föreställning som gick "sådär". Jag hade nämligen precis upptäckt att jag inte hade min telefon med mig!
Dealen med eventbolaget som fixade PEABs fest var att de skulle höra av sig om jag skulle komma tidigare, annars skulle jag komma 21-21.15. Panik! Men 99 gångar av hundra så är företagsfester försenade och jag skulle hinna dit till 21.10. Så jag var stressad under föreställningen...
Men när jag kom fram så möttes jag av en eventfixare som var jättestressad. De låg före i tidsschemat och han hade ringt och messat och jagat mig. Typiskt.
Det löste sig ändå. Timingen blev perfekt och jag körde en stabil och energirik föreställning där jag fick hantera en jättepelare mitt i rummet som skymde delar av publiken. Men det funkade bra och jag är nöjd med min insats.
En lång dag.
En bra dag.



onsdag 22 augusti 2012

Tre föreställningar, sammanfattning.

Så olika förutsättningar, så olika gig.
Först:
Hotell Skansen i Båstad, måndag kväll, 80 lärare på sjuksköterskeutbildningen i Lund. Jag kommer till kaffet efter en lång konferens och middag. De är trötta. Lokalen är svår och dämpad, lite för mörk.
Jag jobbar hårt, har bra material för målgruppen, kommer igång fint, har ett tag tokhugg med rullande skratt nonstop. Surfar. De blir trötta. Jag kämpar på. Arbetsseger. Fin feedback efteråt, bland annat att det var "en varm föreställning". Nöjd.
Sedan:
Tisdag morgon, nästan 300 gymnasieelever i en Pingstkyrka. Efter introduktion av elevråd och lärare kör jag ca tjugo minuter. Svår målgrupp, jag brukar tacka nej till gymnasieelever. Men jag fick lyssning och intresse och hittade helt rätt nivå. Lite för lärarna, lite för eleverna. Pratade om alla människors lika värde. Sa bra saker. Fick skratt. Körde min sång och fick grym lyssning och jätteapplåd. Mycket nöjd.
Och nu:
Onsdag kväll, pensionärer i Hässleholm. Lätt middag och trivselkväll. Jag körde nästan en timme innan kaffet. Svårbedömt. Några av dem hade sett mig i Helsingborg och bokat mig till sin lokalavdelning. Några gillade inte grejen, andra hade tokkul. Lite försiktig stämning. Hög medelålder. Jag var god och glad och myste och sjöng och tjofaderittan. Det är olika på olika pensionärsföreningar. Och damerna som fixade i köket var bäst. Gott kaffe!

Så hur svarar man på frågan: hur är det att vara professionell komiker?
Typ olika olika dagar.



torsdag 16 augusti 2012

Det bokar på...

Det blir en bra augusti och september jobbmässigt. Stockholm, Sundsvall, Göteborg, Köpenhamn och Osby. Bland annat. Stort och smått. In i bubblan...och ut igen till jul.

Krukväxter i massor på mässor

Igår var det krukväxtmässa på Mäster Grön och under förmiddagen gick jag runt iförd smoking och intervjuade mässdeltagarna. Jag ställde snälla och knäppa frågor och detta klipptes ihop till en fyraminutersfilm som visades på kvällen på middagen. En middag som jag för övrigt var proffsig toastmaster på och dessutom gjorde jag en stabil ståuppa. Middagen var på Mölleexpressen på Gröningen och utanför förnstret var det en sagolik solnedgång.


Precis när filmen var slut utbröt ett stort fyrverkeri över Helsingör. Vilken tajming!
Tolv intensiva timmar som jag avslutade med ett nattligt nakendopp på Tropical Beach.



söndag 5 augusti 2012

Jag sammanfattar: Sommaren 2012


Jag har inte bloggat. Skriver mycket på Facebook (kanske för mycket...) istället.
Det är väldigt bra att skriva om föreställningarna efteråt, dels för att jag får formulera mig om hur jag upplevde det och därigenom analyserar vad jag gjorde och dels för att jag då lägger det bakom mig.

Så lite tankar lite för långt efteråt.

