onsdag 30 november 2011

Proffsigt agerande

Ett fyrtiotal fastighetsägare åt julmat på en restaurang ikväll. Jag skulle ståuppa.
Tyvärr hade restaurangen satt ett sällskap på fjorton pers i samma rum så det var inte bra förutsättningar för mig. Dessutom
var det mörkt. Och trångt.
Men jag hade varit förutseende och tog med min allra minsta lilla ljudanläggning och sedan körde jag i tempo furioso så rummet kokade och det mindre sällskapet valde att gå och jag körde på och temperaturen steg och jag glömde tiden och jag bara lät det hända och tjosan vad jag körde. Borrade ner huvet och körde. Jag tror det blev bra. De sa det. Att det var bra. Det var det. Bra.
Framförallt så var det genomproffsigt och jag levererade verkligen maximalt utifrån förutsättningarna. Maxat.
Så skall en företagsföreställning gå till. Precis så.
I morgon har jag tre viktiga möten och sedan en härlig kväll med många kollegor på The Tivoli. Säsongsavslutning!
En trist sak: har fått två julgig inställda. Båda på måndagar. Men två inställda gig svider ändå!
Nya tag!



tisdag 29 november 2011

Gammal, äldre, SJ

Nattåget ger verkligen en massa nostalgikänslor. Känns märkligt att klättra upp i översta bingen, en mixad känsla av lumpen och tågluff.
Fast det var knappt jag kom upp, stel som en medelålders man (gubbe).
Gruvar mig redan för när jag skall ta mig ner i arla morgonstund.
Och jag känner mig lite smågammal när jag inser att jag förstår den här skylten på toaletten:


En förklaring för alla de (inkluderat mig själv) som upplevt toaletter som bara var ett hål rätt ner på rälsen. Vilken skräck det var!
Att förklara den här skylten för en ung människa är som att säga "och telefonen kan användas i HELA huset" eller "TVn kan byta kanal UTAN att man reser sig från soffan".
Jodå.
"Spisen blir varm UTAN ved".
"Det kallas för en bil, den rör sig UTAN häst", osv osv

Borlänge

Tåg till Borlänge, åtta timmar, fram på minuten, åksjuk.
Dalarnas landsting, IT och medicinteknik, på Galaxen, 120 pers.
Bra lokal, fint ordnat, snäll tekniker, trevligt bemötande.
Svårt med dialekten, normaliserar språket, tappar energi, bra publikarbete.
Stabil comedy, bra timing, fin feedback, nöjd kund.
Nattåg tillbaka, framme nollfem, hoppas jag kan sova. Lite, i alla fall.



Högsäsong

Traditionellt är min högsäsong från mitten av november till mitten av december, och även i år är det mycket jobb, även om september och oktober var ännu intensivare.
Hösten 2011 kommer att bli en av mina bästa säsonger.
Idag åker jag ovanligt långt, ända till Borlänge.


Det är inte ofta att jag är norr om Stockholm och mina flesta jobb är ju i Skåne, ja faktiskt i Helsingborg. Därför är det extra viktigt att jag förnyar mig , så gissa om jag är glad att jag har tjugo nya starka minuter.
Nu skall jag försöka njuta av tågresan. Lyssnar på Annika Norlin, Säkert! Vansinnigt bra, jag är lite kär i henne. Eller i hennes musik i alla fall.

lördag 26 november 2011

Nya erfarenheter, eller gamla

Trots många telefonsamtal och en tydlig överenskommelse hade restaurangen jag uppträdde på igår valt att möblera på ett helt annat sätt. En tredjedel av gästerna satt för sig och det var omöjligt att hitta ett ställe där jag kunde stå så att alla såg och hörde. Och trots att jag var där en och en halv timme före showtime med min ljudanläggning gick det inte att rätta till.
Helt jävla värdelöst.
Men jag gjorde mitt bästa och fick med mig de flesta men det blev inte alls så bra som det kan.
Det värsta är att min kund, gästerna, inte alls får vad de betalt för. Och det är inte mitt fel.
Surt.
Sedan skyndade jag mig till en idrottsförening som hade klubbträff och även där gjorde jag mitt bästa, och det blev helt ok, men jag var inte i zonen. Kom inte in i matchen till 100%. Tur att det var så trevliga människor, så det kändes bra ändå. Och det blir alltid lite speciellt med barn i publiken...
Jaja, nya tag.
Nu är det helledig helg, utnyttjar lite presentkort och bor på hotell och går på show. I storstaden Malmö, minsann.



