måndag 29 november 2010

1600

Den 17 december gör jag mitt gig nummer 1600. Exakt.
Efter det är det julfirande. Julen i år blir mycket speciell, det blir den sista julen i huset på Piteågatan. Vi har firat jul i huset med Morsan och Syskonen sedan 1998. Det blir alltid fullt julbord och tomten kommer varje år. Den riktige tomten alltså, som bryter på finska. Får se hur det blir framöver.
Äldsta Dottern kommer hem i alla fall och det är alltid mysigt.
Nu: lite kontorsarbete och sedan träna!

lördag 27 november 2010

Tack Lars och publiken i Älmhult!

Jag sitter "backstage"...


...efter ett tokbra gig i Älmhult. Jag är helt matt i kroppen och funderar på hur jag skall kunna köra hem. Det är inte snövädret som hindrar mig utan jag är överväldigad av allt beröm som jag fick efter föreställningen. Det är svårt att ta in så mycket skratt och dessutom applåder på nästan varje skämt och så en standing ovation och extranummer på det. Helt sjukt!
En företagsfest med julbord och snapsar och förfester och ändå 100% lyssning. Fantastiskt.
Men så har också Lars bearbetat Älmhultsfolket i många år och arrangerat massor av underhållning åt företagen här i trakterna. Undrar om de fattar hur priviligierade de är här runtomkring.
Invacare Rea rullstolar och Nea entrémattor har i alla fall haft en väldigt bra julfest så här långt. God mat från Per Andersson.
Tack också till Mats för bra fixat med scen och ljud.
Nu lite gröt...


...och sedan ut på snöiga vägar. Kan jag sova i natt? Knappast!

fredag 26 november 2010

Klackarna i taket i Falkenberg

Efter en dryg timmes körning till Falkenberg kom jag till Falkbergets restaurang för FABOs julfest och möttes av denna syn:


Folk stod upp på stolarna och sjöng med i Uffe Crix schlagertävling. Hög stämning, kunde varit skrämmande och oroväckande för mitt uppdrag, men det var inget fylle så jag blev riktigt sugen. Julbordet avslutades med gröt och då var det min tur. Jag fick finfin lyssning och framförallt publikpratet gick bra. Men jag gjorde också några småmissar och timingen haltade bitvis. Ibland var det lite försiktigt och förr hade jag blivit stressad av det, men nu vet jag att det beror mycket på att det inte går att få samma hugg med bara prat som med ett schlagerparty. Och mycket riktigt fick jag också rejäla applåder och fick göra extranummer. Ett extranummer där jag fick total blackout och kom av mig i Windows-låten. Men det blev bara roligt.
Efteråt fick jag många snälla och berömmande ord och då går hemresan lättare.
Nu har jag såklart postgigvakenhetssyndrom men hoppas somna snart.
Ser faktiskt fram emot söndag, för då skall jag dricka den första glöggen!

Chefer och ledare

Fackförbunden SKTF, Unionen och några till arrangerade ledarskapsdag i Malmö idag och som vanligt var det utmärkt anordnat och supertrevligt bemötande av alla.
Perfekta förutsättningar med ett hundratal nyfikna åskådare i biosittning. Och det blev också riktigt kul. Jag fick finfin feedback efteråt. Gott.
Nu nån timmes vila innan jag skall köra till Falkenberg och akt två. Julbord på bostadsbolag. Det blir lite annorlunda...



torsdag 25 november 2010

Söderpunkten

Temat för kvällens föreställning blev: ändra efter hand. Jag hade gjort en setlista men den höll jag mig inte alls till utan jag läste publiken och ändrade mig efter hand. Jag är nöjd med resultatet för det blev verkligen en föreställning anpassad till publiken.
Jag hade riggat eget ljud och ljus nere på Café Krook och publiken bestod av butiksanställda på Söderpunktens affärer. Många unga tjejer, en publik som skulle stressat mig förut men nu kunde jag hitta material som funkade.
Extra kul var att killen som har klädbutiken där jag köpt mina stretchjeans var där och jag kunde berätta att jag inleder numera varje föreställning med att prata om honom och jeansen. Det blev mycket härochnu.
Efter föreställningen insåg jag att inte kört flera saker som jag ville köra, men så blev det. Ikväll blev det så. Så blev det.
För övrigt är det vinter och snö och jag får skrapa bilen för första gången på många år. Garaget är fullt av möbler och grejor pga husförsäljningen. Det är bara att anpassa sig och skrapa på...
I morgon blir det två gig med sjukt olika förutsättningar. Bara att anpassa sig och...

Kurser i standup

Jag har haft sommarkurser på Fridhems Folkhögskola i Svalöv i tre somrar nu och nyss blev det klart att det blir en fjärde! Jag skall ha en "introduktionskurs" och en "steg 2-kurs".
Jag kan verkligen rekommendera sommarkurserna på Fridhem, det är hur kul som helst och man lär sig också mycket.
Introduktionskursen kan man gå om man inte gjort någon standup alls, eller kanske har gått en kurs innan, för mig eller Oredsson eller någon annan. Förra året var det vääääldigt bra fart i intokursen och alla fick ut mycket matnyttigt. Till introkursen gäller "först till kvarn" och det släpps i början av januari. Närmare bestämt den 5 januari kl 16 enligt hemsidan.
Steg 2 är för den som vill ta det ett steg längre och som vill satsa och kört en del standup. Feedbacken här är lite mer personlig och kanske något mer krävande för deltagarna. Till denna kursen har jag ett "intag" för att få en så jämn grupp som möjligt, just för att den är mer krävande, så då skriver man, i samband med ansökan, ett brev till skolan och presenterar sig och sina ambitioner med standupen.

För övrigt har jag haft några workshops under hösten, både som ledare och deltagare, och det funkar verkligen. Det kommer fram nytt material och man utvecklas. Så om ni är ett gäng som håller på med standup, tveka inte att arrangera en helg och så kan jag komma som workshopsledare.

onsdag 24 november 2010

SKTF

SKTFs avdelning för anställda i Region Skåne hade möte på Kockums Fritid i Malmö. Efter mötet var det min tur att äntra scenen.
Förutsättningarna var perfekta, bra scen, bra ljud, biosittning och en intresserad publik bestående till största delen av kvinnor. Det var bara att köra.
Jag var väldigt avslappnad och inspirerad och jag gjorde hel klart en fullpoängare, fem av fem möjliga. Jag förhöll mig fritt till materialet och kunde vara närvarande i stunden. Bra publik och bra förutsättningar = bra gig.
Efteråt var jag hungrig så jag körde in om Dockan där det var rookiekväll. Åt en sallad och kollade på standup. Det var väl en lite försiktig publik men det är ändå ett bra ställe. Bra rookieklubb som verkligen är en rookieklubb och inte en proffsklubb med gratis inträde. Nice.
Körde hem i vinternatten, hu vad kallt det blivit...



tisdag 23 november 2010

Båtmotorn

Idag lämnade vi in båtmotorn för vinterservice. Man borde göra en dokumentärfilm om båtmotormekanikern på Eskilsminne. Han är en riktig Petson-figur och man bara väntar på att Findus skall dyka upp i bråten. Verkstaden är ett underbart inferno med gamla reservdelar och halva motorer och mekanikern själv är sprängfylld med sköna citat och hur cool som helst. Det är som en del av världen där tiden stått still. Gedigen hantverkskunskap.
Härligt!


Nej, det är inte Findus på bilden, utan Per.

Statistik

Det här är bara intresssant för mig själv, så sluta läsa nu!
Men:
Ibland kan jag fastna i statistiken. Jag får ut mycket information från de works-ark som jag fört sedan debuten 1997.
T.ex:
-jag har haft minst en standupföreställning i månaden sedan augusti 1997
-som mest har jag gjort 24 föreställningar på en månad (mars 2008 och november 2009)
-rekordåret 2008 gjorde jag 172 föreställningar, i år blir det 146 (eller 147, har en prelbokning)
-debutåret 1997 gjorde jag 77 föreställningar
-när jag 2001 sa upp mig från mitt fasta dagjobb i sjukvården gick jag från 78 till 103 föreställningar på ett år
-hösten 2009 sänktes mitt snittgage med 26% jämfört med hösten 2008. Hösten 2010 ökade snittgaget med 28% jämfört med hösten 2009
-i december i år gör jag 9 föreställningar, det är sämst sedan 1998
Osv, osv
Ja, jag varnade dig!

