fredag 29 januari 2010

HD recenserade

Det blev en recension i HD. Tyvärr ligger den inte på nätet, så jag scannade in den. Jag har inte rättat felen, det står verkligen Goran, Högberg och Melodfestivalen. Ett förtydligande kan vara på sin plats. Det är inte HECK som arrangerar. HECK är en ideell förening för nya komiker i Helsingborg och de ligger för tillfället lite lågt. Standupen på Cirkus arrangeras av The Tivoli.
Torgny Nilsson skrev:

HECK med Martin Svensson, Tomas Högblom och Soran Ismail
Cirkus, The Tivoli Helsingborg 27januari
4 av 5
Stand up har haft ett par bra år sedan Björn Gustafsson lockade en ny publik till klubbarna genom sitt framträdande på Melodfestivalen för snart två år sedan. En av dem som haft nytta av det nyvaknade intresset är Goran Ismail, som mest gjort sig känd för framträdanden i "Parlamentet". I onsdags invigde han Helsingborg Comedy Klubbs vårsäsong på The Tivoli tillsammans med malmöbon Tomas Högblom och konferencieren Martin
Svensson.
Publikmässigt måste det ha varit en besvikelse för Heck, ganska exakt femtio personer hängde i sköna soffor och fåtöljer framför Cirkusscenen. Men de fick två timmars solid underhållning, en premiär som borde garantera ett fullt hus nästa vecka.
Tomas Högbergs scenpersona har dåligt humör och rutten attityd. Roligt i sig, som kontrast mot de kollegor som koketterar med töntstämpeln. Men det är hans vansinniga associationer som gör honom sjukt rolig, med betoning på sjukt. Som en påtänd stream of conciousness-poet rabblade han löst sammanhållna litanior om isländska komiker, Estonia, horor och obskyra maträtter.
Det måste vara en balansakt på slak lina, är det så improviserat som man föreställer sig måste han krascha ofta, men i onsdags klaffade det.
Soran Ismail är en komikers komiker på väg mot det stora genombrottet Han har en artikulerad, väluppfostrad stil och letar motiv huvudsakligen i sin bakgrund i irakiska Kurdistan och den svenska Stockolmsförstaden Knivsta. Ett långt set började rutinerat med en känga åt lokala Kullaflyg. Därefter kom en bit om de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Irak innan han landade i Knivsta och hopplösa barndomsvänner.
Det var observant och lite lagom elakt utan att bli direkt vasst, sammanfattningen är kanske hans definition av ovanligt: "Som en utlänning med jobb. Eller en Sverigedemokrat med utbildning".
Kanske håller Björn Gustafsson-effekten på att klinga av, publiktrycket på Cirkus i onsdags var måttligt. Men de 50 som var där, mest unga kvinnor, hade kul. Och det finns ett liv efter hajpen för såväl genren som Soran Ismail.

Inga kommentarer: