fredag 11 juli 2008

Kurs i Svalöv




Jag har haft en "steg 2"-kurs i standup på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Alla tolv deltagare har någon form av erfarenhet av standup och vi har i en vecka vänt och vridit på deras akt, letat nya infallsvinklar och poänger, provat nya uttrycksmöjligheter och spånat idéer. Det är oerhört kreativt och alla har gått framåt flera steg på en vecka. Något som annars kanske skulle ta dem ett år.
De har dessutom skrivit nya skämt, mycket oneliners, och generöst delat med sig av ideer och nya punchlines till varandra.
På torsdagskvällen spelade vi upp för övriga kursdeltagare på skolan och det blev en stor succe där alla tolv gjorde lysande insatser. En i skolpersonalen sa att det var det bästa standup-uppspel hon sett och extra mycket värmde det att Jan Sigurd, den gamle standupveteranen och numera författaren och musikern, gillade vad han såg. Ja, så till den grad att han gav alla standup-deltagarna vars ett signerat ex av sin bok Paddlaren. Tack för det och stort tack för positiv input, Jan.

Nu är det fredag eftermiddag och jag är helt slut. Det är både oerhört inspirerande och samtidigt slitsamt att vara kursledare i standup. Det är hela tiden många och svåra beslut som skall tas. Inte minst om hur hårt och fort man kan gå fram. Det är tolv individer med olika ambitionsnivå och det är hela tiden tvunget att ha känselspröten fullt utfällda. Det är mitt intryck att de haft en bra vecka och det var gott att se att alla tog ett rejält steg framåt.

Nästa vecka skall jag själv gå kurs i Svalöv. I teaterimprovisation. Skönt att vara deltagare och inte ledare...

Inga kommentarer: