torsdag 5 november 2009

Mjölk 1

Morgonflyg till Stockholm, checka in på hotellet, lunch med Kerstin, Lisa och Annika och sedan till Klarasalen på Målargatan för seminarie om mat och mjölk i förskolan.
Jag har nu varit med på ganska många seminarier, men den här gången toppade alla. Det var väldigt bra. Alla höll tiden, frågorna från publiken var intressanta, jag var rolig och hade koll på läget, lokalen var finfin. Ja, jagär alltså konferencier.
En riktigt bra och intressant eftermiddag.
Förresten:
-nästan alla förskolorna hade barn som var laktosintoleranta. Detta fastän förskolebarn inte kan bli laktosintoleranta. Det blir man som skolbarn eller vuxen. Varför är det så? Stress? Uppmärksamhetsbehov? För att någon tjänar pengar på att sälja laktosfria livsmedel?
-hård ost, vanlig ost alltså, innehåller inte laktos. Laktoset försvinner när mjölken blir ost. Ändå säljer Valio "Laktosfri ost". Det är som att sälja alkoholfritt vatten!
Sjukt.

1 kommentar:

Paulina Malvestam sa...

Hej Martin,
Jag arbetar för Valio och ansvarar för det laktosfria sortimentet och vill passa på att besvara ditt blogginlägg.

Jag vill börja med att säga att det är jättebra att du tar upp detta ämne. Det är nämligen ett vanligt misstag att tro att man inte kan födas med laktosintolerans och att man därför som barn inte kan vara laktosintolerant. Även om det historiskt varit relativt ovanligt i Sverige att födas med den genen som orsakar laktosintolerans, så är det vanligt förekommande i andra länder. Då Sverige idag är ett land som har många svenska medborgare med utländskt påbrå, då invandringen har ökat, kan man inte säga att svenska barn inte kan vara laktosintoleranta. Valio Finland har under många år haft en omfattande forskning kring laktosintolerant och studier visar tydligt att i de nordiska länderna är antalet laktosintoleranta färre än i många andra delar av världen. Hur många laktosintoleranta exakt det finns i Sverige vet man inte med säkerhet då det inte utförts några specifika studier på just det ämnet, men Dr Tuula Tuures (Nutrition Manager Valio R&D) studier kring laktosintolerans indikerar att siffran kan vara uppemot 10 procent. Kontakta gärna Celiakiförbundet för att ta reda på mer om laktosintolerans eller besök Valios laktosintoleransskola på webben - www.laktosintoleransskolan.se

Vad gäller hårdost så får man enligt Svenska Livsmedelverket inte marknadsföra hårdost som laktosfri, då laktosen naturligt bryts ned i osten under lagringstiden. Ju längre tid en ost har blivit lagrad desto mindre laktos innehåller den. Man brukar ha som riktlinje att ost som varit lagrad i mer än tre månader är nästan helt laktosfri. Som vanligt så gäller det att prova sig fram vilket alternativ och osttyp som passar en själv bäst. Vad gäller märkningen på Valios förpackning på emmentalerosten, så är detta något vi tagit i beaktande och inom kort kommer vi att uppdatera förpackningarna.

Låt oss gärna veta om du önskar någon annan information kring laktos och laktosintolerans.

Hälsningar,
Paulina Malvestam
Produktchef Valio Sverige AB