tisdag 25 september 2012

Bankfolk

Jag har både mina privata och företagsaffärer i Nordea så det var lite extra spännande att uppträda för dem på Jacob Hansens Hus ikväll.
Allt kändes bra, jag hade bra material, mitt eget ljud och kände mig stark och säker. Det blev en lång sittning, en buffé som drog ut på det, så de kändes lite trötta och mätta. Men det skall jag kunna ta.
Jag körde igång och det gick finfint, men fick inte riktigt full fart i lokalen. Jag jobbade på och hade bra lyssning och fick skratt men nån extas var det inte. Körde I Will Survive och den satt tokbra!
Efteråt fick jag finfin feedback och jag måste vara nöjd.
Men jag var helt slut efteråt. Genomsvett och utmattad.
Showbusiness de luxe.


Och så var jag i Göteborg...

Förra veckan var jag i Göteborg. Det har jag varit tidigare också, så det var ju ingen nyhet. Och som vanligt grävde de i gatorna så jag fick snirkla runt den enkelriktade staden innan jag hittade en parkeringsplats. Men det har jag också gjort tidigare.
Så egentligen var det mesta som vanligt:
-mycket folk på Rubys. Fullsatt, faktiskt.
-jättegod räkmacka backstage innan föreställningen.
-trevlig stämning, goda kollegor.
-jag var konferencier och det gjorde jag bra. Riktigt jäkla bra. "Världsklass", som Måns sa.
Lite synd att man är så väldigt bländad av ljuset på scen. Jag vill gärna prata med publiken, men det går inte. Det är en svart vägg framför ögonen. Missade t.ex. att Sven som fyllde 60 var en av mina tidigare standupelever.
Och av någon anledning sitter företagen (de större sällskapen) längst bak i rummet och då kan man inte nå dem.
Men det var en mysig kväll och publiken var jättenöjd och både jag, Niklas och Måns levererade riktigt bra.
Och sedan bodde jag över, och det var ju ovanligt. Och dagen efter blev det minisemester på Marstrand, med promenad i vinden och lite paddling och slappa, slappa...


Ikväll skall jag skoja med Nordea, och på torsdag/fredag är jag moderator på en miljökonferens. Än det ena. Än det andra.

söndag 16 september 2012

Osbyborna stannade hemma

Det var rackarns.
Det är svårt att inte tycka synd om Lars Petersson i Osby som uppenbart brinner för sitt medborgarhus Borgen i Osby. Nu hade han fixat dit "Norra Brunn på turné" med Thomas Oredsson, Ann Westin och mig. Ett riktigt starkt startfält och det kunde blivit magiskt bra. Men publiken svek. Fjorton personer i en sal för trehundra är inte bra.
Varför går inte folk ut? Jag tror att "känd från TV"-faktorn blir starkare och starkare. Det är färrre och färre som drar ute i landet. Trist.
Men de fjorton som kom fick en bra show, vi körde på och levererade, men såklart blir det lite "konstig stämning" i lokalen. Fast jag hade trevligt på scen och det är mysigt att träffa fina kollegorna Thomas och Ann. Och Borgen hade ordnat så fint med scenen och backstage och hade bara Osbyborna pallrat sig ut, så hade de fått en fantastisk kväll. Jämför med Hovdala slott där det var tvåhundrafemtio pers. Vilket tryck! Nåt tryck blev det inte i Borgen, men småputtrigt och trevligt.
Tack ni fjorton som kom!
Hoppas att arrangören pallar att fortsätta arrangera...

måndag 10 september 2012

Jag bara måste få förklara en sak...

Nej, nej, nej. Jag har aldrig sagt eller ens tänkt att jag skall göra en "show om min skilsmässa".
Rubriksättarna på HD hade fått mycket om bakfoten.
Dålig kommunikation och jakt efter enkla rubriker förvränger allt! Det måste ju vara så att det inte är journalisten som sätter rubrikerna. Får jag hoppas.
Till och med mitt namn blev fel. Martin Jönsson. Det är faktiskt jävligt pinsamt.


Men det kan jag skita i och stå ut med. Men att jag skulle vara aktuell med en kommande föreställning om min skilsmässa är ännu mer fel och faktiskt sårande.
Inget av det som står i rubrikerna är sant.
Så här är det:
Jag blev kontaktad av en frilansjournalist som för HDs räkning ville göra en artikel om "humor i relationer". Inget annat.
Efter en del tvekan tänkte jag att jag faktiskt hade en del att säga om just "humor i relationer", inget jättespännande men en del nyanserande vinklingar på det faktum att folk alltid blandar ihop begrepp som humor, komik, skämt och glädje.
Vi träffades och jag tycker att jag sa en hel del intressant och hade bra bilder och jämförelser typ "man måste ju inte tycka om samma sorts mat i en relation, tvärtom kan det bara bli spännade och göra livet rikare om man låter sig inspireras av den andres smak - och samma är det med humor" och så vidare. Vi pratade länge.
Eftersom journalisten inte kände mig pratade vi också en stund om min bakgrund och lite om mina FUNDRINGAR på ett EVENTUELLT göra en FÖRESTÄLLNING om att vara MITT I LIVET och bland annat vara FEMTIO och hur FÖRVÅNANDE det är att TIDEN GÅTT SÅ FORT. Att jag är skild försökte jag tona ner men visst det är en del av mig och jag menar att jag nog kan skämta om skilsmässor I ALLMÄNHET med INTE om min egen skilsmässa för det blir FÖR PRIVAT. Detta var jag noga med.
Efter ett par dagar fick jag artikeln för genomläsning och blev helt kall.
Den handlade ju om mig och inte om "humor i relationer".
Jag kontaktade journalisten och kom med många synpunkter och ändringar i formuleringar som jag absolut ville ha med. Hon gick med på mina ändringar och om man läser själva texten så står det väldigt lite och bara allmänt om skilsmässor. Jag ville egentligen stryka ännu mer om det, men nu hade det ju blivit en artikel som till hälften var om mig och till hälften om "humor i relationer", så jag gick med på det. Min eventuella föreställning står också som något jag "jobbar på" och "hoppas bli klar till jul".
Ändå blir rubriken att jag är "aktuell med en show om min skilsmässa". Det är helt åt helvete fel och ingen som känner mig på riktigt kan väl tro att jag skulle showa om detta. Jag har såklart djup respekt och kärlek till de som är berörda av skilsmässan och skulle aldrig försöka göra komik av det.
Däremot kan jag kanske skämta om skilsmässor I ALLMÄNHET och det jobbar jag med.
Men föreställningen skall först och främst handla om att bli medelålders och att tiden går så fort och att det är svårt att förstå. Inte om skilsmässor.
Att sedan mitt svar på den tråkiga frågan "kan man skämta om allt" också blev feltolkat får jag stå ut med. Man kan skämta om allt i rätt tid och rätt sammanhang, men det betyder inte att man bör och skall skämta om allt alltid. Det här bredde jag ut texten om länge. Ändå är rubriken "Man kan skämta om allt" och "Komikern Martin Jönsson gör en show om sin skilsmässa"
Och jag skulle inte själv valt just de egenskaper som jag bads rangordna utan jag ställdes inför just de fem egenskaperna...och då valde jag den ordningen.
Men det kan jag väl leva med.
Inget bra med detta då? Jo, jag blir ju pressad och sugen på att verkligen göra föreställningen nu. Uppenbart är det något som engagerar och kanske, kanske att jag kan ha något bra att säga om ämnet.
To be continued.

ABF och Socialdemokraterna

Jag har mitt kontor i Folkets Hus och delar korrridor med bland annat Socialdemokraterna. Detta har gett mig en del uppdrag och i fredags uppträdde jag i Folkets Hus för ABFs cirkelledare. Stora salen har en underlig akustik och vi fick aldrig nån riktig ordning på ljudet så jag tror att det var lite ansträngande att lyssna. Men jag körde på och det blev bubbligt och fint och bra dialoger. Lite extra nöjd med ett spontanskämt om att ha cirkel i linedance.
Efteråt spelade några jag känner, bl.a. Claes, och jag satt kvar och myste och sedan blev det en aftergigöl med musikanterna på anrika Charles Dickens. En riktigt skön kväll.
Dagen efter begav jag mig till Knislinge där ett tjugotal socialdemokrater hade avslutning på en kampanj. Det blev en riktigt intim och familjär stämning och jag hade hur trevligt som helst. Trevliga människor och bra lyssning. Jag tycker att det är coolt med folk som engagerar sig i politiken även om det är vansinnigt otacksamt.
Sex gig på en vecka. Det är mycket och jag blir rejält trött. Men också toknöjd och inspirerad.

On Tour med Skandia

I måndags: Efter att ha uppträtt för en pensionärsförening i Helsingborg på eftermiddagen kastade jag mig i bilen och körde till Linköping och Konsert och Kongress där Skandia hade kickoff med middag. Mötesfabriken har totalevent för detta och vi hade en snabbgenomgång inför middagen innan jag slängde mig i min nyinköpta (begagnade) smoking och iklädde mig rollen som konferencier.


Sedan hade jag järnkoll och publiken i min hand hela vägen. Samordningen med Mötesfabriken, serveringen och de andra artisterna funkade perfekt. 100% proffs. Tokbra. Fem av fem.
I onsdags: Tåg till Göteborg och direkt in till finfina hotell Post. Nu var arrangemanget ungefär dubbelt så stort som i måndags, dvs ca 300 i publiken. Återigen fick jag en bra inledning och fick med mig publiken och vi genomförde arrangemanget utan något som helst gnissel.


Fick mycket fin feedback från gästerna.
I torsdags: Hela gänget: köksmästaren, pianissan Anna, Jan Johansen och trollkonsnärerna Andersson o Langendorf tog tåget till Stockholm. Hur trevligt som helst.
Eventfolket åkte tidigare och bandet tog sin buss och alla mötte upp på stora Waterfront med utsikt över Stadshuset. Nu var det det STORA evenemanget med nästan tusen gäster. Tusen Stockholmare från finansvärlden mot en ensam okänd skånsk komiker. Nu gällde det att få hugg! Och hugg fick jag. Jag fick lyssning och sedan flöt det hela exemplariskt. Sjukt jävla proffsigt hela vägen!


I morgon: Mot Sundsvall och min sista insats på touren. Vi satsar på succé igen.

tisdag 4 september 2012

Hovdala Slott

Göran och jag körde direkt från Lunds Humorfestival till Hovdala utanför Hässleholm. Ett fantastiskt härligt ställe och ett finfint arrangemang.


Backstagen var superfin och mysig, vi fick jättegod mat (gryta med ingefära) och det var en perfekt scen med ca 250 pers i biosittning. Ganska hög medelålder, dvs "min" publik. Och det gick också fantastiskt bra. Fem av fem möjliga. Jag var sprudlande och hade tokroligt själv. Fantastiskt.

Och så skrev Norra Skåne en recension (klicka). Kul att de gillade mitt inslag.

 Extra kul att jobba med Thomas. Jag beundrar honom oerhört och har honom att tacka för så fantastiskt mycket. Han är ett fenomen. Hans standup är bäst och som person är han oerhört generös och juste. Och så har han fyllt 50 och Göran, Lars och jag passade på att gratta honom.

Öppet brev till Lunds Humorfestival


Hej,

Jag vill passa på och tacka för en fantastiskt fin humorfestival. Jag vill speciellt tacka för att man som artist känner sig så oerhört väl emottagen. Det liknar inget annat arrangemang i Sverige. Allt är proffsigt, noggrant, ordentligt. Informationen är perfekt och det är extra värmande att ni inte gör skillnad på "folk och folk" utan även som "okänd" får man samma mottagande fullt ut.
Så är det inte alltid, men det tyder på engagemang från er sida. Och sånt värmer.
Vi spelade föreställningen Stående Ovationer på bakfickan, en perfekt scen för en akt som vår. Vi lockar ju inte massorna, men vi levererar och så blev det verkligen. Det var fullsatt och överfullt, tillochmed, och vi fick verkligen publiken med oss och fick massor av finfin feedback efteråt. Tack för att ni ger oss den möjligheten.

En extra eloge till Panda på Backfickan som var smidig, hjälpsam och trevlig, precis som alla volontärer vi stötte på. Mottagande i Yellow Room var förresten super!
Jag hoppas att jag får vara med nästa år igen.

/
Tacksam artist

På Klitterhus

Jag borde räkna nån dag. Troligtvis så är det ganska precis tusen gånger som jag upplevt det jag upplevde i torsdags: kört till "firmagig", lastat ur bilen, pratat med serveringspersonalen, smugit runt och tjuvkikat på lokalen och sedan vänta, vänta, vänta medan gästerna (som skall förvandlas till "publik", men det vet de inte) äter sin middag. Till desserten kommer jag och överraskar och gör succé, förhoppningsvis.
Och så blev det. Swedwood firade av sin tekniske chef och det blev en stabil och rolig och energirik föreställning. Riktigt kul och jubilaren bjöd friskt på sig själv och det blev många roliga dialoger.
Och Klitterhus ligger ju förbaskat fint! Då är det inga problem att vänta. Satt nere på stranden. Inte illa.

måndag 3 september 2012

Johannes L och snorkling

I onsdags tog Brorsan och jag ut vår lilla båt Fina från Råå ut till Johannes L, ett vrak som bara ligger ett par hundra meter från stranden. Det var vackert väder och vattnet var oerhört klart, kanske 10 meter sikt! Vi ankrade upp och snorklade. En stor upplevelse!
Vraket ligger så grunt att man kan stå på vrakets sida...