fredag 25 november 2011

Marknadsföreningens frukostmöte

330 personer som pallrar sig upp i ottan för att gå på föredrag imponerar! Och det är inte utan att jag 06.00, när klockan ringde, tänkte: "ah, klockan tio kan jag sova lite till". Men nu känner jag mig stärkt och glad för det gick verkligen väldigt bra.
Temat för dagen var "stilkrockar och modemissar" och jag gick på direkt efter föreläsaren Katarina Althin och hade sju minuter till att prata på ämnet. Jag hade klockat det innan, men så hängde jag på på ett par saker som Katarina pratat om, så det blev nio minuter.
Och oj vad det högg! Pratade kläder och utstrålning och wordfeud. Jag avslutade med en helt ny grej om att vara skild, jag körde den på The Tivoli igår, och mitt i det materialet (det är som en lång vers) så blev jag lite känslomässig, rörd och tagen på ett personligt plan och det överraskade mig så jag minns inte efteråt hur jag avslutade. Jag liksom bara stapplade av scenen och var alldeles skakig.
Men uppenbarligen gick det hem för jag fick mycket beröm just för versen efteråt.
Det är väldigt kul att uppträda för Marknadsföreningen och nästa vecka kör nog Khalid och jag en dubbelakt. Det blir spännande. "Nu i svartvitt".



torsdag 24 november 2011

Bra på The Tivoli

Det blir alltid väldigt mysigt på The Tivoli. Idag var inget undantag.


Vi hade besök av Thomas P och Göran E och publiken bestod till stor del av män, mest män, en del berusade män. Och det kan ju vara tungjobbat.
Men jag gick på bra i min roll som konferencier och bjöd in publiken precis så mycket att man fick känsla av härochnu och sedan körde jag material.
Jag är riktigt nöjd med insatsen och inte minst mitt nya material.
Stolt, faktiskt. Det är riktigt bra.
Jag fick fin feedback från folk i publiken och allt som allt var det en proffsig och säker kväll där såklart både Göran och Thomas levererade finfint.
Bra kväll.
Som det skall vara.

onsdag 23 november 2011

Förberedelser är A och O

Hela dagen idag har jag ringt, sökt och besökt kunder som jag skall uppträda för de närmsta veckorna. Oj, vad det är mycket att tänka på. Jag hann inte halvvägs. Fortsätter i morgon.
Det är min absoluta högsäsong och jag pusslar och trixar för att kunna göra så många föreställningar som möjligt. Gärna två eller tre per dag. Och vissa dagar blir det så. Men då gäller det att planera logistiken. Jag kanske får åka och sätta upp ljudanläggningen på ett ställe först, skynda till nästa och uppträda, tillbaka och uppträda på det första stället och sedan riva.
Men så länge det är jag själv som skall göra det känner jag att jag har kontroll. Det är värre när jag lägger min hela tillit till att SJ skall transportera mig i tid. Som nästa vecka när jag drar till Borlänge och det bara fanns plats på ett tåg som kommer fram två timmar innan showtime. Håll nu tiden, please.
Och sedan vill jag ju gärna hinna läsa på om företagen som jag skall till. Fråga mig om ett par veckor om automation, industrilås, fotboll, revision, lungsjukdomar, löpning, IT, skatter...



tisdag 22 november 2011

Skolprojekt

När jag gick i skolan kunde det hända att man kom på studieresa till Dalby.
I måndags var det insamling för ett skolprojekt där de skall åka till Sydafrika.
Det är nya tider.
Jag får då och då förfrågningar om att hjälpa till med skolprojekt där de gör en insamlingsgala till än det ena än det andra. Ibland ställer jag upp, ibland inte.
Nu ställde jag upp för det kändes seriöst och det blev det också. Tjejerna hade tänkt på allt och alla ställde upp ideellt och de hade fått flera sponsorer. Och det blev en bra gala med Khalid som säker konferencier och Hanna Turi sjöng vackert och Carl Stanley trollade säkert och Maja Gullstrand sjöng då jag rös och Adde Malmberg skojade med energi och jag skojade och sjöng. Ett proffsigt arrangemang på alla sätt och vis och det gav en del pengar till deras projekt.
Så det var det värt.


söndag 20 november 2011

Ledig helg

Helledig helg och jag har inte gjort någonting!
Jo, i fredags var jag på Champagne Safari och det var kul men sen var jag väldigt dagen efter dagen efter.
Så nu, söndag kväll, lämnar jag lägenheten för att övningsköra med Dottern och gå på julskyltning!



torsdag 17 november 2011

Klant!

