torsdag 30 september 2010

Bra på Speakeasy




Speakeasy i Älmhult har inte bara en jäkligt snygg backdrop och ett bra namn utan även en fin lokal och inte minst så har de Lars Magnusson.
Lars är en riktig standup-entusiast och har arrangerat massor av standup genom åren.
Ikväll var han finfin konferencier och hade fått dit Al Pitcher som avslutade kvällen med en timmes uppvisning i publikkontakt. Toppklass.
Innan dess hade Biggan kört en sjuminutare och jag kört en halvtimme, ganska exakt.
Jag hade bra energi och jag var riktigt inspirerad. En höjdarföreställning och jag fick också bra betalt av publiken och fick mycket härlig feedback efteråt. Jag filmade mitt set så det kanske kommer en djupare analys i morgon.
Det var ett sextiotal i publiken men kvällen var värd mångdubbelt fler.
Vi ger den fem mikrofoner av fem möjliga.

onsdag 29 september 2010

Jobba, typ.

Först kontorsarbete på förmiddagen och sedan åkte jag ner till Malmö och träffade Lena Frisk och vi pratade om Lenas kurs som hon skall hålla och jag kom med lite tips och sedan jobbade vi med mitt material och det kom fram en del kul ur det och sedan pratade vi lite internationell karriär och sedan körde jag hem.
Se där, en arbetsdag.
I morgon skall jag träffa Lars i Osby och vi skall planera lördagens Tre Flugor-föreställning och sedan skall vi till Älmhult och där skall vi skoja tillsammans med Al Pitcher på Speakeasy och stackars den älmhultabo som inte kommer dit för vi kommer att vara jätteroliga.
I alla fall jag. Och Al. Och Lars. Och Biggan.



tisdag 28 september 2010

Kurs, typ.

SNACK är ett gäng trevliga människor i nordöstra Skåne och de driver ståuppklubb på Restaurang Farozon i Hässleholm.
I söndags hade vi workshop och tanken var att det skulle handla om att vara konferencier. Nu blev det mest snack om att driva klubb, vara rookie och ha en förening. De har verkligen potential och jag hoppas att de fick ut något av vår träff. Vi hann prata konferencierteori och även testa lite "prata med publiken" också. Tiden rusade iväg och vi fyllde lätt en hel dag.
Men så fikade vi också...




fredag 24 september 2010

God morgon

Tiiiidig väckning för jag skull presentera The Tivolis höstprogram på Mrtknadsföreningens frukostmöte. Himla trevlig tillställning och alltid intressanta föredrag. Så även idag.
Jag hade 8 minuter och körde först lite material som satt äckligt bra och sedan berättade jag kort om vad jag gör (så "säljade" har jag aldrig varit förr, men det kändes bra) och sedan berättade jag om The Tivolis program. Fick fin feedback efteråt och flera sa att de skulle gå och kolla.
Det var en bra morgon. Och sedan gick jag och tränade!

torsdag 23 september 2010

Vilken lyckad talkshow!

Regionservice är en del av Region Skåne och de skall nu utökas med något som heter "GSF" och fråga mig inte vad det innebär, det tar timmar att förklara.

Hursomhaver så hade de "kickoff" för det idag på Glasklart i Malmö och jag hade fått äran att hålla i det och det gjorde jag som en Talkshow. Jag hade byggt upp ett kök på scenen och där snackade jag och chefen om förändringarna samtidigt som vi bakade sockerkaka (jo, verkligen, det blev en sockerkaka) och sedan bjöd vi in chefen för GSF och så pratade vi om förväntningar och samarbete och framtid och det blev vääääldigt lyckat. De 200 i publiken fick både viktig information och många goda skratt.
Vilket jäkla bra alternativ till en powerpointpresentation.
Budskapet gick fram och det blev lättsamt, spontant och bitvis väldigt roligt.

Jag är galet stolt över att det funkade. Det här är ett koncept som jag måste utveckla mer!
TALKSHOW istället för powerpoint!
För övrigt var det perfekt ordnat och galet smidigt samarbete med ljudfirman, Glasklart och Regionservice. En bra dag.
Tack Dorte för bilderna.

IT i Falkenberg

Firmagigskungen slår till igen!
Falkenberg blev årets IT-kommun förra året och därför bjöd de in andra kommuner till konferens på Strandbaden och det var sedvanligt upplägg med middag och underhållning.
Nu delade jag underhållningsuppdraget med rockliraren Kingen. Jag körde först 15 min efterförrätten och det gick riktigt bra. jag hade bra flyt och bra publikkontakt och jag var rolig. Efter varmrätten körde Kingen tre låtar och sedan till kaffet så körde jag först en 15 (kanske 20) minuter och så avslutade Kingen.
Bra koncept och bra arrangerat av 2Entertain.
Jag måste vara mycket nöjd med min insats, hade mycket "härochnu" och bra publikkontakt. Tänkte inte köra Blåvalen, men fick "feeling" och körde den ändå och det skulle jag inte gjort. Det blev för konstigt. Men Kristoffer, som jag gått improvisationskurs med, som satt längst fram gillade blåvalsrutinen, så jag sögs liksom med.
Kul gig, smidigt samarbete och bra insats av mig.
Kungen och Kingen...

onsdag 22 september 2010

Piiiiiiiiiip

Om exakt 4 minuter piper det.


(lite extra kul med den lilla skylten om "larm")

Läget då?

Jotack.
Efter att jag kom hem från semestern har jag röstat, tränat lite (oops) och förbett veckans jobb. Bland annat.
På måndagen var jag på Tjejdagen innan HIF-Mjällby. 600 kvinnor som hade mässa och underhållning och jag var konferencier och det gick jättebra och extra stolt var jag över att vi kunde hålla tidsschemat. Vi skulle sluta 18.45 och 18.45 slutade vi. Matchen var bra i första halvlek och andra halvlek var ett sömnpiller där det mest intressanta var att följa resultattavlan för att se hur det gick för Malmö. HIF hade ganska mycket tur eftersom Malmö förlorade och Mjällby kunde mycket väl ha kvitterat mot slutet.
Valresultatet var såklart en katastrof. Vad skall man nu göra? Emigrera? SD i riksdagen, det är så äckligt pinsamt. Läs "Världens lyckligaste folk" av Lena Sundström. Hon har helt rätt. Jag är övertygad om att fega och populistiska Folkpartiet kommer att ta åt sig "invandrarfrågan" och kräva hårdare tag, slöjförbud, moskémotstånd och så vidare.
Burkaförbud i skolan är en lika viktig och intressant fråga som ett specifikt förbud mot att spika upp folk på kors. Det är en ickefråga.
Jaja.
Ikväll bär det av till Falkenberg och företagsgig och i morgon skall jag göra årets svåraste jobb, en talkshow på ett företagsjobb. Det är lite nervöst, faktiskt. Mycket tid till förberedelser blir det.
Nästa vecka har jag förresten två riktigt roliga offentliga föreställningar: med Al Pitcher och Lars Magnusson på Speakeasy i Älmhult och med Tre Flugor på Café Riksettan i Strömsnäsbruk. Kul, kul, kul...
Nu: andas.

måndag 20 september 2010

Malta 2010


Här är en liten film från min dykresa. Det bubblande ljudet är autentiskt (musiken har jag lagt på...).

Just nu: 2-0

...och alla i publiken håller på Djurgården.


Som det kan bli.

lördag 18 september 2010

Mest meningslös?

Hemresedagen. Lämna rummet tidigt och sedan vänta på flyget som går på kvällen. Borde hitta på nåt. Men det är liksom inte lönt. Sitter och glor. Meningslös dag. Känns som jag väntar på nåt? Nån? Godot?



fredag 17 september 2010

Duktig turist

Så turistade jag en skvätt också. Tog lokalbussen till Medina. Gick runt lite bland gränder och murar.


Tittade på andra turister. Funderade en stund på varför den blinda kvinnan släpat sig ut till utsiktsplatsen.


Tog en kaffe.


Åkte tillbaka.
Summerade: alla stenar äro gula på Malta.

Matupplevelser

Jag pratade en gång med Paul Svensson, stjärn- och TV-kocken, om matupplevelser. Jag berättade då om när jag var i Marocko 1982 med Lars C och vi blev medbjudna av en marockan på en badutflykt långt ut på landet. Där lånade han en tagine och vi handlade kol, kött och grönsaker och han gjorde en eld på stranden och satte i taginegrytan och medan vi badade kokade grytan och sedan åt vi det med bröd. Jag minns inte hur det smakade men det var en stor matupplevelse och jag träffade Lars för ett tag sedan och han hade samma positiva minnen från den utflykten. Kul var det också att marockanen inte hade några dolda avsikter (inte ens en bror som hade en "carpetshop"), utan ville bara snacka och ha trevligt. Efter utflykten gav han mig sina skor!
Mitt bästa tips för en bra matupplevelse på resa är: gå in hos lokala bagaren och peka på ett gott bröd, köp en fruktyoghurt och sätt dig på en bänk på ett torg och låt folklivet passera förbi. Bryt brödet och doppa i youghurten. Glo på folk. Bättre blir det inte.
Just nu utanför en kyrka i Rabat på Malta:



Det här är förresten en tagine, här på grillen vid Johans stuga:


Ikväll skall jag äta kanin.

Martin for president!

Fick ett SMS från Yngsta Dottern som rapporterade från hemmafronten. Politikerna i Helsingborg hade frågats ut i tidningen City igår. Bland annat fick de frågan : "Vilken artist borde bli president i Helsingborg?". Jan Andersson (S) svarade : "Får man ta en standupare? Då säger jag Martin Svensson, han är modig."
Se där. Om man skulle byta karriär kanske?



torsdag 16 september 2010

Vilket dyk!

Dyka på natten, det är grejen! Närmare en rymdpromenad kommer man inte. Det var verkligen som i en rymdfilm. Viktlösheten och mörkret i kombination.
Och färgerna! Vilka färger! Det var helt magiskt. Det kom fram djur man inte ser på dagen. Knall brandgula räkor, blåa sjöborrar med långa taggar, röda bläckfiskar, lila bläckfiskar...
Man kom helt, helt nära. Röda fiskar, blåa fiskar. De var helt orädda för ficklampsljuset som bara det i sig självt kändes helt som i rymden.
Det var magiskt. Och när vi släckte lamporna satt jag i ett moln av självlysande plankton.
Lägg på det ett månsken som glittrade i ytan...
Helt otrolig upplevelse.
Värt hela resan.


Uppe med tuppen...

Varje dag är det tidig väckning.


Dykare är morgontidigt folk. Inte som orienterare och fågelskådare, men ändock.


Det är grannt på morgonen.
Och idag var det rätt avancerad vrakdykning, minsann. Imorgon blir det mitt första nattdyk. På kvällen alltså. Men först skall jag upp med tuppen...

måndag 13 september 2010

Första intryck

Mitt första intryck av Malta är:
-Väldigt turistiskt.
-Rörigt på ett lite ickecharmigt sätt.
-Märklig mix av England, Italien och Medelhavsland.
-Märklig matkultur med en mix av, just det, England, Italien och Medelhav.
Men:
-Solen skiner.
-Vattnet är 25 grader och klart, så klart, så klart...
-Dykningen idag var superb och divemastern var lugn och fin.

Och ölen är billig.



Framme!

Kvällen är ljum och ölen väldigt billig.



Malta! 2010.

Man vet att...

...man bor på ett billigt hotell när TVn inte har fjärrkontroll och det kostar extra om man vill att kylskåpet skall vara på!



lördag 11 september 2010

Gå till handling

Handling.se är en social förening för vanligt folk i Ängelholm. De ordnar lite fester och utflykter och igår var det fest i ett tält i en villaträdgård.
Tjoföjt vad trevligt det blev. Jag körde trekvart och sedan blev det extranummer. Det var mycket här och nu och en skön dialog med publiken. Jag var lugn och fin och spontan. Tänk så mycket publikens välvilja påverkar hur föreställningen. Jag jobbade verkligen med och inte mot publiken. Tack till Kalle som fixat så fint med scen och ljud och ljus!
Extra kul att lokalprofilen Tommy från Munka var DJ.
En perfekt avslutning innan en veckas paus från all standup. Nu skall det dykas!



fredag 10 september 2010

Biljetterna släppta till The Tivoli

Nu kan man köpa biljetter till The Tivolis standup. Gå via http://www.thetivoli.nu/.
Jag är MYCKET nöjd med programmet.
Några rookiespotar kommer att tillkomma.
Pris: 150 kr, stud 100 kr.
Show 19.30.

