tisdag 4 juni 2013

Standup på danska

Kolding, 130604, kl 14.58.

Jag måste tillbringa mer tid i Danmark. Det är nåt spännande och exotiskt med det här landet. Språket, människorna, atmosfären, den slappa stilen...

Min gamla romantiserade bild av Danmark fick sig en rejäl törn när jag jobbade här. Såg inskränktheten, nationalismen, byråkratin, hierarkin och det var inte vackert. Jag har sedan dess knappt varit här, förutom en del turer till Louisiana för konst och till Strandborg för att "spise smörrebröd og et set".
Jag har inte ens danska pilsner hemma längre. Skandal!

Idag har jag uppträtt 30 minuter på danska och även om jag stapplade lite i språket och mina specialskrivna skämt föll pladask så lyckades jag fånga dem och jag fick mycket beröm efteråt. "Jag gillar inte standup men det här var med hjärta". (Fast sagt på danska). Man tackar.

Danmark är ett litet land. På två och en halv timme hinner man nästan genom hela landet så Kolding på Jylland ligger inte så långt borta likväl. Utanför tågfönstret passerar ett böljande landskap med betande kor, nästan utblommad raps och små byar. Nu fattas bara "bonderöven".




lördag 1 juni 2013

Allerum rockade(s), igen


Jag har ståuppat på Allerums golfrestaurang de två senaste åren när byaföreningen haft pubkväll. Förra året blev en av mina roligaste föreställningar någonsin.
I år tog jag med Göran och vi körde Stående Ovationer och precis som i fjol blev det en höjdarkväll!
Vi har haft en känsla att föreställningen fungerar bäst i en intim miljö och precis så är det. Vi behöver se och nå alla och folk måste känna sig så trygga att de vågar svara och komma med förslag. Då blir det oerhört spontant och bubbligt och når nya höjder.
Allt funkade och det blev hundra minuter konstant skratt. Folk ville vara delaktiga och det kommenterades friskt och folk ville verkligen argumentera för den skylt de valt. Vi tog upp alla trådar vi hittade och höll oss kvar i dem. Vi vågade vara fräcka och nästan oförskämda men balanserade hela tiden rätt. Det blir helt enkelt vansinnigt roligt och applåderna ville aldrig sluta. Vi kunde lätt kört en timme till men i alla fall jag var helt utpumpad och slut. Det fick räcka där, energin var förbrukad.
En fantastiskt bra kväll!
Tack till Staffan o Eva på golfrestaurangen för smidigt samarbete, till Majken och de andra i byaföreningen som arrangerat (synd att det inte kom ett tjugotal till, hur tänker folk när de inte stöttar ett sånt initiativ?) och kärlek till mina fina vänner som åkt till Allerum för att se oss.