Min kväll på verandan på The Tivoli: Kvällen när jag är huvudakt på The Tivoli är en lite extra viktig kväll för mig. Dels är det många som jag känner i publiken, dels vill jag bara köra nytt från senaste året. Det hade varit lite stökigt i publiken och en halvstark kväll när det var min tur. Jag gick på med bra energi och fick genast bra lyssning. Efter ett tag hade jag hela publiken i min hand och jag körde ca 40 minuter och det gick jäkligt bra.
Jag fick otroligt mycket positiv feedback efteråt. Folk upplkevde till och med att jag aldrig hade varit bättre och mina nya grejor fick väldigt bra betalt. Det var också mer folk än på andra kvällar i sommar, så jag tror faktiskt att jag drar en del publik. Till slut.
Jublet efter I will survive-sången var sjukt stark och jag fick göra extranummer och efter det fick jag också enormt varma applåder.
Fem av fem!

Allmänt om verandan på The Tivoli: Jag är så kluven. Det är inte bra att vi presenterar så bra komiker gratis. Vi måste hitta ett sätt att ta betalt! Då skulle vi också slippa de som står och pratar i baren. Varför i hela fridens namn går man till standupen om man inte vill lyssna? Och när standupen är slut så går de! Varför? Jag fattar det inte.
Samtidigt är det fantastiskt bra. Bra komik och en härlig publik. Toppklass!. Johannes Finnlaugsson har varit med alla kvällar och har levererat sju minuter nyskriven komik på ett tema som han fått av publiken. Mycket starkt!
Annars måste jag säga att av alla komiker som jag sett i sommar är det ytterst få som inte leverat i kapacitet till sin förmåga. Och jag måste också säga att det nog gått bäst för mig av alla. Hemmaplan, javisst, men ändå!

Kul-i-juli: Att vara med på Kulijuli är en av årets höjdpunkter. Men det är speciella förhållanden, jag skall bara göra åtta minuter och det är femtusen i publiken. Jag var ganska stressad innan och funderade mycket på vilket material jag skulle köra. Men jävlar vad bra det gick! Vilket skratt jag fick på "zumba"! Det är galet starkt och mäktigt. Bra insats av mig.

MACK på Ribban: MACK på Ribban är Sveriges i särklass mest lättjobbade scen. Publiken är otroligt vänlig och skrattsugen. Jag skulle köra 30 minuter före Anna-Lena och det gick väldigt bra. Jag ägde verkligen scenen och hade bra energi och kunde lätt gjort ett extranummer om det inte var för att jag låg i första akten och det var en lång kväll. Lite extra kul att mina elever från Fridhem var och kollade så att de fick se ett bra exempel på hur man kan jobba en scen.

Kurser på Fridhem: I sommar har jag haft två kurser, en grundkurs och en steg2, och det har varit väldigt roligt. Bägge grupperna har varit intresserade, samarbetsvilliga och kreativa. Själv är jag väldigt nöjd med min insats och inte minst får jag väldigt fina utvärderingar både av mina kursare och av andra kursledare. Det är väldigt inspirerande. Jag har haf över 70 nybörjare genom åren och alla har gått upp på scenen och det har gått bra för alla. Det går verkligen att jobba fram tre starka minuter på fyra dagar.

Femtio, frånskild och förvånad på Fridhem: På min andra vecka på Fridhem valde jag att göra en provföreställning av Femtio, Frånskild och Förvånad på måndagen och det var fantastiskt vilken respons jag fick. Visst, det är en tacksam publik, men det är ju också precis den publiken jag vill locka. Folk vill verkligen höra en man prata om ämnet. Nästa steg? En producent, kanske?

Stående Ovationer: Göran och jag gjorde två föreställningar, dels i Skummeslövsstrand och dels på Helsingborgsfestivalen. I Skummeslövsstrand hade vi stora problem då publiken satt för långt bort och det var för många barn i publiken, men vi jobbade på bra och vi får väl godkänt. På festivalen i Helsingborg körde vi i Stadsparken och vi fick bra respons och applåderna efteråt var imponerande. Vi hade mycket energi på scen. Kanske för mycket energi. Vi måste hitta en lugnare och smartare ton. Dags för en regissör, kanske?

Sommarvädret: När jag var ledig regnade det. När jag började jobba kom solen. Skit också. Såg nästan inget på fotbolls-EM och bara några minuter på hela OS. Har däremot paddlat en hel del. Men inte dykt. Nytt liv för Svensson? Jajamensan!