27/10 David Batra solo

3/11 Özz Nüjen + Fritte Fritzson + Johannes Finnlaugsson

10/11 Peter Wahlbeck + Martin Svensson + Robert Larsson

17/11 Standupgalan ”Martins Favoriter” med Pontus Enhörning, Jesper Odelberg, Filippa Bark, Khalid Geire, Elin Nordén, Zeid Andersson och Niklas Folkegård

24/11 "Cool -Återkomsten": Show med Anna-Lena Brundin och Lill-Marit Bugge

1/12 Al Pitcher (NZL) + Ann Westin + Martin Svensson

8/12 Marika Carlsson + Khalid Geire + Erik Börén

15/12 Thomas Petersson + Göran Ebenhart + Ludde Samuelsson

Semester

Nä, nu tar jag semester en vecka. Åker till Malta i morgon, helt "on my own". Jag skall att dyka och om vädret tillåter, fiska stora fiskar. Men mest skall jag dyka, har bland annat bokat ett nattdyk, det skall bli väldigt spännande. Aquatica heter dykcentret och de lova vrakdyk och klar sikt. Kameran är nerpackad.
Mot Medelhavet...

Men nu skall jag först till Ängelholm och vara rolig...

onsdag 8 september 2010

On fire!

Jag höll mig borta från alla ordvitsar om eld och brand när jag uppträdde för hela Helsingborgs brandförsvar idag. Efter en heldagskonferens på nya Sundspärlan åt de buffé och efteråt fick jag äran att underhålla. Jag tycker att jag fick till flera bra specialskrivna skämt och jag var lugn och fin på scenen. De var med hela vägen och jag blev till och med inklappad. Gott gig för gott folk.
Väldigt kul var att de till maten hade levande bakgrundsmusik i form av pudelhårdrock! Vita dukar, runda bord och hårdrock. Coolt.



Lunchföredrag och The Tivolis höstprogram

Jag var på SHIP, ett kommunalt kontorshotell och konferensanläggning vid Campus, på lunchen. De har lunchföredrag och jag skulle köra i 20 minuter. Jag började med att berätta 10 minuter om standup och The Tivolis program (som blev (nästan) klart på förmiddagen). Sedan körde jag 10 minuter standup och det funkade kanon. Ca 50 personer, mest studenter, var och tittade och lyssnade.
Efteråt kände en ung kvinna sig upprörd eftersom jag "hetsat mot folkgrupp" när jag sa att 25% av danskarna valt att rösta på främlingsfientliga Pia Kjaersgaard. Det har de ju och det är skrämmande och en lärdom för Sverige. Vi måste hålla SD ute ur riksdagen. Läs Lena Sundströms bok "Världens lyckligaste folk". För bövelen!
För övrigt blev det mycket här och nu när overheadapparaten la av just när jag pratade om hur gammal den var. Sånt kan man inte planera!
Jag skulle visa dem höstens standupprogram och det ser ut så här:

27/10 David Batra solo
3/11 Özz Nüjen + Fritte Fritzson + Johannes Finnlaugsson
10/11 Peter Wahlbeck + Martin Svensson + Robert Larsson
17/11 Standupgalan ”Martins Favoriter” med bl.a. Pontus Enhörning, Jesper Odelberg, Filippa Bark, Khalid Geire, Elin Nordén…
24/11 "Cool -Återkomsten": Show med Anna-Lena Brundin och Lill-Marit Bugge
1/12 Al Pitcher (NZL) + Ann Westin + Martin Svensson
8/12 Marika Carlsson + Khalid Geire + Erik Börén
15/12 Thomas Petersson + Göran Ebenhart + Ludde Samuelsson

söndag 5 september 2010

Tappade kontrollen...

Eller rättare sagt: jag hade aldrig kontrollen. På Ramlösas familjedag blev det konstigt. Jag skulle bara köra 20 minuter men jag glömde köra flera grejer så det blev nog kanske neråt 15. Det var för mycket som förvirrade mig, publiken var för långt borta och scenen var för låg, men jag satte igång ändå men jag fick aldrig grepp om den utspridda publiken. Nä, jag var verkligen inte ens i närheten av vad jag kan.
Rackarns! Jag ville ju verkligen göra ett bra jobb idag.



lördag 4 september 2010

Firmafest

Stockholm comedy festival är slut. Jag hade inte så mycket att göra sista dagen men gjorde det jag skulle med glädje.
Festivalen avslutas med en gala och där glänste Glans. Shit vad han är bra!