Kära kollega

När jag började med standup 1997 var miljön väldigt kollegial. Jag fick massor av hjälp och stöttning av de komiker som var etablerade. Jag är t.ex. skyldig Thomas Petersson massor, både i form av stöttning med gig och feedback på materialet.
Jag försöker alltid ge lite feedback till kollegor när vi uppträtt tillsammans. Fast rätt ofta upplever jag att andra komiker inte gör det. Man gör sin grej och färdig med det. Man kanske inte ens lyssnar på de andra komikerna som kör före och efter. Lite trist tycker jag, för då missar man möjligheten till återkopplingar på de andras material och inte minst så missar man den kollegiala samhörigheten.
Så vad vill jag säga då? Jo, lyssna på de andra och säg ett litet ord. "Kul det där med...". "Tänk på att...". "Om du lägger till...". Eller i alla fall: "Bra jobbat".
Det är aldrig fel med feedback.

lördag 20 november 2010

Ekeby

Jag fick det inte att hetta till riktigt på Flamman i Ekeby idag. Jag kämpade på men fick det aldrig att lyfta som det kan göra.
OK, jag fick mycket skratt men...
Några detaljer som gjorde det otight: för få personer till lokalens storlek, ljudet hackade ibland, jag kom in lite snett i början och körde för gamla grejor.
Jag fick finfint mottagande av arrangörerna och alla, inklusive bandet, var väldigt trevliga och samarbetsvilliga, så jag ville verkligen att det skulle bli minnesvärt.
Det blev det väl också, jag är nog lite hård mot mig själv. Jag levererar ju verkligen, det gör jag, men jag retar mig alltid om jag känner att det kunde gått ännu bättre.
Nåväl. Det är en cool gammeldags lokal, Flamman, och det var gott folk på festen.
Och det blev ju kul.
Men nästa gång...då jäklar...då är Flamman on fire.



fredag 19 november 2010

Tokkul i Höganäs

Det är så man ryser. Av välbehag.
350 kommunanställda i Höganäs har fest ikväll på Folkets Park och mot slutet av middagen skulle jag köra ett fullt set.
Jag fick stå ute på dansgolvet men de hade fixat en scen och trots att det satt folk snett bakom fick jag bra hugg. Några i publiken var rätt oroliga (läs: bra dragna) men jag lyckades få lyssning. Fick bra härochnu och körde femtio minuter och fick en riktigt härlig applåd efteråt. En riktig hjärtevärmare.
Är jäkla nöjd med att jag lyckades styra upp det och leverera en proffsig show. Gott.


Nu kör Eskilstunabandet The Time Machine och de har fått upp alla på dansgolvet. Proffs!
Trevliga pågar som dessutom fixade finfint ljud åt mig. Tack för det.
Nu jäklar spelar de till och med en Carolalåt! Allt för publiken!

torsdag 18 november 2010

MACK

Mycket Ramlösa blir det.


Glamourfaktorn är inte jättehög när man sitter backstage med sin mineralvatten. Jaja. Så är det när man kör bil.
Men:
MACK är en riktigt skön klubb och jag fick en supergod Boef Borgignon och publiken var lika bra som den brukar vara. Perfekt. Det är ett privilegium att få uppträda här.
Jag skulle köra 30 min och körde 30 min. Exakt.
Det var en bra halvtimme. MACK är en favorit.
Jesper Odelberg avslutar kvällen i skrivandes stund. Det är han bakom Ramlösaflaskan. (fast nu kunde jag inte få upp bilden!)

För övrigt är det fortfarande fullt upp. I helgen är vårt hus till salu. Köpa nån?

onsdag 17 november 2010

Martins favoriter

Så kallade vi kvällen på The Tivoli ikväll. Jag noterar att:
-det kom mycket folk. Det kändes fullsatt och det var många som bokat bord och åt.
-alla sju komiker levererade bra. Folk höll tiden och det var kvalitet i humorn. Publiken hade roligt.
-som vanligt hade jag gett lite för mycket tid, så kvällen blev lång men eftersom vi började tidigt var det hela slut kl 22.
-några komiker har alltså åkt från Stockholm helt på egen bekostnad. Det är stort.
-The Tivoli funkar bra, riktigt bra
-jag var stabil konferencier och höll ihop programmet och alla verkade nöjda, arrangören, publiken och komikerna.

För övrigt kan jag väl säga att aldrig någonsin har uttrycket "det är mycket nu" passat bättre. Shit påmfritt, in i dimman...eller väggen.



tisdag 16 november 2010

Onelinertävling

De hittar på mycket kul i Malmö. Igår var det tävling i standupens svåraste gren, onelinern. Mattias och Mats på Garva arrangerade och hade verkligen lagt ner massor av möda och planering. Starkt!
12 st komiker ställde upp och några är lite mer erfarna, andra är nyare. Dock undrade jag var alla tjejer som kör på Oslipat höll hus igår.
Alltjämt och emedan så fick de tävlande köra fem skämt var och Elin, Fritte och jag var jury. Vi var väl ganska överens visade det sig även om jag tyckte att det inte fanns en enda riktigt smart och oväntad oneliner att rösta på. Jag är väl lite för luttrad.
Johannes anorexiskämt vann även om jag hade en annan favorit.
Vi i juryn körde också vars ett set och jag var stabil och härochnu och ger mig själv godkänt.
Riktigt kul med såna här initiativ och att man testar standupens möjligheter. Malmö dominerar verkligen i standupsverige. Överlägset.





lördag 13 november 2010

HIF




HIF utklassade verkligen Hammarby spelmässigt idag, även om segermålet lät vänta på sig. Det var imponerande tryck på Söderstadion även om vissa element, läs idioter, är en skam för mänskligheten.
Idrotten svans, inget ideal precis.
Men det var kul att Johan och Daniel hängde med och extra gott att se spelarnas glädje efter matchen.
Gräset var grönt och vinterkylan hård.



Norra Brunn dag 3

Sådär ja! MVG+.
Jag var riktigt snabb, publiken var toppenskön och bjöd på precis lagom motstånd och dialogen var fylld av respekt och värme.
Då är det väääääldigt kul att stå på scen.
För övrigt gillade jag mixen på humorn under kvällen.
Petter





Henrik





och Özz





levererade verkligen med sina olika stilar. Då blir det tokroligt.
Efteråt blev det eftersittning i köket och Peppes pasta och gott vin.


Summa sumarum: Bra publik=bra show!

fredag 12 november 2010

Norra Brunn dag 2

Om jag var värd MVG igår blir det bara VG idag. Jag hade inte samma flyt och inte samma energi.
Det hade däremot Patrik L som surfade på vågen, och även Hasse B jobbade starkt.
Efteråt var det gruppfoto.
Anna Mazella höll i kameran:


I morgon blir det lunch med Lillasystern och sedan ser jag livefotboll när HIF tar hem svenska cupen på Söderstadion och på kvällen är det Norra Brunn.
Då skall jag få MVG igen!

torsdag 11 november 2010

Norra Brunn dag 1

Sitter på tunnelbanan efter avslutad föreställning.


Jag var konferencier, som vanligt, och jag måste ge mig själv "MVG". Jobbade upp publiken bra både i första och andra set. Körde mycket nytt material och allt satt finfint. Publikpratet var ok men kunde kanske varit tightare. Fick bra betalt av publiken och avslutningsapplåden värmde in i hjärteroten.
Kvällen i övrigt var ganska försiktig och trevande.
Extra kul att Lillasyster Johanna var och kollade. Undrar om det inte var första gången hon såg mig uppträda...
Metro idag:


Blir fortfarande lite impad.

Morrongig

Klockan 10 i en konferenssal precis efter en lång dragning med statistik.
Så kan också förutsättningarna vara.
Allers är Sveriges största veckotidning och redaktionen hade konferens på Örenäs slott och jag hade förberett ganska mycket material med kopplingar till deras tidning. Jag stod och bläddrade i ett oktobernummer och gick in och ur materialet hela tiden. Det funkade perfekt och det blev mycket härochnu och en finfin start på min dag och en finfin start på deras konferens.
Gott.
I eftermiddag åker jag till Hufvudstaden för att köra på Norra Brunn med Anna-Lena och Soran. Är på NB fredag och lördag också.
Så är det.

onsdag 10 november 2010

Riktigt, riktigt, riktigt bra!

Fem av fem får kvällens standup på The Tivoli.
Lokalen är helskön, publiken fantastisk och alla komiker levererade.
Proffs!
Jag körde mycket som var helt nytt och allt fungerade. Gravstenarna är på väg att bli en hit och barista-materialet satt som en smäck. Så skönt!
Biggan Lowen gjorde fem tighta och skrattäta minuter och Robert Larsson gjorde tio riktigt bra minuter med mycket personligt material. I like!




Peter W avslutade kvällen majestätiskt. Han var lika bra som när jag uppträdde med honom på Harrys i Göteborg för en fem-sex år sedan. Han bubblade av spelglädje och då är han bäst. Toppklass!! Bättre blir det inte.
Men var fasen var helsingborgarna? Det hade gått in ett sjuttiotal till, lätt. Miss av alla som inte var där, för det här var "standupcomedian" när det är som bäst.

"Sådär"

Det blev väl lite "sådär" när jag uppträdde i Ystad igår. Framförallt var det svåranalyserat efteråt. Körde vi för länge eller började det hela för sent? Eller gick det kanske till och med bra?
Det var i alla fall en finfin loge och ett väldigt trevligt bemötande från Ystad Saltsjöbad.


Lena Frisk och jag körde på det önskade temat "manligt och kvinnligt" och, som sagt, så var det svårt att efteråt bedöma hur bra det gick. Applåderna var väldigt varma, i alla fall. Men vi körde nog för länge. Svåranalyserat, sa Bull.
Hemresan gick saaaaakta eftersom vi hamnade bakom tre vindkraftsvingar som skulle ta sig igenom rondeller. Ingen lek och ingen lek att komma hem kl 02 heller.
Trött idag.

måndag 8 november 2010

Magiskt roligt

Den allra bästa humorn är den som uppstår i stunden, den som inte kan planeras utan blir till "här och nu". Som när jag kör mitt material om att min T-shirt är "en åldrande mans desperata försök att hålla sig kvar i ungdomen" och det sitter en man längst fram med en T-shirt med rockmotiv och jag tar upp honom och det blir magi. Sånt går inte att repa in!
Sjöbacka gård i fredags. Tack publiken!

söndag 7 november 2010

HIF-bankett

Jag var konferencier på HIFs silverbankett ikväll. Jag presenterade talare, intervjuade spelare och avslutade hela middagen med en ståuppa som till stor del var en roast av spelare och tränare och jäklar vad den satt fint.
Väldans mycket beröm efteråt. Väldans.
Väldans.


Solen går ner...

...över Olympia i takt med att MFF gör mål. Men himlen är röd och blå.



fredag 5 november 2010

Sjöbacka

Sjöbacka gård ligger precis utanför Skillinge på Österlen och där driver Ami och Göran en helmysig bed and breakfast. Äkta paret Harms-Oredsson är nära vänner till ägarna och därför brukar det vara en hel del standup på Sjöbacka. Så ock denna kulna höstafton.


Vi avslutade vår workshop med en föreställning på sagda etablissemang (ett ord jag letade efter genom halva föreställningen) och ett fyrtiotal kom och tittade och tjoflöjt vad kul det blev.
Själv körde jag en halvtimme varav ca 5 minuter helfräscht material som kan utvecklas och bli comedy gold.
Göran och jag avslutade kvällen med Bosse och Leif till ukulele och efter det ville applåderna inte sluta. Mycket kärlek och värme ikväll, sanna mina ord.
Eftersittningen var toppklasse.
Sassa brassa mandelmassa!

torsdag 4 november 2010

Möbler

Kunder och leverantörer till möbelföretaget Funkab samlades till en FunFair ikväll. Jag var konferencier och körde ett set standup och efteråt spelade Covers and Others med Glenn Borgqvist på sång.
Det hela var ett trevlig arrangemang och Vegeriet levererade helfräsch buffé och folk myste i utställningshallen. Mitt konferencierande gick utmärkt och min standup var godkänd men inte mer. Det var en sån där kväll när det studsade lite snett hela vägen och timingen stämde inte riktigt. Återigen tackar jag för "hög lägstanivå". Kul förresten att mitt nya material om Flashplayer funkar så bra. Det var det som satt bäst, faktiskt.

Och så var det heldagsworkshop i Markaryd med Oredan idag. Roliga uppgifter, men svårt, ack så svårt...
I morgon kör vi workshopen i Skillinge. Nice.



Kurs...

Egentligen är det första gången jag går kurs själv. Jag var med nån gång i Stockholm för över tio år sedan, men det räknas inte för ingen kunde egentligen hålla i en kurs då.
Nu har Oredsson massor av erfarenhet och det märks. Vi hade en trevande start igår men det känns tryggt och jag ser mest fram emot att köra korta skrivuppgifter. Det är bra träning att skriva under press. Thomas ger bra feedback och vi andra måste bara vara mer i stunden och mer närvarande, så kan det bli en bra dag.
På kvällen igår var jag nere på The Tivoli och kollade. Jag hade inte behövts där, jag var alldeles för trött, men det var gott att se att det funkar. Publiken är extremt vänlig och snäll och vill verkligen ha kul. Bra standupklubb!



tisdag 2 november 2010

Workshop

I morgon börjar en tredagars workshop med nestor Oredsson. Det är Göran, Lars och jag som skall jobba, jobba, jobba.
Så idag försökte jag skriva skämt om årstiderna.
Det gick "sådär".



Administratör

Äh, känns inte kreativt, men måste göras just nu. Så jag har i dagarna två försökt skaffa fast telefon på kontoret, adressändra företaget, skaffa ett förråd osv.
Och idag hade jag fyra prelbokningar som inte gick in.
Typ sånt tråkjobb.
Administration.