måndag 17 december 2012

Årskrönika 2012

Jag har i några år försökt sammanfatta mitt yrkesår här på bloggen. Mest för att det är kul, men också för att kunna gå tillbaka och läsa och ta lärdom.
Så jag försöker även i år.
2012 har gått så oerhört fort! Jag hänger inte med!
Det är lågkonjunktur och det märks för de av oss komiker som framförallt jobbar mot företag och event. Antalet förfrågningar har gått ner, men å andra sidan har jag lyckats pressa upp mitt snittpris en del så mitt företag har omsatt helt ok.
Jag har gjort 110 jobb under året och det är ju stabilt och bra.
Den 10 november gjorde jag min föreställning nr 1800! Det är galet.
Statistik: 31 föreställningar av 110 var offentliga. Det är 28%. Dvs 72% var inte för allmänheten.
Viktigast är dock att jag under året lyft mig kvalitetsmässigt. Jag upplever att jag kan uppträda med vem som helst och imponera på dem.
Jag får mycket bra feedback från mina kollegor och inte minst från publiken och de kunder som anlitat mig. De är extremt nöjda och ofta, ofta får jag höra att det är överraskade. Och vanligaste frågan, ja efter i stort sett varje gig är: Varför är inte du i TV?
Nog om det.
Positiva upplevelser är t.ex. sommarkurserna på Fridhem i Svalöv som i år var fantastiska. Jag hade en underbar nybörjargrupp och det blev en vacker och minnesvärd torsdagsföreställning. Vilken gemenskap och styrka i gruppen! Även steg2 gick väldigt bra och jag firade pedagogiska triumfer! Deltagare från bägge grupper var med i Bungy Comedy och det är stort att följa hur de fortsatt stötta varandra. Jag är mycket stolt.
På sommaren är standupen på Verandan stark och uppskattad och det var mäktigt i Grytan också. Jag får mycket uppskattning från de arrangemangen.
Göran och jag fortsatte att utveckla Stående Ovationer och nu har vi en bra show och en hemsida och vi fick köra föreställningen på Humorfestivalen i Lund och det gick förbluffande bra. Vi hade utsålt och fick fantastisk feedback.
En kul grej under 2012 är att jag lät mig övertalas att göra en föreläsning om mina erfarenheter som sjuksköterska och om att jobba i Danmark. Föreläsningen gick över all förväntan och jag vill gärna utveckla detta.
Jag har under året gjort flera företagsjobb som inneburit att jag filmat. Det har varit kul och känts lätt. Jag trivs både som skådespelare och intervjuare.
2012 blev året då jag uppträdde för första gången på engelska. 45 minuter som gick förbluffande lätt och fungerade utmärkt.
Och så måste jag nämna att jag fick ett fint och uppskattande diplom av mina kollegor på Malmö Comedy Festival. Tack!
Höjdarföreställningar under 2012 var:
Allerum byaförening där allt kom att handla om pungar.
Klippanfesten, bra föreställning under svåra förhållanden.
Min egen kväll på Verandan, tokbra!
Hovdala, tokbra.
Christmas Comedy, så gott att vara på The Tivolis stora scen igen. Och med fantastiske Thomas P.
Scandia, stora företagsfester och jag var konferencier. Succé på succé.
Miljökonferensen på Dunkers: Moderator deluxe!
Norra Brunn, MACK och Rubys: Lika kul varje gång!
Kass då? Jodå, sånt finns:
Jag skrev ingen bok. Istället kom en kollega ut med just den boken jag skulle skrivit för tre år sedan.
Jag gjorde ett katastrofgig inför en massa journalister. Min första etta på flera år. De ville inte lyssna och dessutom twittrade de samtidigt skadeglatt om hur de lyckades förstöra min kväll och de andra gästernas kväll. Mest synd var det om arrangören, för jag var inte dålig, men de ville absolut inte roas av någon "lokal komiker". Genant.
Jag satte inte upp min egen föreställning, det borde jag ha gjort, men nu blir det av under 2013.
Jag borde skrivit mer och vassare material. Jag kan ju.
Jag har tränat för lite. Och istället haft ont i knäet.
Men inget ont som inte har nåt gott med sig för jag fick istället paddlat mycket och har fått många nya vänner i kajakklubben.
Och så gick jag en oerhört inspirerande kurs i impro.
Och så har jag varit i Paris hos döttrarna! Och bättre än så blir det inte!