Hade riggat videokameran för att få bra klipp till hemsidan. Kör två set à tio minuter som går lysande. På Norra Brunn. Nationalscenen.
Tryckte jag igång kameran?
Gjorde jag det? Va?
Klantarsle!




Norra Brunn, del 2


Nu kan det sägas. Med emfas.
Jag var fantastisk ikväll!


Så var det.
Oj, vad mycket positiva kommentarer jag fick från publiken efter showen! Och jag förtjänade det.
Det var inte lättjobbat ikväll, mycket män, mycket företag, många som var trötta. Men jag jobbade in oss i matchen, vann förtroende, var i zonen. Helt enkelt väldigt bra konferencierjobb. Jäder var bra, Pitcher lysande.


Och jag var super!
Bra kväll!
Och trevlig stämning i personalen!



Norra Brunn, analys

Filmade igår. Sett första tio och funderat, tagit in och analyserat.
Hade fått tio minuter till mitt första inhopp. Uppgift: värm upp.
Körde nio minuter publikprat och två och en halv minut material. Summa 11,5 minuter.
Analys: riktigt, riktigt bra närvaro i publikpratet. Bra flyt. Inbjudande. Roligt och lagom bitskt. Fick tre bra personer för de andra komikerna att jobba med och två företag, ett reseföretag och en revisionsbyrå. Krattat och klart. Uppvärmt och inbjudet. Skrattat och applåderat.
Ja, så var det.



Norra Brunn, del 1

Det är alltid nåt speciellt med att uppträda på Norra Brunn. Det sitter i väggarna. Anrikt är väl ett passande ord.
Igår delade jag scen med Håkan Jäder...


...och Henrik Schyffert.


Henrik körde i första akten och efter det var folk ganska mätta och trötta så det var rätt så tungt i andra.
Själv körde jag tio plus tio minuter varav de första tio var riktigt lysande. Jag fick tag i publiken, drog in dem i värmen, öppnade upp rummet, skapade trygghet. Det blev nästan bara publikprat och lite, lite material.
Mina tio efter paus var nästan bara material, men det märktes att publiken var riktigt mätt på comedy. Många hade till och med gått pausen. Jag fick inte alls samma hugg.
Men ändå en allt som allt stabil insats av mig. Fina publikreaktioner i applådtacket.
Riktigt nöjd.
Nu: leta efter sedvanliga fotoutställningar, kanske Moderna museet, och jakt efter paddlingsstövlar!

söndag 13 november 2011

Konstgräs i Höganäs

Hur kunde jag missa att Höganäs rimmar på konstgräs? Och hur kunde jag glömma att Höganäs kommun annonserade efter en kommunjägare...
På fina Höganäs Sportcenter har man anlagt två konstgräsplaner och det var invigning i lördags och jag gjorde min debut som fotbollskommentator.
Det gick riktigt bra.
Jag var lite konferencier först, hade smokingen på (långkalsonger under) och det blev en bra invigning. Peter Kovacs är en trevlig prick och en bra talare. Sedan blev det match mellan politiker och styrelsefolk från kommunens klubbar.
Det var väldigt roligt att kommentera. Anneli Sjöborg hade gjort ett jättfint jobb, som vanligt, och samlat lite fakta om alla spelarna och jag försökte få med så mycket som möjligt utan att prata sönder matchen. Det var hur kul som helst.
Sedan hade Philip Warren Gertsson freestyleuppvisning och jag spelade min sång om fördomar och jag hade skrivit om slutet så att det handlade om Höganäs (där skulle jag såklart rimmat på konstgräs...) och sedan var planerna invigda och jag var genomfrusen in i märgen.
Men en lååång dusch hemma tinade upp den gamle.
Bra dag, fint väder, men kallt, och väldigt trevliga människor.
Sa jag att det var en bra dag?