Och efter galan var det fest uppe på sjunde våningen på Södra Teatern. OK utsikt...
Jag trivdes riktigt bra i minglet och fick hälsat på en massa komiker och branchfolk. Fick bland annat ett gott snack med Magnus B och en snäll kommentar av Helena som nästan gjorde mig alldeles generad.
Kvällens bästa var ändå att jag stötte på Frittes föräldrar som berättade att de läser min blogg. Jag blev helt paff och rörd.


Nu måste jag skärpa språket!

Nu några timmars sömn och sedan morgontåget till Skåne för föreställning i Ramlösa brunnspark kl 14.

Nä...

...grannt är det inte, Scandic Malmen, men nu blir det en eftermiddagslur där i alla fall.



Ut och resa

Jag är såååå ressugen. Nästa vecka åker jag till Malta för att dyka och det skall bli väldigt roligt. Kanske att jag får till en fisketur på Medelhavet också. Spännande.
Och i december/januari planerar jag att åka iväg i fyra till sex veckor. Gärna till Malaysia och kanske till Australien. Jag vill dyka, men framförallt resa och uppleva.

Tips, nån?

1984 reste Tove och jag fyra månader i Östeuropa, Grekland och Turkiet. Här är jag i Budapest. Det är jag till vänster...

Mycket comedy


Fredagen bjöd på massor av standup på Kägelbanan där jag är konferencier under Stockholm Comedy Festival. Jag var igång från 17 till 22.30 och efteråt var jag trött och väldigt hungrig. Men nöjd med min insats.
Samarbetet med scenchefen Daniel Erlandsson funkar perfekt, trevlig påg, och vi löste en massa småproblem elegant. Det blev en hel del sistaminutenändringar, men det blev ändå bra. Vissa saker kunde vi inte lösa praktiskt så därför satt inte publiken optimalt för standup och tyvärr är det fortfarande för glest i publikleden. Men så är det bara och då får man göra det bästa av situationen.
Mycket comedysnack blir det i alla fall och jag träffar många sköna kollegor.
Sista dagen idag och den avslutas med galan. Efteråt är det fest men det blir mineralvatten för mig. Jag skall upp tidigt för att ta tåget till Helsingborg. Föreställning i Ramlösa kl två.
Det går i ett...

fredag 3 september 2010

Läget?

Onsdag:
Det blev en lång dag med två arrangemang.
Först var jag sidekick och komiskt inslag på en debatt/utfrågning om äldrefrågor. Samtliga lokala partier, nio stycken, satt i panelen och publiken bestod av ca 150 pensionärer. Mina inslag blev väldigt lyckade och jag fick mycket skratt och många snälla kommentarer efteråt.
Debatten blev lite snubblig eftersom frågorna från publiken var för oprecisa så det blev svårt för politikerna att svara på dem.
Därefter bar det av till Lagmarks där det var middag med firande av Ängelhoms Flygplats som fyllde 50 år. Det var övervägande män, näringslivstoppar och politiker, och min roll bestod mest av att vara toastmaster och fördela talen. Till kaffet körde jag en ståuppa, men jag fick väl inte världens bästa hugg. CA Event ordnade och fixade och det är alltid ul att samarbeta med dem.
Som sagt: lång dag.
Torsdag:
Tog tåget till Stockolm. Resan gick bra trots att det var X2000. Anledningen stavas Postafen. En åksjuketablett och till och med jag kan åka X2000.
Väl i Stockholm gick jag till hotellet och träffade Göran som jag delar rum med och sedan checkade jag in på Stockholm Comedy Festival. Väldigt roligt att träffa så många kollegor! Jag är konferencier på Kägelbanans två scener och första dagen startade lugnt för mig med bara två föreställningar då den tredje blev inställd. Det var bra föreställningar och Oslipatgänget från Malmö jobbade på bra trots att det bara var 15 personer i publiken. Sedan hann jag se en lysande bra Schyffert och därefter en sjukt lång nattföreställning där några komiker drog över tiden pinsamt länge. Okollegialt mot de som skulle köra efteråt. Oproffsigt.
Idag, fredag, har jag mer att göra och jag ser fram emot att vara konferencier på riktigt och bearbeta lite publik. Och ingen kommer att dra över tiden!

onsdag 1 september 2010

Perfekt fisketur










Gott väder, gott kaffe, fisk i hinken, stilla på havet, säl att skåda (jo, den lilla svarta skuggan på bilden med solnedgången är en säl!)...