fredag 14 december 2012

Slutspurt 2012

Tre föreställningar kvar innan långt juluppehåll som innehåller två höjdare: döttrarna kommer hem från Paris. I två veckor! Och så åker jag till Kenya med Rosa Bussarna. Nio dagar.
Men först har jag två föreställningar idag. En eftermiddagsshow på ett företag i Helsingborg och sedan ner till Landskrona där jag skall vara konferencier på ett företags julfest.
Sedan har jag bara ett gig i Markaryd den 21e...
Det blev ett bra år med 110 föreställningar till slut, trots lågkonjunktur, men det skriver jag mer om i min årskrönika.
Och nu en riktigt god nyhet: ALLT tyder på att jag sätter upp min enmansförestälöning "Femtio, frånskild och förvånad" på Dunkers i vår. Proppen ur på det projektet!



fredag 7 december 2012

I form!

Fyra föreställningar den här veckan:
The Tivoli. Julshow med Thomas. Jag var superhet. 5/5.
The Tivoli. Julshow med Thomas. Vi var superheta. 5/5
Rubys. Med Thomas och Lasse K. Jag hade järnkoll. 5/5. Plus för att jag fick bo i svit!
Tomelilla. Bilfirmas julfest. Jag var superstabil och proffsig. Skrev specialvisa på plats och levererade. 5/5
Jävlar vad jag är i form!

Nu blir det en fin helg med tre bra events, tvätt och sitta vid brasan.
På lördag skall jag se Sundspärlans julshow och på söndag blir det glöggmingel hos vänner och sedan bokcirkel! Superhelg!




torsdag 6 december 2012

En annan dimension

När jag står på scen är jag ibland, nej oftast, i "zonen". Det innebär att jag har en förvriden verklighets- och tidsuppfattning. Jag tror att det är adrenalinpåslaget som gör det och det blir så tydligt när jag ser mig själv på film.
Jag filmade mitt set igår, mest för att ta tiden (klockade in på 24 min, skall köra 20-25) och när jag ser det idag så är det en helt annan upplevelse än jag hade igår.
Dels så går tiden så sjukt fort på scenen, eller långsamt om man vill se det så. Det gör att i verkligheten så pratar jag mycket, mycket fortare än jag upplever det på scen, pauserna är kortare och min reaktionstid är extremt kort.
Dessutom hör jag inte publiken på samma sätt. Det är lite synd, eller kanske bra, men jag uppfattar inte ljudet likadant. Jag upplever däremot en energi och värme som inte syns på film men ljudupplevelsen är totalt annorlunda. Jävlar vad folk skrattade igår, ett tag är det skratt, stora skratt, kiknande skratt nonstop i flera minuter. Det låter helt galet coolt och fantastiskt.
Undrar om man kan lära sig att höra det och ta in det i stunden också?
Lärdom: sakta ner, Svensson. Sakta ner mer.



måndag 3 december 2012

Facebook

Fan, jag gillar verkligen Facebook. Jag har fått kontakt med kompisar från förr och fått nya vänner, både på FB och i "verkligheten". Jag har träffat och lärt känna nya spännande människor. Jag har gått med i nätverk som verkligen berikar mitt liv.
Kajakklubben har fått ett jättelyft via Facebook och jag ser massor av nya möjligheter.
Jag nyttjar Facebook.
Men snälla, snälla nu börjar det bli för mycket reklam och sponsrade inlägg. Hur länge pallar jag att och många med mig att hänga kvar?
Alla tips om hur man begränsar inflödet av sån skit mottages tacksamt!