Baker Tilly

Efter frukostklubben gick jag rätt hem och fortsatte fila på mitt tal. Ja, i ett svagt ögonblick hade jag gått med på att hålla invigningtal på revisionsbyrån Baker Tillys invigning av deras nya lokaler. Hur tänkte jag där?
Jo de ville ha ett "annorlunda" tal men ångesten började rida mig och jag censurerade mig och började tvivla. Skulle folk tycka att det var roligt eller bara konstigt?
Väl på plats var det fint ordnat med partytält och gästerna började droppa in och plötsligt var det alldeles överfullt med folk och det var dags för invigningen.
Jag körde "jag är konferencier i smoking"-stilen och presenterade sedan talaren: mig själv. Blev jättenervös. Började prata...och fick skratt. Och ett till. Och ett till. Och sen var jag hemma. Det blev jättebra.
Hela invigningen blev en succé och folk myste och det var fin mat från Systrarna Buffé och god öl från Helsingborgs Bryggeri och musik av Görans Mix och sedan körde jag lite mer standup och det var mys och mingel och glada miner och en riktigt bra invigning.
Stolt!
Faktiskt mitt första professionella tal!

Frukostklubben

Det är ingen lek att baxa sig upp ur sängen för att vara på Dunkers 06.45, speciellt inte efter gig i Göteborg kvällen innan och ett postgigvakenhetssyndrom på det.
Men upp kom jag fredag morgon och på Marknadsföreningens frukostmöte fick jag höra ett bra och mycket roligt föredrag av Dieter Hoffman och sedan hade jag sju minuter till att prata kulturkrockar. Det blev nio minuter för jag var seg som en (sätt in valfri seg sak). Körde "magdans" och "arabiska" innan jag körde min senaste sång om fördomar. Den är en riktig liten hit och jag fick med publiken på precis den resa jag ville. Fick många fina kommentarer efteråt.
Bra start på dagen!

Vision i Göteborg

Det blev verkligen en annorlunda resa fram och tillbaka till Göteborg i torsdags, då Yngsta Dottern övningskörde hela vägen. Hon körde jättebra, kan nog snart köra upp. Vi körde bland annat förbi en bil som vinglade fram och tillbaka över vägen och när vi passerade såg jag att föraren satt och SMSade. Idiot!
Jag hann med en trevlig visit hos Goda Vännen Stefan innan jag stack till Naturhistoriska Museet där fackförbundet Vision (fd SKTF) hade årsmöte. Efter mötet skulle jag uppträda en timme.
Nu var de bara ett trettiotal i en sal med bra akustik så jag körde, egentligen mot mina principer, utan ljudanläggning. Det funkade bra.
Jag fick bra respons hela vägen och vi hade hur trevligt som helst. Kul. Lite märkligt att det i salen satt en (en) som var yngre än 45. Alla andra var äldre. Sicken grej. Fackföreningarna föryngras inte precis...
Hursomhelst så var det väldigt kul att uppträda för dem. Jag har ju en del "medelåldersmaterial" numera. Gott, eller görgött...
Och hemfärden gick också bra. Motorvägskörning i mörker. Check!

fredag 11 november 2011

Om att tro på sig själv.

Jag kan ju, det vet jag, men ibland tar tvivlet tag i mig. Det sliter. Gör ont i magen.
Nu har jag precis gjort ett jobb där jag själv hade hunnit övertyga mig själv om att det skulle gå käpprätt åt skogen, men så blev det ju såklart inte. Snarare tvärtom. Det gick jättebra och alla var nöjda. Jag kan ju.
Och ibland vet jag det.
Ofta, faktiskt.
Men när tvivlet börjat mala tar det lång tid innan det onda i magen går över.
Man är aldrig bättre än sitt senaste gig, brukar man säga.
Men det vete fasen om det inte är så att man inte är bättre än hur man fantiserade om hur det senaste giget skulle kunna gå.
Ungefär så.



tisdag 8 november 2011

Skriva material

Illusionen i standup är ju att allt hittas på i stunden och är improviserat. Så är det inte (avslöjad!).
Istället ligger mycket i leveransen och jag gör så att jag ändrar ordningen och hur jag uttrycker mig från gång till gång, i samspel med publiken och publikens reaktioner. Då verkar det improviserat och fritt i formen.
Såklart skriver man sitt material. Och man skriver det själv, det är hela grejen, och i mitt fall så finns det oftast bara som stödord eller att jag skriver ner de viktigaste formuleringarna.
I november 2010 drabbades jag av en svår skrivkramp. Jag kom inte på något över huvud taget. Detta hade självklart samband med att jag gick igenom en skilsmässa men jag trodde i alla fall att jag skulle komma igång till våren.
Det gjorde jag inte.
Veckorna gick, månaderna gick och inget, inget kom.
I somras satsade jag hårt på att skriva en sång och den blev av och den är en riktig hit, men materialmässigt skrev jag kanske tre minuter under hela sommaren. Samtidigt hjälpte jag mina elever på Fridhem med massor av nytt material, men till mig själv blev det noll och intet.
Till slut insåg jag att jag var tvungen att försöka skriva om att jag var skild. Jag tog upp det på Judy Carters workshop och det visade sig att jag kunde skämta om att jag var skild, åtminstone på engelska.
Och då gick proppen ur.
På en månad skrev jag tjugo minuter riktigt bra material. Dessutom vissa saker som är så personliga att jag inte pallar att köra dem inför publik ännu (har testat det ett par gånger och det är riktigt bra, men det svider för hårt) men så småningom kommer jag att köra även det.
Kreativitet är ett märkligt ting.
Nu träffar jag Göran Ebenhart varje måndag kl 9-12 och vi skriver och bearbetar och det funkar väldigt bra. Det blir oväntat material och det funkar. De senaste gångerna har vi bjudit in gäster, nu igår var både Lars M och Ludde S med, och det funkar även då. Det krävs dock mycket disciplin och massor av struktur. Jag driver rätt hårt att vi inte skall prata om annat eller svara i telefon eller fika, och det är väldigt viktigt. Jag har också valt ut några metoder som vi tar till om inspirationen tryter. Det viktigaste är att hela tiden ha en framåtrörelse när vi ses.
Vissa komiker kan nog bara sitta och blajprata och hitta på skämt samtidigt, men det funkar inte för oss.
Så nu släpper jag igenom mina idéer och låter dem bli material. Jag censurerar mindre och tror mer på min förmåga,
Det är märkligt.
Men jäääävligt skönt.

söndag 6 november 2011

Var på...

...konsert på Dunkers med Makadem, kenyansk musik.


Bra, men jag kunde inte släppa loss, det var för konstigt arrangemang med för lite folk.
Åkte hem, tände brasan och tog en whisky istället.


November.

torsdag 3 november 2011

Naäe

Nä, jag kan inte vara riktigt nöjd med min insats på The Tivoli ikväll. Jag fick inte lokalen att gunga som jag vill och kan.
Det var lite för mycket att hålla reda på runtomkring så jag hann aldrig komma in i zonen.
Nu är jag också extremt självkritisk, men det är också enda sättet att utvecklas...
Jag är däremot riktigt nöjd med att jag körde flera grejor för allra första gången och några av dem satt klockrent.
Stefan Odelberg körde sedan över publiken med en massa tokenergi.
Allt som allt var det en mysig och bra kväll. Som vanligt på The Tivoli. Som vanligt.
Och personalen är suverän!



tisdag 1 november 2011

Nu blir det naket!

Jag har inte uppehållit mig så mycket i omklädningsrum de senaste tjugo åren, men nu går jag på gym och jag har reagerat på att väldigt många skyler sig lite nervöst. Framförallt unga män döljer sina kön.
Alex Schulman skrev i en krönika i Aftonbladet att han inte vill visa sin "snopp" (detta vidriga ord för en vuxen karls kön) i omklädningsrummet.
Vad har hänt? Är det ett sjukt skönhetsideal och en hets att vara på ett visst sätt som gör killar så osäkra?
Jag har aldrig haft nåt problem med nakenhet. Jag satt till och med krokimodell naken när jag var ung. Hela min ungdom tillbringade jag i idrottshallar och badhus och omklädningsrum. Och det finns ju inget skönare än ett nakendopp i en avsides insjö. Men jag jag visar såklart hänsyn t.ex. på stranden. Men i killarnas omklädningsrum?
Och när barn inte får vara barn och springa nakna på sommaren utan skall skylas och skuldbeläggas. Va fasen.
Barn är barn och skall få vara naturliga barn. Det kommer en dag när de själva känner att de vill skyla sig och då är det okej.
Föräldrar, mammor och pappor, skall såklart t.ex. kunna bada med sina små barn. Det är ju inget konstigt, tvärtom, det är viktigt.
Samtidigt sexualiseras barn i klädmodet. Jag får inte ihop det.
Det sprider sig nån konstig rädsla och nymoralism som är helt onaturlig och som jag uppfattar det kommer från USA och religiösa grupper. Facebook och Apple, t.ex, är ju löjligt rädda för nakenhet och censurerar in absurdum.
Samtidigt som hela internet svämmar över av pornografi.
Lite balans, tack.
Ja, jag blev bara lite irriterad och skrev av mig. Så.
Nu borde jag såklart lägga ut en tjusig teckning av mig som krokimodell.
Det får bli en annan gång.